U fokusu

Nevjerojatne, smiješne i zastrašujuće zablude o ženskoj anatomiji

Sedam najglupljih mitova o ženskoj biologiji

Sedam najglupljih mitova o ženskoj biologiji

U današnjem svijetu napredne medicine i biologije mitovi o ženskom tijelu u koje se vjerovalo tijekom prošlih stoljeća mogu nam se činiti smiješnim i nemogućim. Iako je medicina odavno razbila mitove i predrasude o ženskom tijelu, nedavni ispad republikanskog političara Todda Akina o legitimnom silovanju pokazuje nam kako neznanje još uvijek može nadvladati suvremene znanstvene spoznaje.

Donosimo nekoliko suludih mitova o ženskom tijelu u koje se vjerovalo stoljećima:

1. Lutajuća maternica

O lutajućuj maternici pisao je Platon kada je pokušao objasniti žensku histeriju koja je, usput budi rečeno, bila predmet znanstvenih i kvaziznanstvenih rasprava sve do 20. stoljeća. Tako je i Platon, pozivajući se na druge starogrčke autore, opisao maternicu kao malu životinju s vlastitom voljom koja luta ženskim tijelom, “opstruira disanje i izaziva bolesti”. U taj se mit vjerovalo stoljećima.

2. Zubata vagina

Mnoge narodne legende iz različitih dijelova svijeta spominjale su zubatu vaginu, lat. vagina dentata. Prema legendama, u vagini se skrivaju oštri zubi koji “posjetitelje” mogu iznenaditi oštrim ugrizom i uzrokovati ozljede ili ih u najgorem slučaju kastrirati. Ovaj je mit nastao vjerojatno iz dubokog straha od ženske seksualnosti. Mit je iskorišten u filmu Zubi (Teeth) iz 2007. u kojem srednjoškolka otkriva da posjeduje skriveno oružje koje može iskoristiti protiv muškog nasilja. Također, postoji i belgijski punk metal bend pod nazivom Vagina dentata.

3. Opasan klitoris

Klitoris, simbol ženskog užitka, uznemiravao je mnoge kulture. U 16. je stoljeću, Sinistrari, autor tekstova o demonima, upozoravao na žene s izduženim klitorisom koje mogu silovati muškarce i predlagao mučenje takvih grešnih žena. U 19. su stoljeću liječnici zapadne medicine preporučivali otklanjanje klitorisa kao lijek za razne “bolesti” poput masturbacije ili “nemoralnosti”. Drevna praksa ženskog obrezivanja, potpunog ili parcijalnog uklanjanja genitalija još uvijek pogađa milijune žena u svijetu. Obrezivanje se u nekim regijama svijeta opravdava raznim mitovima npr. da će se klitoris pretvoriti u penis ako se ne ukloni ili da će dijete umrijeti ako dotakne klitoris.

{slika}

4. Kontaminirana menstruacija

Menstruacija je uvijek na ljestvici strahova od ženskog tijela bila pri samom vrhu. Menstruaciju su naziva Božjom kaznom i smrtonosnim otrovom. Plinije Stariji tvrdio je kako samo pogled žene koja ima menstruaciju može “zamutiti sjaj zrcala, otupiti rubove čelika i skinuti sjaj sa slonovače”. U srednjem su vijeku bila široko rasprostranjena vjerovanja prema kojima seksualni odnos sa ženom koja ima menstruaciju može ubiti muškarca ili prema kojima menstruacija uzrokuje mutaciju sjemena zbog kojeg se rađaju teško deformirana djeca. Čak se vjerovalo da sama prisutnost žene s menstruacijom može uništiti poljoprivredne usjeve.

5. Žene ne mogu učiti

Tijekom stoljeća muškarci su smislili razne kreativne razloge kojima su opravdavali uskraćivanje obrazovanja ženama. U 19. stoljeću Edward H. Clarke smatrao je da učenje može djevojke u pubertetu lišiti reproduktivnih sposobnosti, a upozoravao je i da bi visoko obrazovanje moglo stvoriti žene s “čudovišnim umovima i zakržljalim tijelima….i abnormalno slabom probavom”. Harvard Lawrence H. Summers, bivši dekan harvardskog sveučilišta 2005. godine ´proslavio se´ izjavom kako postoje razlike u urođenim sposobnostima kod žena i muškaraca zbog kojih žene nisu jednako uspješne u matematici i znanosti.

6. Evolucijski nedostaci

Kada konzervativci ne pokušavaju osporiti teoriju evolucije, koriste ju kako bi opravdali predrasude prema ženama. Feminističke su teoretičarke primijetile kako je fokusiranje Charlesa Darwina na agresivno takmičenje mužjaka za “izbirljivom” ženkom odražavalo stavove o primjerenom viktorijanskom ponašanju. Mizogini su muškarci taj dio Darwinovog rada često koristili i uvećavali mu značaj kako bi opravdali muški promiskuitet i agresivnost, žensku vjernost i nejednakost između spolova općenito. Nagradu za najnoviju i najštetniju predrasudu koja se opravdava evolucijom osvaja Kevin D. Williamson, zamjenik glavnog urednika u časopisu National Review. On u svojem nedavno objavljenom tekstu iznosi izobilje gluposti, poput ideje kako pravi muškarci radije prave sinove nego kćeri ili smiješne opaske kako bi Mitt Romney trebao dobiti 100 posto ženskih glasova zbog svoje evolucijske superiornosti.

{slika}

7. Bezgrešno silovanje

Mit kako silovanje ne može dovesti do trudnoće kruži već stoljećima. U Velikoj Britaniji su do 13. stoljeća optužbe za silovanje mogle biti poništene ako je žena zatrudnjela tijekom silovanja Ova je glupost povezana s drevnim vjerovanjem da žena može zatrudnjeti samo ako postigne orgazam. Iz toga je proizašlo da žena može zatrudnjeti samo ako je imala partnera s kojim je uživala u seksualnom odnosu što znači da je pristala na seksualni odnos. Todd Akin, republikanski kandidat za Senat i danas vjeruje u ovaj mit, a to je pokazao u nedavnom televizijskom intervjuu u kojem je govorio o legitimnom silovanju i zaključio kako žensko tijelo ima sposobnost spriječiti trudnoću tijekom silovanja.

Prevela i prilagodila: Ela Tončić