U fokusu

'160 Girls Projekt' vodi kenijsku vladu na sud zato što ne štite žene

Kako se Kenijke zakonom bore protiv silovanja

Kako se Kenijke zakonom bore protiv silovanja

Brakovi djece, napadi kiselinom, tiranski muški skrbnici, kao i kultura i tradicija koje su toliko integrirane da mladi muškarci  seksualni napad na žene na ulici vide kao opravdani.

To su samo neke od tema o kojima se raspravlja na Trust Women konferenciji, koja je počela u Londonu u utorak, 4. prosinca. No, među uznemirujućim pričama govornica iz cijeloga svijeta dosta je i jedna  borbena priča o nadi – organizacija koja je ‘otjerala’ kenijsku vladu na sud zato što ne štiti djevojke od silovanja i zato što se rijetko sudi počiniteljima. Projekt 160 Girls je legalna inicijativa koja potražuje pravdu za tisuće mladih djevojaka i žena koje su silovane i rutinski ignorirane od strane vlasti unatoč kenijskim impresivnim zakonima protiv napada, njihova implementacija nije garantirana. Zakon protiv silovanja ili ‘ oskvrnavljenja’, kako je poznat u Keniji, jedan je od takvih zakona.

“Vlada je učinila jako malo po pitanju učinkovitosti zakona”, objasnila je Mercy Chidi, programska direktorica Ripples International. Ona je iz prve ruke vidjela fizičke i emocionalne posljedice seksualnih napada na kenijske djevojke. 

“Imamo dobre zakone, ali ako nisu efektivni, što radimo”, pita se ona.

Njezina organizacija je ‘spasila’ više od 270 silovanih djevojaka, koje su se, kao posljedica toga, našle u teškim životnim situacijama. Neke su ostale trudne. Najmlađa djevojčica koja je bila žrtva napada imala je samo tri godine. Nakon slušanja tih potresnih priča, Chidi je počela razmišljati o tome je li bi mogla ‘državu držati odgovornom za nepomaganje djevojkama’. Tu je uskočio The Equality Effect, nevladina organizacija koja se bavi temeljnim ljudskim prava i nastoji poboljšati živote žena i djevojaka. Uz socijalne radnike/uce i grupu odvjetnika/ica iz cijeloga svijeta, Chidi i The Equality Effect su počeli raditi na tome da osmisle strategiju koja bi kenijsku vladu prisilila da odgovara za nesankcioniranje počititelja i ignoriranje žrtava.

Fiona Sampson, izvršna direktorica The Equality Effecta , na konferenciji je objasnila kako su te tri grupe  ‘sagledale sve opcije’ civilne ili kriminalne tužbe protiv vlade što nije reagirala na oskvrnjivanje. Sampson smatra kako je termin ‘oskvrnjivanje’ sam po sebi problematičan, jer je to je britanski termin koji se originalno koristio kao oskvrnjivanje vlasništva.

Nakon godine istraživanja i diskusije, grupa je odlučila podići optužnicu protiv vlade na temelju klauzule jednakosti iz Ustava 2010. godine.

 “Policija je podbacila u zaštiti djevojaka od silovanja i provedbi zakona, što predstavlja seksualnu i dobnu diskriminaciju”, tvrdi Sampson.

Dvije godine su bile potrebne kako bi se sakupili dokazni materijali od žrtava napada. No, 11. listopada ove godine, na prvom međunarodnom UN-ovom danu djevojaka, 160 Girls projekt je ušao u povijest kada je predana optužba Visokom sudu.

“Veselimo se proslavi sljedeće pobjede, deklaraciji da policija mora provoditi postojeće zakone”, zaključila je Sampson.

Prevela i prilagodila Ana-Marija Špehar