U fokusu

400 aktivistkinja starijih od 60 u Tate Modernu

400 aktivistkinja starijih od 60 u Tate Modernu

Američka umjetnica Suzanne Lacy okupila je u londonskoj galeriji Tate Modern 400 aktivistkinja starijih od 60, kako bi  razmotrile društveni  stav  prema starijim  ženama te proslavila njihov doprinos u nekim od najvećih političkih prosvjeda prošlog stoljeća.

Tema ovog umjetničkog performansa, nazvanog Srebrna akcija, bila je starenje i aktivizam, a cilj preispitati predrasude o starijim ženama.

“Trenutno se vodi velika javna rasprava što činiti sa starijim stanovništvom. Budući da žene žive dulje, to će utjecati na njih više nego na muškarce. Stoga, pokušavam usmjeriti diskurs od izolacije i slabost na shvaćanje kako su starije žene nevjerojatan resurs”, izjavila je Lacy.

U performansu, žene, grupirane po četvero, sjedile su za kartaškim stolovima i razgovarale o tome što ih je potaknulo na politički aktivizam te što ih još uvijek na to potiče.

Publika se slobodno kretala između stolova i slušala ili čitala transkripte razgovora, dostupne putem blogova i Twittera te projicirane na zidove galerije. U drugom dijelu, nazvanom kuhinjski stol, osam britanskih najistaknutijih predstavnica feminizma, od irske aktivistice za pravo na pobačaj Ann Rossiter, preko Gillian Hannae, glumice i suosnivačice feminističke kazališne družine The Monstrous Regiment, iznosile su svoje misli o ženskom aktivizmu, njegovom nasljeđu i njegovoj budućnosti.

Na pitanje vjeruje li da jedan umjetnički čin, poput Srebrne akcije, može ostaviti značajniji trag na položaj starijih žena u društvu, Lacy odgovara: “Smatram da nijedan umjetnički čin ne može mijenjati društvo, ali ono što može je stvoriti kulturni milje u kojem će se stvari shvaćati drugačije. To je ono što želimo postići.”