U fokusu

misleći da si to mogu priuštiti

Mladi muškarci češće odustaju od fakulteta

Mladi muškarci češće odustaju od fakulteta

Zašto puno više muškaraca odustaje od fakulteta? Prema novoj studiji, to nije zbog ovisnosti o video igricama ili često izgrađenog simptoma muškog zabušavanja. Prije je razlog taj, pokazuje nova studija iz časopisa Spol i Društvo (Gender and Society), da su muškarci manje spremni uzeti značajan dug da bi financirali svoje obrazovanje.

Kako izvještava autor studije, ova nevoljkost muškaraca da posuđuju nije utemeljena na većem oprezu među mladim muškarcima. To je ukorijenjeno u konstantnom jazu između plaća što znači da fakultetsko obrazovanje, bar na kratke staze, nije esencijalno za muškarčev financijski uspjeh. “Muškarci koji odustanu od fakulteta ne suočavaju se s financijskim kaznama u njihovim početničkim plaćama. Žene su pak financijski kažnjene zbog odustajanja i zarađuju u prosjeku 6.500 dolara manje u početku od žena koje imaju diplome“, kaže studija. Ostajanje na fakultetu čak i uz veće kredite i dugove, ima više trenutnog financijskog smisla ženama.

Problem za muškarce je da odluka o odustajanju od fakulteta i radu umjesto uzimanju kredita ima smisla samo na kratke staze. Dugoročno će biti teško kažnjeni. Autori Rachel Dwyer, Randy Hodson i Laura McCloud ističu kako ova “početna spolna prednost muškaraca predstavlja značajan dugoročni trošak u životnoj zaradi: do srednje životne dobi muškarci s diplomama imaju prosječno 20.000 dolara višu plaću od onih koji nisu završili fakultet“.

Krajnji rezultat je da žene imaju dugoročno racionalnije poglede na odnos duga i zarade od muškaraca. Studija razjašnjava da žene nisu inherentno ležernije s teretom duga, već one vide posuđivanje novca za obrazovanje kao vrijednu dugoročnu investiciju. Kako je to rekla direktorica časopisa Spol i društvo Joya Misra: “Prednost žena u broju ljudi s dobivenim diplomama je povezana s njihovom relativnom nepogodnošću na tržištu rada. U isto vrijeme muškarce njihova kratkotrajna prednost namami dalje od fakultetskog puta i dugoročne ekonomske sigurnosti“.

Upravo zato što mladi muškarci imaju dobit od jaza između plaća uvjere se da fakultetsko obrazovanje nije vrijedno te cijene. Vrijeme je da se razmišlja dugoročno, dečki.

Prevela i prilagodila: Ela Naranđa