U fokusu

Kako je Ellen DeGeneres pridonijela promjeni mišljenja o LGBT osobama

Kako je Ellen DeGeneres pridonijela promjeni mišljenja o LGBT osobama

Tijekom kratkog perioda 2008. godine u kojem je istospolni brak u Californiji bio dozvoljen, malo tko je privukao toliko pozornosti koliko lezbijska veza Ellen DeGeneres i Portie de Rossi.

Nakon vjenčanja fotografije para osvanule su posvuda; poput bajkovite mladenke o kojoj mnoge djevojčice sanjaju, DeGeneres je, držeći se za ruke s de Rossi, blistala u bijelom odijelu. Bilo je to svojevrsno kulturno dostignuće, a Dietram Scheufele, profesor komunikacije na Sveučilištu u Wisconsinu, kaže kako to nije bio ni prvi, a niti posljednji put da se DeGeneres našla usred takva pomaka.

{slika}

“Ellen DeGeneres gotovo je indikator razvoja našeg društva”, kaže Scheufele. “Kada se prvi put autala i pitanje istospolnih veza nametnula ljudima na dnevni red, i to onima koji uistinu nikada nisu razmišljali o tome, smatram da je država bila u daleko drugačijem stanju.”

Tihi debi

Zemlja je zasigurno bila u puno drugačijem ozračju kada se DeGeneres 1986. prvi put pojavila na The Tonight Show voditelja Johnnya Carsona. Tada nije imala namjeru rušiti nikakve barijere, njena je osobnost bila topla, bez prijetnji, a njena komedija sigurna.

Iste te godine Vrhovni sud presudio je da su državni zakoni protiv homoseksualnosti ustavni. Epidemija AIDS-a bila je na vrhuncu i, premda je pokret za gej prava bujao, mnogi od njih nisu bili spremni izaći iz ormara.

Godine 1994., gotovo desetljeće kasnije, DeGeneres je jos uvijek bila u ormaru, dok se njen sitcom Ellen emitirao. Imala je luckastu, dječačku narav, ali njezini obožavatelji svejedno su je promatrali kao mladu, slobodnu ženu koja jednostavno nema sreće u ljubavi.

“DeGeneresina želja da ostane u ormaru imala je smisla”, kaže Scheufele.

“Mislim da smo mi kao društvo već toliko dugo u takvom ozračju da, ako si uspješna u hollywoodskom svijetu zabavu, uklapaš se u rodne steroptipove”, tvrdi. “Smatram da je to jednostavno nešto o čemu se nije promišljalo.”

Javno autanje

Godine 1996., iste godine kada je Zakon o obrani braka stupio na snagu, DeGeneres je bila tako duboko u ormaru da je snimila film Mr. Wrong u kojem igra ulogu usamljene mlade žene koja, pod nepodnošljivim pritiskom za udajom, na kraju završi s tipom koji se pokaže ludim.

Godinu dana kasnije odlučila je autati se u svojoj seriji. Bila je osuđivana od strane religioznih organizacija, sponzori su povukli reklame iz njenog sitcoma, a DeGeneres je završila na naslovnici Time-a.
“Ono što je divno kod nje, kao kulturne ličnosti, jest komplementarnost s političkim aktivizmom”, rekla je Jessica Halema, komičarka i LGBT aktivistkinja. “Politički aktivizam i kulturna promjena odvijale su se u isto vrijeme”, dodala je Halema.

Halem tvrdi da nije slučajnost što je upravo jedna komičarka ta koja je komunikaciju o homoseksualnosti podigla na novi nivo.

“To je njihova uloga, biti klaun ili budala koja kaže, ‘Dajte da govorim o stvarima o kojima vi osobno možda ne biste i dajte da vas uključim u taj razgovor”, tvrdi.

U svojoj seriji, na sasvim nezgodan način i u čekaonici aerodroma, Ellen napokon izlazi iz ormara; i dok boreći se s okolišanjem nastoji priznati svoju sekusalnost ženi koja joj se sviđa, u trenutku kada se odvaži slučajno se nađe ispred upaljenog mikrofona i tu vijest zapravo objavi cijeloj čekaonici. Uslijedio je gromoglasan smijeh i pljesak publike koji je preplavio studio.

“Ta scena je jednostavno prekrasna jer gotovo ništa nije usporedivo s neugodnom šutnjom osobe kojoj ste upravo priznali da ste gej”, kaže Halem. “Međutim, priznanje ‘Ja sam gej’, kao dio komične situacije u kojoj se smijeh očekuje, oslobađa određeni nivo nervoze.”

Rušenje granica

Možda najveći kulturni šok koji je rezulitrao iz ovog poznatog i javnog autanja bio je taj da nije uništio DeGeneresinu karijeru. Ellen nije trajala još dugo nakon toga, kao ni sitcom koji joj je uslijedio, The Ellen Show, ali DeGeneresina karijera se zakuhala, a američki mainstrim ju je pratio.

{slika}

Sada ima vlastiti dnevni talk-show, vodila je dodijele nagrada – Emmy i Oscar, bila je član žirija Američkog idola i predstavnica je tvrtki poput J.C. Penney i CoverGirl.

“Tko je ikada pomislio da će lezbijka prodavati šminku?” kaže Halem, dodajući da je još uvijek oduševljena kako je DeGeneres prihvaćena diljem američke javnosti.

“Oduševljava me kada upalim njenu emisiju i vidim je u prsluku i kravati kako pleše s kućanicama iz Ohia, koje je obožavaju, kao i ona njih. Prekrasno!” kaže Halem.

 Međutim, ni DeGeneres ne može svakoga osvojiti svojim šarmom; prošle je godine orgnaiziran prosvjed protiv tvrtke J.C. Penney jer je zaposlila DeGeneres kao svoju predstavnicu. Međutim, još jedan pokazatelj da su se stvari promijenile vidljiv je upravo u potpori koju je glumici pružila spomenuta tvrtka, i to ista ona koja je 15 godina ranije, kada je DeGeneres izašla iz ormara, povukla svoje reklame iz njezine serije. 

Prevela i prilagodila: Sara Sharifi