U fokusu

Je li ovo dobar popis?

10 feministkinja na ekranu

10 feministkinja na ekranu

Od Maye u Zero Dark Thirty do Thelme i Louise  pa do Amelie,možda  postoji neka nada o novom načinu na koji se žene portretiraju na filmskom platnu.

Filmovi se često čine jako depresivnim mjestom za feministkinje. Gdje god da se okrenete prožvakane su bajke, remakeovi Legally Blonde (“Plavuša s Hrvarda”) ili katastrofalan neuspjeh Bechdel Testa. Kako bi unijeli malo optimizma, odlučili smo napraviti listu naših najdražih Vagenda – etabliranih ženskih likova. Možda se ne mogu u potpunosti dovesti u ravnotežu, ali sigurno mogu pokazati kako postoje primjeri prikazivanja žena postaje manje uniformirano. Govorimo o Hollywoodu, ali i šire.

Katharine Watson, Mona Lisa Smile (Osmijeh Mona Lise)

Možda malo kontroverzniji prvi izbor. Julia Roberts igra ulogu boemske profesorice umjetnosti – Katherine Watson, koja nakon što dobije posao na Wellesley College –u, se zavjetuje kako će ovaj konzervativni fakultet pretvoriti u feminističku utopiju. Usput se naravno razočara kada otkrije da ova institucija nije ništa više od završne škole za brak. Malo nekonvencionalno za 1950-e, ona očajnički pokušava uvjeriti djevojke kako bi mogle biti nove voditeljice sutrašnjice (a ne njihove supruge), s različitim rezultatima.

{slika}

Najbolja izjava: “Stojite tu pred nama i govorite nad da gledamo izvan slike, ali vi to ne činite. Za vas, domaćica je osoba koja se prodala za dobru kuću. Nema dubine, pameti ni interesa. Vi se mi rekli da mogu biti što god poželim. Ovo želim.”

Thelma i Louise

Ne trebate nas da vam kažemo kako je ovaj film iz 1991. godine sa Susan Sarandon i Geenom Davis u glavnim ulogama feministički klasik.  Odlučivši krenuti na put i pobjeći od muževa propalica, njihovo putovanje pretvori se u bijeg kada Louise ubije silovatelja koji je napao Thelmu. Usprkos činjenici da je njihova misija prelaska meksičke granice otežana policijskom pratnjom, njihov pothvat na kraju ispadne veoma oslobađajući, ali najbolji dio je urnebesan, ali dirljiv način na koji se slavi prijateljstvo dviju bjegunki.

Najbolja izjava: “Pazi, ako razneseš glavu frajeru kada su mu hlače spuštene, vjeruj mi da Teksas nije mjesto na kojem želiš da te uhite.”

Doralee Rhodes, Nine to Five

U ovom filmu koji je iznjedrio klasik istog imena plesnih podija na vjenčanjima, Dolly Parton glumi Doraleen Rhodes, jednu od tri asistentice Franka Harta. Umorne od njegovog seksističkog ponašanja, zatvore ga u njegovu kuću i preuzmu kontrolu nad uredom. Rhodes i njezine dvije prijateljice s lakoćom krivotvore šefov potpis i iskoriste njegovu “odsutnost” kako bi uvele fleksibilno radno vrijeme i maksimizirale produktivnost kompanije.

Najbolja izjava: “Slušaj, imam pištolj u svojoj torbici. Do sada sam sve opraštala i zaboravljala zbog načina na koji sam odgojena, ali reći ću vam ovo. Ako još jednom kažete riječ o meni ili predložite nešto nepristojno uzeti ću svoj pištolj i promijenit ću vas iz pijetla u kokoš samo jednim metkom! I nemojte misliti da neću!”

Alice, Alice Doesn’t Live Here Anymore

Nakon što joj suprug pogine u nesreći, 35-ogodišnja Alice Hyatt (koju glumi Ellen Burstyn) sa svojim sinom odlazi na putovanje kako bi ostvarila svoj san da postane pjevačica. Napokon pronađe posao kao barska pjevačica u Phoenixu, upoznaje Bena, ali nakon što spava s njim otkrije da je ne samo oženjen, već i zlostavlja svoju suprugu. Zbog nužnosti prihvaća posao konobarice i upoznaje Davida. Povrijeđena prijašnjom vezom i neovisna, Alice pokušava otkriti  da li joj je muškarac zaista potreban za sreću. Da li je Alice oslobođena žena? Pa, ne u potpunosti, ali evolucija njenog lika od potlačene kućanice do neovisne žene je poticajna koliko i teška.

Najbolja izjava: “Okreni se, zašto? Gledaj me u lice, ne pjevam s _____”

Mildred Pierce

Nakon što ju napusti suprug, Mildred (Joan Crawford) odluči dokazati kako može preživjeti sama otvorivši mali restoran usprkos protestima njene razmažene, sociopatske kćeri kojoj opsesivno želi ugoditi. Nakon što se ljigavi Monte uključi u posao, stvari krenu naopako. Remake iz 2011. s Kate Winslet  je isto odličan, ali ništa se ne može usporediti s ovim film noirom iz 1945. sa žestokom i odlučnom protagonisticom.

{slika}

Najbolja izjava: “Izlazi prije nego izbacim tvoje stvari i tebe na ulicu. Izlazi prije nego li te ubijem.”

Princeza Merida, Brave (Merida Hrabra)

Tvrdoglava princeza Merida (Kelly MacDonald) nadoknađuje za sve disneyeve princeze čijim životima upravljaju supruzi i slični. Merida nas osvaja s težnjom streličarstvu umjesto ljubavi u ovom feminističkom animiranom filmu. Ima jako dobre argumente o braku tek nakon što stvori karijeru, okrene očekivanja žena u svom društvu, ne ispričava se za svoje buntovničko ponašanje, niti je kažnjena ili prikazana naivnom. Naprotiv, radnja je usmjerena na njen pokušaj obnavljanja odnosa s majkom koji je narušen zbog majčinog inzistiranja na tradicionalnim ženskim ulogama.

Najbolja izjava: “Ja sam Merida i ja ću se boriti za svoju ruku!”

Beatrix Kiddo ili “Nevjesta”, Kill Bill

Ovaj akcijski film od dva dijela, koji prati Umu Thurman na pohodu osvete za njenim zločinačkim bivšim i potrazi za kćeri, ostavila je feminističku zajednicu podijeljenom. No, nema pogovora da je lik “Nevjeste” izazov. Radnja koja prati njen lik ima odgovarajući narativni luk, njene emocije ju automatski ne ocrtavaju kao slabu. Na koncu, ona pobjeđuje čovjeka koji je bio najbolji u svom poslu. Beatrix, koja je za Billa obavljala njegov prljavi posao, umalo je ubijena jer je odlučila izaći iz posla i biti majka – i pobijedivši Billa u poslu koji su nekada skupa radili, njena pobjeda se očituje i u tome da živi kako ona odluči.

Najbolja izjava: “Prije nego što je test poplavio… Bila sam tvoja. Ubijala sam za tebe. Ali, kad je test poplavio, više to nisam mogla raditi. Više ne… Izabrala sam nju.”

Jane, It’s Complicated (Previše je složeno)

Jane ostavi muž koji ju je varao i nakon toga se oženio mlađom ženom. Ne zadugo, njen muž Jake počinje žaliti za svojom odlukom – i u preokretu, Jane postaje “druga žena” u njegovom novom braku. Meryl Streep portretira Jane kao sposobnu zbunjenu ženu, koja na kraju shvaća da Jake nije dobar izbor, te je dovoljno zrela da prekine tu vezu i nastavi sa svojim životom.  Također, odlično prikazuje osobu kojoj se Hollywood još uvijek protivi: seksualno aktivnu ženu iznad 25 godina koja se toga ne srami.

Najbolja izjava: “Preferiram više sjemena, oduvijek jesam.”

Maya, Zero Dark Thirty

U ovom filmu koji se u nekim trenutcima može shvatiti i kao isprika za mučenja, Jessica Chastain kao Maya – operativka CIA-e koja je glavna u pronalaženju i egzekuciji Osama bin Ladena – je snažna protagonistica koja donosi humanost u priču koja je mogla postati hladnokrvna i propagandistička. Njena inteligencija, upornost i liderske vještine su prikazane kao razlog pronalaženja mete. U međuvremenu, njen odgovor na pobjedu – usamljeni trenutak tihih suza u vojnom zrakoplovu – ukazuje da je pobjeda  gorko slatka. Maya je stručnjakinja i radoholičarka koja se ističe po viđenju ubojstva onakvim kakvo je, a ne kroz patriotsku retoriku.

Najbolja izjava: “Sredit ću sve one koji su sudjelovali u ovoj operaciji, a onda ću ubiti Bin Ladena.”

{slika}

Amelie

Na mnogo načina Amelie je “manična pixie djevojka iz snova” koja stvarno dobije glavnu ulogu. Umjesto da postoji kako bi pomogla mladiću na njegovom putu samootkrivanja, ona obogaćuje svoj život s duhovitim djelima ljubaznosti koji će je na kraju odvesti do njenog bajkovitog sretnog završetka i savršene druge polovice. Možda počinje s romantikom, ali Amelie nije ljubavna priča; umjesto toga, to je priča koja portretira glavni lik kao višeznačan, često dosjetljiv, i dosljedno podcijenjen od strane drugih.

Najbolja izjava: “Nisam ničija mala lasica.”

{slika}

Prevela i prilagodila Ana-Marija Špehar