U fokusu

planira svoj otkaz osporiti na sudu

Učiteljica u Kaliforniji otpuštena jer je žrtva obiteljskog nasilja

Učiteljica u Kaliforniji otpuštena jer je žrtva obiteljskog nasilja

Kalifornijska učiteljica Carie Charlesworth, dobila je otkaz na svom radnom mjestu jer je žrtva obiteljskog nasilja, otkrivaju pisma koje je objavio NBC San Diego.

Razlog otkaza jest njezin nasilni bivši muž Martin Charlesworth, koji ju napao i maltretirao na parkingu Holy Trinity School – škole u kojoj je Carie radila. Incident se dogodio nakon vikenda tijekom kojeg je Carie čak tri puta zvala policiju zbog njegovog nasilničkog ponašanja. Škola je zaključana nakon incidenta.

Martin je poslan u zatvor, no i Carie je kažnjena. Na dan 11. travnja, škola joj je poslala otkazno pismo. Temeljni argument za otkaz je njezin opasni muž:

“Iz nedavnih incidenata u koji ste uključeni vi i gospodin Wright (ravnatelj škole) dok ste još fizički bili u školi, znamo da trenutna zabrana približavanja nije imala zastrašujući efekt na vašeg bivšeg muža. Iako shvaćamo da je trenutno zatvoren, mi ne možemo znati koliko dugo ili kratko će biti u zatvoru, a iz zapisa suda je vidljivo da bi mogao biti pušten već na jesen. U interesu je sigurnosti naših učenika/ca, zaposlenika/ca i roditelja u Holy Trinity School-u  da Vam jednostavno ne možemo dopustiti da se vratite na posao u našu školu, ili, nažalost, niti u jednu drugu školu u blizini.”

{slika}

Charlesworth je odluku nazvala primjerom prožimajuće stigme s kojom se žrtve obiteljskog nasilja suočavaju, povrh samog zlostavljanja. “To je razlog zašto žene žrtve obiteljskog nasilja šute”, poručila je NBC- u “Boje se kako će ih ostali ljudi vidjeti, drugačije doživljavati, percipirati i tretirati.”

Iako je nedavna državna studija rodnog nasilja otkrila da je preko trećina američkih žena iskusilo nasilje od vlastitih partnera tijekom svog života strah koji Charlesworth opisuje sprječava prijave nasilja. Prema jednom istraživanju relevantnog uzorka “Zbog stigme koja se povezuje s nasiljem u intimnim vezama, činjenice da je to ilegalan čin, i sami strah od potencijalne kazne nasilnog partnera, ispitanici/ce koji/e su bile žrtve nasilja će biti manje voljni/e odgovarati na pitanja o takvom tipu nasilja, od onih koji nikada nisu bili/e žrtve.” Kako je pokazalo  istraživanje, sigurno je još gore za prijavljivanje zločina.

Žrtve se mogu suočiti sa zakonskim posljedicama zbog poziva policiji. Ako žrtva generira dovoljno “smetnji” (definirano lokalnim pravilnikom o remećenju javnog reda i mira), kada zove tzv. “zaštitne autoritete”, to često dovodi do žrtvinog prisilnog iseljenja. Studija jednog takvog propisa u Milwaukee-ju otkrila je da je otprilike trećina propisa koji definiraju javni red i mir kreirano kao “odgovor” na incidente obiteljskog nasilja, a najčešći “pravni lijek” je taj da se “izbaci” žrtva.

Charlesworth planira svoj otkaz osporiti na sudu, no izgleda da škola ima pravno utemeljenje zahvaljujući široko sročenog tzv. “vjerskog izuzeća”. Kao dio svog posla, Carie je i (između ostalog) predavala religiju, te, iako je to bila izrazito mala satnica u njezinom nastavničkom planu, postoji zakonska odredba o tome da može dobiti otkaz bez razloga, baš kao i svećenik ili pastor.

Charlesworth će primati plaću do kolovoza, no ne zna kako dalje nastaviti svoj život i skrbiti za život svoje četvero djece. Njezin bivši muž iz zatvora vjerojatno izlazi pri kraju lipnja.