U fokusu

Ono što ne piše u turističkim brošurama

Progresivna šarada Dubaija

Progresivna šarada Dubaija

Sa svojim luksuznim neboderima i trgovačkim centrima prepunim dizajnerskih dućana, Dubai odiše kozmopolitskom fasadom grada čvrsto postavljenog u sjaju 21. stoljeća. S najvišim zgradama na svijetu, čini se da je svjetionik modernosti u nafti bogatim Ujedinjenim Arapskim Emiratima. I podaci o turizmu pokazuju da se vanjski svijet slaže s tim. Prema ovogodišnjem MasterCard Global Destination City Indexu Dubai je rangiran na sedmo mjesto među gradovima s najviše međunarodnih putovanja i potrošnje. No, u posljednjih nekoliko godina, niz visoko profiliranih stranaca prikazuje sasvim drugačiji Dubai, onaj koji nije na plakatima turističkih agencija: konzervativna zemlja u kojoj vlada tvrdokorni islamski zakon i patroliranje od strane policije koja je sklonija okriviti žrtvu nego uhvatiti počinitelja seksualnog nasilja.

Prošle srijede, 24-godišnja Marte Deborah Dalelv vratila se kući u Norvešku iz iskušenja noćne more. U ožujku ove godine ona je tvrdila da ju je silovao kolega nakon noćnog izlaska sa svojim poslovnim partnerima tijekom radnog posjeta u Dubaiju. Nakon prijave slučaja policiji, ona je u konačnici osuđena za izvanbračni seks (koji je krivično djelo u ovoj zemlji), konzumiranje alkohola, i krivokletstvo te je osuđena na 16 mjeseci zatvora.

Većina stranih vlada daje fer upozorenje i savjetuje turiste da djeluju u skladu sa strogim kodeksima ove zemlje, unatoč nešto većem ugledu u odnosu na svoje susjede iz Zaljeva. Međutim, incidenti se i dalje javljaju s učestalošću iznenađujućom za tako naizgled modernizirano odredište.

No sada, zemlja koja nije navikla na prigovore na međunarodnoj sceni ‘igra na blef’, i čini se da joj je više stalo do sjajnog ugleda kojeg nadilazi tradicionalni pravni presedan.

Nakon protesta vladinih dužnosnika u Norveškoj i naknadnoj medijskoj oluji vladar Dubaija, šeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum, prihvatio je Dalelvičeno  pomilovanje . Ali gdje je zapravo pošlo po zlu? Dalelvova je napravila ono što sve žrtve navodnog seksualnog napada bi trebale učiniti:  prijavila je to policiji.

Da bi optužnica za silovanje zapravo bila podignuta, UAE zakon nalaže bilo priznanje silovatelja ili svjedoka koji moraju potvrditi četiri odrasla muškaraca. Ali, čak i ako je sve to dostupno, zakon kaže da je izvanbračni seks nezakonit, te će se žena koja je prijavila silovanje vrlo vjerojatno naći kao predmet kriminalističke obrade i, često, oštre kazne.

Nicholas McGeehan, zaljevski istraživač u Human Rights Watchu, ukazao je na razlike. “Mislim da ljudi idu tamo kako bi vidjeli trgovačke centre s pet zvjezdica, s  pretpostavkom da sve mora biti sigurno”, kaže on. “Ali u stvarnosti, ako dođete u kontakt s policijom iz bilo kojeg razloga, to bi vam moglo donijeti mnoge nevolje.” McGeehan, koji je proveo sedam godina radeći na pitanjima prava u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, kaže da je projicirana slika Dubaiju i UAE kao progresivne i moderne zemlje “velika farsa.”

Prošle godine je jedna Britanka prijavila trojicu Saudijaca za silovanje, a kažnjena je zbog konzumiranja alkohola.  Prije pet godina (2008.), Australka koja je tvrdila da je brutalno silovana u hotelu provela je u zatvoru osam mjeseci prije nego je pomilovana. Dvije godine kasnije, Britanka koja je otišla na policiju nakon što ju je navodno silovao konobar u jednom hotelu gdje su ona i njen zaručnik boravili privedena je na sud zbog izvanbračnog seksa, ali je puštena na slobodu.

“Otišli smo za vikend na sunce u Dubai. Bili smo zaljubljeni, a Dubai je izgledao poput raja u brošurama,” rekla  je za The Sun . “Nikada nam ne bi palo na pamet da bi, kao nevjenčani par, mogli završiti u zatvoru.”

Gospodarski jaka ekipa je notorno gruba prema strancima prije svega zbog strogih islamskih zakona, pogotovo u posljednjih nekoliko godina. Nekoliko su se puta našli na međunarodnom udaru zbog prijavljenih slučajeva silovanja. Norveška bijesna reakcija prošlog tjedna značila je da je Dalelv slučaj imao više pozitivnih efekata nego bilo koja od njezinih prethodnica, koje su dobile oskudnu pozornost.

Zašto? Zato što UAE nisu naviknuti da će bilo koja strana država napraviti scenu oko njihovih pravnih pitanja, kaže McGeehan: “UAE je vrlo dobar u naporima da prikaže svoj strateški i gospodarski značaj kako bi si osigurali  brojne saveznike na Zapadu koji neće postavljati previše pitanja, čak i kada su im građani zlostavljani. “

Ovaj put, priča je prenijeta preko CNN, BBC, i The New York Timesa , ‘što je dovelo do velike neugodnosti u UAE, jer su nevjerojatno usredotočeni na održavanje vrlo progresivnog prikaza unatoč tome što u stvarnosti to nisu”, kaže McGeehan.

“Marte ne treba oprost, trebalo joj je dati podršku i zaštitu po zakonu,” izjava je Emiratskog centra za ljudska prava.

Human Rights Watch istraživačica Nadya Khalife izjavila je 2010. za The Guardian kako ulažu značajne napore za promicanje ravnopravnosti spolova i  liječenje žrtava silovanja, kao što je bio slučaj 18-godišnje lokalne djevojke osuđene na godinu dana  zatvora nakon što je izvjestila da je bila brutalno silovana od strane šest muškaraca.

“UAE-a zakon o nezakonitom seksu nije neobičan za regiju, ali vlada se javno opredjelila za ravnopravnost spolova,” pisala je Khalife , ističući barijere koje još uvijek nisu prevladane. “Ako je UAE ozbiljan u promicanju ženskih prava, onda treba osigurati učinkovitu reakciju na seksualno nasilje. “

Nažalost, McGeehan ne vide da će se to brzo popraviti, jer je preduga tradicija kriminalizacije izvanbračnog seksa, a zemlja nema niti jedno sklonište za žene.  

Dok temeljni odgovori ne evoluiraju, javni protest čini se da će služiti svojoj svrsi. 

“Norveška vlada, ali i društvene mreže, stvaraju pritisak za ispriku i promjenu,” rekla je Dalelv za  Spiegel Online  nakon povratka kući.

Eto kako ćete se obratiti zemlji u kojoj se blefira.

  

Prevela i prilagodila Karmela Gajdek