U fokusu

Inicijativa američkog humanitarnog tima

Knjigama za bolji život djece u Ugandi

Knjigama za bolji život djece u Ugandi

U zabačenom dijelu Ugande, tim američkih volontera/ki dijeli knjige djeci, i to s posebnim ciljem: kako bi zaštitili djecu od rizika da postanu žrtve prostitucije, prisilnog rada ili čak budu iskorišteni/e za žrtvovanje.

Njihov je rad dio projekta Ministarstva unutarnjih poslova protiv trgovanja ljudima, kojim se nastoji doći do siromašnih zajednica u kojima su djeca osobito ranjiva na trgovanje, tako što promoviraju pismenost i čitanje. I dječaci i djevojčice u Ugandi namamljuju se iz siromašnih obitelji u grad, gdje ih se iskorištava za prostituciju ili ih se otima kako bi se borili za pobunjenike, ističe Agnes Igoye, glavna koordinatorica projekta. Distribucija knjiga, koju podupire američka humanitarna organizacija Books for Africa, strategija je prevencije.

Zadatak zaštite djece dodatno je otežan velikim siromaštvom u ovoj istočnoafričkoj državi. Četvrtina djece u Ugandi mlađe od pet godina živi u ekstremnom siromaštvu, navodi se u podacima UNICEF-a iz 2014. godine.

Igoye navodi kako se projektom također želi podići svijest o opasnostima trgovanja djecom, zbog čega se koriste i amaterskim kazališnim predstavama i snimanjem dokumentarca. Izvedbe su namijenjene javnosti, kao i policijskim i imigracijskim službenicima/cama, učiteljima/cama, liječnicima/cama i socijanim radnicima/cama čiji ih rad dovodi u vezu s žrtvama i potencijalnim žrtvama trgovanja.

Također, koordinatorica ističe kako je projekt usmjeren i na propitivanje krivih pretpostavki o trgovanju djecom koje mogu dovesti do propuštenih prilika u identificiranju žrtvi. “Te pretpostavke uključuju optuživanje žrtvi za kriminalne aktivnosti zbog upuštanja u prostituciju, kršenja imigracijskih zakona ili sitne krađe. Također se na svjetlo dana iznose i prakse poput dječjih brakova, služenja u kućanstvu, što je u nekim zajednicama kulturalno prihvatljivo”.