U fokusu

Strah od kazne

Rekordan broj kandidatkinja na predstojećim irskim izborima

Rekordan broj kandidatkinja na predstojećim irskim izborima

Twitter

Na predstojećim irskim parlamentarnim izborima koji će se održati 26. veljače, ankete pokazuju kako će broj kandidatkinja biti veći nego ikada.

Aktivisti i aktivistkinje za ravnopravnost spolova se nadaju da će na ovi izbori biti veliki korak naprijed za žene u Irskoj, a ako dobar dio njih uspije ući u parlament,  lice irske politike ima potencijala da se transformira.

Ovakav odaziv uglavnom je rezultat zakonski reguliranih kvota podzastupljenog spola od 30 posto, a koji se primjenjuju već na narednim izborima.

Provedba zakona je prisilila stranke da na svoje izborne liste stave žene u što većem broju, ili se suoče s gubitkom polovice državnog financiranja.

Naime, prema Zakonu od političkom financiranju iz 2012. propisano je da će stranke izgubiti pola svog državnog financiranja, ako ne primjene kvotu od najmanje 30 posto podzastupljenog spola. Sve stranke, izuzev Direct Democracy Ireland ispunile su taj uvjet.

Na svim prethodnim izborima stranke su tvrdile kako su imale poteškoća s pronalaskom žena za liste, ali motivacijom od novčanih kazni, oni su pronašli žene unutar svojih redova, te su im dali podršku i ohrabrenje, kako bi se kandidirale.

Postotak žena u prethodnim sazivima parlamenta bio je u stalnom padu prije uvođenja kvota. Tako je 1997. na općim izborima participiralo 20 posto žena, 2002. 19 posto, 2007. 17 posto, a 2011. tek 15 posto.

Na ovim izborima, u  26 izbornih jedinica, od ukupno 40,  postotak žena na listama je veći od 30 posto.

Ukupan broj prijavljenih kandidata je 462, od kojih su 142 žene.