U fokusu

Promjene u tradicionalno bjelačkom carstvu

Moćna nova knjiga nam poručuje da “crnkinje plešu balet”

Moćna nova knjiga nam poručuje da “crnkinje plešu balet”

“To što sam Afroamerikanka je zasigurno bila velika prepreka za mene”, objašnjava Misty Copeland u razgovoru sa predsjednikom Barrackom Obamom i novinarkom Timea Mayom Rhodan, ranije ove godine. “Ali je također pobudilo neku vatru u meni koju ne znam bih li ikad imala da ne djelujem u ovom polju”.

Copeland je pričala o svom iskustvu u maloj, ali rastućoj grupi Afroamerikanki koje ruše barijere u tradicionalno bjelačkom carstvu klasičnog baleta. Kao prva crna primabalerina Američkog baletnog kazališta, aktivno skreće pažnju na nedostatak različitosti u svijetu baleta i ohrabruje mlade plesačice da, zajedno s njom, izazivaju status quo.

Iako je zasigurno najpoznatija, Copeland je samo jedna od moćne nove generacije nebijelih plesačica koja uključuje Aeshu Ash, Ebony WilliamsAliciu Graf Mack, Michaelu DePrince i mnoge druge. Velikanke poput Janet Colins i Virginie Johnson svojim su pionirskim djelovanjem puno prije društvenih mreža, pogotovo Instagrama, olakšale nama da upoznamo ove žene koje u tišini nastupaju na svjetskim pozornicama. 

Crnkinje plešu balet” nije samo profil na Instagramu. To je organizacija posvećena problematiziranju različitosti u baletnim programima i osigurava sredstva za pomoć mladim djevojkama koje teže tome da postanu sljedeća Misty. Ispod BGCD kišobrana okupljaju se plesači/ce, instruktori/ce, vlasnici/e plesnih studija i drugi/e koji/e zajedno rade i podučavaju djevojke hispanskog, afričkog, azijskog, istočnoindijskog i indijanskog podrijetla. 

{slika}

Nedavno su suosnivačice BGCD-a, Brittani MarieTaKiyah Wallace, izdale knjigu “Balerinina Mala Crna Knjiga“. Knjiga je kompilacija savjeta i fotografija i sadrži priče koje su osobno ispričale žene poput Ash, Williams i Copeland, koje prate fotografije plesačica u snažnim plesnim pozama. Priče pokrivaju sve, od plesnih cipela do nesigurnosti oko izgleda, dopuštajući tako nebijelim plesačicama da podijele svoja kolektivna iskustva s identitetom.

“Kada bi uspjele očistiti svoje umove od svih slika kojima smo bile izložene, a koje su nas nagnale da povjerujemo da nismo dostojne”, kaže Aesha Ash, “brzo bismo shvatile da naše razlike nisu hendikepi”.
U nastavku se nalazi prikaz slike, ustupljena od Marie, koja je dostupna za prednarudžbu, a predviđena je kao godišnje izdanje. Za više posjetite #BlackGirlMagic na Brown Girls Do Ballet Instagram profilu.

Prevela i prilagodila Klara Višnjić