U fokusu

Korak prema inkluzivnijoj vojsci

Pentagon odbacio zabranu služenja za trans* osobe

Pentagon odbacio zabranu služenja za trans* osobe

Pentagon je u četvrtak odbacio zabranu služenja u američkoj vojci za trans* ljude, formalno uklanjajući rizik za tisuće američkih vojnika i vojnikinja koji/e su mogli/e biti izbačeni/e iz oružanih snaga zbog svog rodnog identiteta.

Ovaj opoziv, kojim se završila jedna od posljednjih barijera za služenje u vojsci, došao je nakon odluke iz 2011. godine kojom se odbacila zabrana služenja otvoreno gej muškarcima i lezbijkama, unatoč zabrinutosti – koja se pokazala neosnovanom – da će takav potez predstavljati preveliki teret u ratu.

“Eliminiramo politike koje mogu rezultirati u diskriminaciji transrodnih članova i članica u usporedbi s njihovim kolegama/icama samo na temelju rodnog identiteta, radije nego na temelju njihovih mogućnosti da služe vojsku”, rekao je Ash Carter, obrambeni tajnik. Također je istaknuo da će u sljedeća tri mjeseca Pentagon izraditi smjernice za zapovjednike za trans* članove/ice i medicinske smjernice za liječnike/ice.

Carter navodi kako je istraživanje provedeno od strane RAND Corporationa pokazalo kako postoji oko 2500 aktivnih tran* članova/ica vojne službe i njih oko 1500 u rezervnim snagama. Ipak, ove brojke mogu doseći i maksimum od 7000 aktivnih članova/ica i oko 4000 rezervnih.

“Stvarnost je da danas imamo transrodne članove/ice u vojnoj službi”, govori Carter, ističući da je promjena politike imati implikacije i za stvari vezane uz implementaciju i medicinski tretman. Dodaje kako je barem 18 zemalja već dopustilo transrodnom osoblju da služi u njihovim vojskama.

Zagovornici/ice LGBT prava pozdravili/e su Carterovu odluku, rekavši da dolazi kao još jedan u nizu koraka kojima se vojsku želi učiniti inkluzivnijom u posljednjem desetljeću.

“Nadam se da će ovo pokazati da se nebo neće srušiti niti će svijet puknuti napola ako postanemo inkluzivnije i otvorenije društvo”, rekao je Matt Thorn, izvršni direktor OutServe-SLDN, zagovaračke skupine za LGBT vojno osoblje. “Ne vjerujem da bi itko trebao biti zabrinut zbog ove odluke”, dodaje.