Prozor u svijet

10.08.2009. 15:22:39 - Bernarda Lusch

Predstavljamo: Predsjednica Litve Dalia Grybauskaitè

Dalia Grybauskaitè

Dalia Grybauskaitè

 

  "Okus pobjede je teret odgovornosti."

Upravo tim je riječima Dalia Grybauskaitè popratila svoju uvjerljivu izbornu pobjedu na litavskim predsjedničkim izborima u svibnju ove godine. Čak 68% građana poklonilo joj je svoje povjerenje, čime je postala prvom ženom predsjednicom te bivše sovjetske republike od njezina osamostaljenja 1990. godine.

 

Dalia Grybauskaitè (Vilnius, 1956.) rođena je u radničkoj obitelji; majka je radila kao trgovkinja, a otac kao električar i vozač. Prisjećajući se školskih dana, sama kaže kako nije bila među najboljim učenicima - dobivala je uglavnom četvorke, a najdraži predmeti su joj bili povijest, geografija i fizika, što će utjecati na njezin kasniji odabir karijere.

U Sankt Peterburgu (tadašnjem Lenjingradu) studirala je političku ekonomiju, a za vrijeme studiranja je radila u lokalnoj tvornici. 1983. godine je diplomirala i vratila se u rodni Vilnius.

Nakon studija zapošljava se kao tajnica na Akademiji znanosti u Vilniusu, no, nezadovoljna tim mjestom, ubrzo prelazi u jednu srednju školu gdje predaje političke i ekonomske predmete.

 

1988. godine na moskovskoj Akademiji stječe titulu doktorice filozofije, a 1990. nastavlja svoje obrazovanje na području međunarodnih odnosa u Sjedinjenim Državama.

 

U svojoj bogatoj političkoj i diplomatskoj karijeri koja je uslijedila, Grybauskaitè je obnašala brojne odgovorne funkcije, uglavnom u domeni gospodarstva i međunarodnih odnosa (posebice u odnosu Litve prema Europskoj Uniji). Između ostaloga, bila je litavska veleposlanica u SAD-u, zatim je kao ministrica financija Litve vodila litavske pregovore sa Svjetskom bankom i Međunarodnim monetarnim fondom, a 2001. godine postaje ministricom vanjskih poslova.

Litva postaje članicom EU 1. svibnja 2004., a istoga je dana Dalia Grybauskaitè imenovana povjerenicom za obrazovanje i kulturu u Europskoj komisiji. Krajem iste godine preuzima resor financijskog planiranja i proračuna. Oštro je kritizirala europski proračun, tvrdeći da "...to nije proračun za 21. stoljeće." Da je njezin rad u Europskoj komisiji cijenjen, pokazalo je 2005. imenovanje Grybauskaitè za "Povjerenicu godine", čime je nagrađeno njezino zalaganje za preusmjeravanje europskog proračuna ka područjima istraživanja i razvoja.

 

U predsjedničku utrku ulazi u veljači ove godine kao neovisna kandidatkinja, a njezinu kandidaturu je poduprla vladajuća stranka s konzervativnim predznakom, Domovinska unija - Litavski kršćanski demokrati, kao i nevladine organizacije. Budući da nije povezana niti s političkim strankama niti s financijskim interesnim skupinama, u svojoj je kampanji najavila oštru borbu protiv korupcije, rješavanje problema nereguliranih monopola u industriji te promjenu ekonomske politike. Iako joj političko uređenje Litve (parlamentarna demokracija s elementima polupredsjedničkog sustava) kao predsjednici daje određeni utjecaj i moć, ipak će za svoje odluke morati osigurati potporu parlamenta.

 

Predsjednicom države postaje u izuzetno teškom gospodarskom trenutku - Litva pripada zemljama koje su najteže pogođene svjetskom financijskom krizom, i ove godine bilježi pad po stopi višoj od 15%. Analitičari, a očito i birači, vjeruju da bi njezino iskustvo u Europskoj komisiji moglo pridonijeti prevladavanju ovakvog teškog ekonomskog stanja.

Tagovi: dalia grybauskait egrave, eu

Vezani članci:

Facebook komentari

Stup srama

Iz drugih medija

AEM