Prozor u svijet

26.08.2009. 18:51:54 - Jusyina Pierzynska

Crtica iz njemačke kampanje za parlamentarne izbore

U ratu, ljubavi i izborima sve je dozvoljeno?

 

Uoči parlamentarnih izbora u Njemačkoj cijelu je zemlju, a i širu europsku javnost, šokirao plakat demokršćanske kandidatkinje Vere Lengsfeld na kojemu ona zajedno sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel nastupaju s iznimno dubokim "zavodljivim" dekolteom i istaknutom parolom: "Mi nudimo više". S obzirom na navodnu ozbiljnost dviju političarki i dvosmislenu poruku koja je na taj način poslana biračkom tijelu oko plakata izbila je široka diskusija o primjerenosti objavljivanja tako očitih fotografija.

Svjetski mediji rado su prenijeli plakate i njihove komentare. Čak je i poznati američki komičar Stephen Colbert u svojoj satiričkoj emisiji Late-Night-Show, između šaljivih priča o tamošnjim konzervativcima i dirljivoj reportaži o nerješenom problemu pasa koji prljaju moskovsku podzemnu željeznicu, pohvalio dosjetljivost njemačke političarke te predložio novi slogan kojim bi trebalo ukrasiti izborni plakat: "Sex sells".

No ljubiteljica političke provokacije Vera Lengsfeld morat će se suočiti i sa žarkim otporom, koji je izazvala prvenstveno u feminističkim krugovima. Tako je predsjednica njemačke Unije žena Maria Böhmer plakate osudila kao uvredljive, dodajući, da je ženama danas mnogo više stalo do pravih sadržaja nego ispraznih provokacija s ciljem izazivanja javnog skandala. Na optužbe seksizma i vređanja polovice biračkog tijela koje čine upravo žene, Vera Lengfeld reagira opušteno. Prema njenim riječima, na dvijema damama u večernjim haljinama nema i ne može biti ništa provokativno ni seksistički. "Nismo bili do kraja svjesni da će plakati izazvati tako snažan odjek. No to nas naravno jako veseli"- kaže. I dodaje: "Naš se plakat pokazao kao pravi uspjeh. Brojevi govore sami za sebe. Koliko smo s našom idejom pogodili, pokazuje opće uzbuđenje s kojim naši protivnici pokušavaju izazvati politički skandal pomoću sve iznova recikliranih političko-ravnopravnih parola".

Sudeći po broju komentara u časopisima i na internet-forumima, na neki je način Lengsfeld uistinu postigla svoj cilj. Tako je već par dana nakon objavljivanja plakata Berlinski povijesni muzej naručio jedan primjerak za svoju zbirku, a isto je učinila i Fundacija Konrada Adenauera.

Međutim, "plakatna karijera" kandidatkinje Vere Lengsfeld nipošto se ne svodi samo na sadašnje parlamentarne izbore. Još za vrijeme DDR-a, daleke 1988 godine, današnja se demokršćanska kandidatkinja pojavila na državnoj manifestaciji u čast Rose Luxemburg i Karla Liebknechta s plakatom koji je sama izradila kod kuće. Na plakat je stavila 27. članak Ustava DDR-a: "Svaki građanin ima pravo svoje mišljenje izražavati nesmeteno i javno". Tijekom demonstracije Lengsfeld je uhićena te je nakon mjesec dana provedenih u pritvoru deportirana iz zemlje. Što joj je, uostalom, omogućilo odlazak na studij filozofije u Engleskoj.

Hoće li joj provokativni plakati omogućiti ulazak u parlament i priskrbiti simpatiju birača, pokazat će izbori.

Tagovi: izborna kampanja, njemačka

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (3)

Stari komentari

Techtel:
Odličan tekst! Zanimljiva priča i vrlo koncizno napisana. Dajte još sličnih. A, što se tiče dotičnih političarki, dobro je da se srećom još uvek glasa na osnovu političkog programa i obećanja, jer zbog njihovih lica i poprsja - nikada ne bih glasao za njih!
02.09.2009. 13:18
maja:
zbilja je dobar članak. dajte više ovakvih, portal će biti bolji!
03.09.2009. 00:21
tajuska:
trudit cemo se :)
03.09.2009. 12:09

Stup srama

Iz drugih medija

AEM