Prozor u svijet

07.09.2009. 13:16:02 - STEVEN ERLANGER (The New York Times)

Nove UN-ove smjernice za seksualnu edukaciju

 Prevela Ana Begić

 

PARIZ - Predložene međunarodne smjernice za seksualnu edukaciju s ciljem smanjenja broja zaraze HIV-om kod mladih izazvale su oštre kritike konzervativnih grupa koje smatraju da je predloženi program preeksplicitan za djecu te da promiče dostupnost legalnog pobačaja kao ljudsko pravo.

Smjernice, čiji će prijedlog UNESCO izdati sljedeći tjedan, trebale bi biti distribuirane ministarstvima obrazovanja, obrazovnim institucijama i učiteljima diljem svijeta ne bi li uputili učitelje u sadržaj koji bi trebao biti prezentiran djeci na temu njihova tijela, seksa, veza i seksualno prenosivih bolesti. Smjernice su razdijeljene u četiri dobne skupine.

"Budući da ne postoji cjepivo protiv AIDS-a, edukacija je najbolje cjepivo koje imamo", rekao je Mark Richmond, Unescov globalni koordinator za H.I.V. i AIDS i šef odjela za koordinaciju prioriteta u obrazovanju. "Samo 40 posto mladih od 15 do 24 godine zaista zna na koji način se prenose bolesti," rekao je, "iako je upravo u toj dobnoj skupini 45 posto novozaraženih".

Konzervativne kritike ipak su uzrokovale povlačenje jednog od glavnih donacijskih agencija, Populacijskog fonda Ujedinjenih Naroda, koji je zahtijevao i uklanjanje imena fonda s promotivnih materijala, izjavili su u Ujedinjenim Narodima.

Dužnosnik Populacijskog fonda izjavio je u utorak da je fond zahtijevao promjenu teksta. "Raspravlja se o tome da se materijali prilagode zemljama kojima su namijenjeni ne bi li bili učinkovitiji i bolje slijedili smjernice koje postoje u pojedinim nacionalnim obrazovnim sistemima," rekao je dužnosnik fonda odgovarajući na pitanja o uvjetu anonimnosti radi delikatnosti teme.

Nacrt objavljen u lipnju naišao je na oštre kritike od strane konzervativnih i vjerskih grupa, većinom iz Sjedinjenih Država, radi preporuke da se u sklopu obrazovanja raspravlja i o temama homoseksualnosti, opisujući seksualnu apstinenciju kao "jedini ispravan postupak mladih" ne bi li se spriječile bolesti i neželjene trudnoće te radi prijedloga da se o masturbaciji razgovara s djecom već od njihove pete godine.

"Ukoliko djecu treba o ovoj temi osvijestiti ranije od adolescenata, ovo nije najbolji način da se to učini," rekao je Colin Mason iz Populacijskog istraživačkog instituta iz Virginije, organizacije koja se protivi pobačaju. "Vrlo je slikovito i potiče na masturbaciju kojoj se konzervativni kršćani i ostali snažno protive."

Različita mišljenja diljem svijeta o spomenutim pitanjima čine ovakav univerzalni pristup "kulturološki neosjetljivim", rekao je g. Mason. " Mi smatramo da ovakav je jednostrani pristup štetan kako za kulture tako i ta religije i djecu," izjavio je.

Teret kritika stavio je Unesco, agenciju Ujedinjenih Naroda zaduženu za unaprjeđenje edukacije i kulture diljem svijeta, u obrambeni položaj. Agencija je sa svojih Internet stranica uklonila lipanjske smjernice i odgodila objavu finalnog dokumenta.

"Na žalost, način na koji su smjernice predstavljene u nekim medijima izazvao je ponešto agresivne reakcije u vidu zlobnih komentara na američkim Internet stranicama i e-mailova upućenih dvoje autora i djelatnicima Unesco-a", rekla je Sue Williams, glasnogovornica obiju agencija sa sjedištem u Parizu..

Tim stručnjaka u Unesco-u dvije je godine radio na smjernicama, proučavajući više od 80 studija o seksualnom obrazovanju uz budžet od 350 tisuća dolara. U koordinaciji s ostalim agencijama Ujedinjenih Naroda, projekt je bio namijenjen za pomoć zemljama članicama da poboljšaju seksualnu edukaciju i zdravlje, smanje H.I.V., AIDS i druge seksualno prenosive bolesti kao i ilegalne pobačaje, posebno u zemljama u razvoju.

Prema podacima Međunarodne federacije planiranog roditeljstva, svake godine pojavi se najmanje 111 miliona novih slučajeva seksualno prenosivih bolesti među mladima od 10 do 24 godine, 10% poroda otpada na tinejdžerice te 4.4 miliona djevojaka od 15-19 godina zahtjeva pobačaj.

"Naš je glavni cilj pokušati osnažiti mlade znanjem koje im doslovno može spasiti život," rekao je g. Richmond, koordinator za H.I.V. i AIDS pri Unesco-u. "Želimo ih informirati i time im dati više izbora no što su ih imali bilo do sada."

No, za neke vjerske i konzervativne skupine, smjernice su predetaljne i univerzalne da bi bile primjenjive na različite kulture i pokušavaju roditeljima oduzeti odgovornost.

Smjernice, primjerice, preporučuju učiteljima da o masturbaciji počnu pričati s djecom od 5 do 8 godina starosti, a s detaljnijim razgovorima nastave s dobnom skupinom od 9 do 12.

Michelle Turner, osnivačica udruge Građani za odgovorni nastavni plan sa sjedištem u Marylandu, izjavila je da bi u toj dobi djeca trebala učiti koja su "ispravna imena za određene dijelove njihova tijela," ali "nikako ne o masturbaciji."

"Zaista sam zabrinuta zbog toga što žele učiti djecu od 5 do 8 godina i zbog njihovog stava o pobačaju i načinu na koji ga žele predstaviti mladima," rekla je. "Gdje su prava roditelja? Nije na vladi da djecu uči o tim temama."

Jedna od autora smjernica, Nanette Ecker, bivša direktorica međunarodnog obrazovnog i trening centra u Vijeću za seksualnu edukaciju i informiranje u Sjedinjenim Državama, rekla je da zbog sadašnje količine seksualnog zlostavljanja, neplaniranih trudnoća i seksualno prenosivih bolesti, potrebno što ranije započeti sa edukacijom o seksu ne bi li "pružili mladima detaljne informacije i znanja kako bi sigurno prešli iz razdoblja mladosti u odraslu dob."

Konzervativne skupine su također kritizirale i dio u smjernicama koji se odnosi na uporabu kondoma, seksualno prenosive bolesti i tvrdnju da je "legalni pobačaj koji vrši medicinsko osoblje u sterilnim uvjetima siguran." Smjernice predlažu "dostupnost sigurnom pobačaju i njegu poslije pobačaja" te "korištenje i zlouporabu kontracepcije za hitne slučajeve" s djecom od 12 do 15 godina. Smjernice također preporučuju da bi o "pravu na siguran pobačaj" također trebalo raspravljati.

Unesco je izdao izjavu za javnost o smjernicama prije njihove službene objave kao odgovor na napade i kritike, braneći ih da su "utemeljene na činjenicama i ljudskim pravima."

Smjernice su stvorene ne bi li seksualna edukacija pomogla odgoditi seksualne aktivnosti, smanjiti broj seksualnih partnera i nezaštićeni seks. One sadrže i dio namijenjen roditeljima i vjerskim vođama koji objašnjava zašto su smjernice stvorene i ostala eventualna pitanja.

"Dokument nije nastavni plan," rekao je g. Richmond. "Fokusiran je na pitanja koja zahtijevaju našu pažnju i koja će poboljšati kvalitetu seksualne edukacije."

Konačni dokument bit će predstavljen na tiskovnoj konferenciji u ponedjeljak u engleskom gradu Birminghamu. Agencija je sada izjavila da će tada predstaviti novi prijedlog te da se nada a će smjernice biti finalizirane do kraja godine.

Tagovi: cesi, seksualna edukacija

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (1)

Stari komentari

Vlatka:
Ne mogu vjerovati da su neki kvazi moralni stavovi konzervativaca i vjerskih zajednica ispred zdravlja, sigurnosti i života djece. Pa nije li to najdragocjenije? Trebalo bi ih optužiti za ugrožavanje života. Sramota!
07.09.2009. 21:51

Stup srama

Iz drugih medija

AEM