Prozor u svijet

07.09.2009. 13:27:57 - Franciska Cettl

Krši li Google ženska prava?

Pripremila Franciska Cettl

Krši li Google ženska prava? Pita se Masum Momaya u članku objavljenom na stranicama AWID-a (Association for Women's Rights in Development) nakon što je Google Inc. uveo restrikcije za oglašavanje usluga abortusa u 15 zemalja.

17. rujna 2008. internetski gigant Google Inc. uveo je novost u oglašivačkoj politici AdWordsa prema kojoj više ne prihvaća oglase za usluge abortusa u sljedećih 15 država: Argentina, Brazil, Francuska, Njemačka, Hong Kong, Indonezija, Italija, Malezija, Meksiko, Peru, Filipini, Poljska, Singapur, Španjolska i Tajvan. Usluga Adwords je ona koja, kada korisnik upiše ključnu riječ u tražilicu, izbaci "sponzorirane linkove", koji se pojave uz ostale rezultate pretrage, a plaćeni su internetskoj kompaniji. Pri traženju prijevoda riječi "abortus" u Google tražilici ni u jednoj od 15 zemalja nisu se pojavili sponzorirani linkovi, kao ni u Kini, koja je poznata po restrikcijama rezultata pretrage, te Grčkoj i Južnoj Koreji. Suprotno tome, sponzorirani oglasi o uslugama abortusa pojavljuju se u Japanu, Nizozemskoj, Švicarskoj, Velikoj Britaniji i SAD-u.

Usluga Adwords je kontroverzna jer preko ključnih riječi koje oglašivači povezuju sa svojim reklamama oni mogu manipulirati korisnikom u potrazi za informacijom. Internetske kompanije pak mogu kontrolirati pristup informacijama odbijajući određene reklame, kao u ovom slučaju, ili u slučaju iz prosinca 2008. kad je Google zabranio oglase s pojedinostima o tvrtkama koje su davale donacije američkim političarima. Ovom revizijom propisa čini se da Google želi izbjeći kontroverze i jasnije definirati koje reklame objavljuje, što povlači za sobom i etičke implikacije.

Organizacije za ženska prava, uključujući Women on Waves and the Health Equity and Law Clinic sa Sveučilišta u Torontu, kao i blogerica na Feministing Lori Adelman, obratile su se Googleu Inc. u lipnju 2009. upitom o razlogu mijenjanja propisa. Prihvaćajući da Google ima pravo "odbiti ili maknuti oglas bilo kada i iz bilo kojeg razloga", više od 115 potpisnica - pojedinaca ili organizacija, izrazilo je zabrinutost zbog "štetnih posljedica ograničavanja informacija o sigurnom i zakonitom abortusu, odnosno mogućeg povećanja broja nesigurnih abortusa; zbog odluka koje se kose s načelima ljudskih prava, a Google ima veliku ulogu u zaštiti ljudskih prava". U pismu je istaknuto da su oglasi o uslugama abortusa ključan korak prema sigurnom i zakonitom abortusu. Susan Newell iz Women on Waves and the Health Equity and Law Clinic izjavila je za AWID da još nisu primili odgovor na pismo. Adelman je bila šokirana Googleovim postupkom ograničavanja informacija bez ikakvog opravdanja ili preuzimanja odgovornosti, a na svoj upit je dobila odgovor da je "nova politika u skladu s lokalnim običajima i praksom", te da je stvorila teren na kojem i vjerske zajednice mogu zagovarati svoje stavove, u cilju edukacije.

Općenito je prvi uvjet za objavu reklame državni zakon. Iako Google to nije izjavio, pretpostavlja se da se u nekim od 15 država drži zakona koji zabranjuje oglašavanje bilo kakvih medicinskih usluga ili lijekova izdanih na recept, kao što je slučaj u Francuskoj. U Njemačkoj i Italiji privatne su usluge abortusa nezakonite i on se smije obavljati samo u javnim bolnicama, a u nekim su državama zakonite, ali ih je zabranjeno oglašavati. Newell objašnjava da je potpuna zabrana oglašavanja usluga abortusa nepotrebna i da nije u skladu s općom politikom Adwordsa o zakonskoj regulativi, prema kojoj je odgovornost oglašivača (a ne Google Adwordsa) da reklama bude u skladu sa zakonom. Southern Students for Choice, pro-choice skupina u SAD-u, smatra da zabranom oglasa za abortus Google dovodi u pitanje nepristranost rezultata tražilice, jer algoritmi pretrage moraju uključivati određenu skalu. Nije jasno jesi li državne vlade natjerale Google na zabranu, kao u Kini, je li Google pod pritiskom vjerskih zajednica ili se strogo drži zakona. No, malo je vjerojatno da bi bilo koji internetski pretraživač kršio zakon ako profit nije velik i ako je sadržaj kontroverzan.

Neki komentari na blogu Feministing ističu da restrikcije nisu toliki problem budući da je u rezultatima pretrage moguće doći do željenih informacija, dok se reklame ionako često percipiraju kao spam. Na to Southern Students for Choice odgovara da je u zemljama gdje su prava na abortus ograničena iznimno važno biti upoznat sa zakonima i mogućnostima, kako iz objektivnih izvora tako i preko reklama. Newell se slaže, dodajući da reklame preko Google Adwordsa nude pouzdanije informacije, što je važno s obzirom na rastući broj stranica koje nude medicinske usluge. Pristajemo li, dakle, na to da Google sortira informacije za nas, i čini li to doista na nepristran način?

Microsoft, sa svojom novom "tražilicom za odluke" (decision search engine) Bing, tvrdi da čini upravo to, pomažući vam da donesete informiranu odluku te rješavajući problem pretrpanosti informacijama. Bing vam u svim zemljama izlista opisne informacije o traženoj temi prije svih onih koje nude usluge ili zagovaraju određena stajališta. Svaka internetska tražilica funkcionira na principu algoritma koji se može mijenjati i tako utjecati na rezultate. Dok pretraživači poput Googlea tvrde da organiziraju informacije čineći ih dostupnima i korisnima, jasno je da oni neće ugroziti zaradu zauzimajući stav u političkim borbama. S druge strane, skupine za ženska prava apeliraju na Google da održi slobodu informacija i zaštiti ljudska prava. Bitno je da aktivisti razumiju koji mehanizmi utječu na to što će se pojaviti a što ne na ekranu kada uguglate "abortus" ili bilo koju drugu riječ, te da i dalje budu na oprezu kad su u pitanju ovakva "nevidljiva" kršenja ženskih prava.

Tagovi: google, marketing

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (1)

Stari komentari

Vlatka:
Ovo je stvarno previše. Možeš nastupati sa naci simbolima, a čim se spomene riječ abortus - ispada da je to samo problem žena, a tko šljivi žene. To je teška diskriminacija!
07.09.2009. 21:43

Iz drugih medija

AEM