U fokusu

New African Women Awards

‘Nadamo se da ćemo ovime inspirirati mlade djevojke diljem Afrike’

‘Nadamo se da ćemo ovime inspirirati mlade djevojke diljem Afrike’

“Slavljenje uspješnih afričkih žena u područjima od politike i biznisa do poljoprivrede i umjetnosti može inspirirati djevojčice diljem kontinenta da teže zatvaranju rodnog jaza”, rekle su dobitnice nagrade New African Women Awards. Dvanaest žena iz raznih dijelova Afrike primilo je nagrade koje dodjeljuje časopis New African Women (NAW) u Dakaru prošlog tjedna.

Nagradu za ženu godine primila je Fatoumata Tambajang, potpredsjednica Gambije i voditeljica opozicijske koalicije koja je pomogla predsjedniku Adamau Barrowu da pobijedi dugogodišnjeg vođu Yahayu Jammeha na predsjedničkim izborima u prosincu prošle godine.

“Ovo je važna platforma koja povezuje inspirativne žene da pronađu rješenje za pitanja rodne jednakosti koja, nerješena, onemogućuju Africi napredak”, rekla je Leila Ben Hassen, glavna direktorica u IC Publicationsu, koji izdaje časopis. “Iako smo još uvijek daleko od postizanja rodne jednakost na globalnoj razini, Afrika ipak pokazuje napredak”, dodala je dobitnica nagrade Fatoumata Tambajang.

Nakon dodjele nagrada uslijedile su panel diskusije o pitanjima poput prisutnosti žena u politici i biznisu, podupiranju žena u znanosti i tehnologiji te ulaganju u žensko zdravlje. Nekoliko je sudionika/ica panela istaknulo da se žene u Africi još uvijek suočavaju s brojnim preprekama u ostvarivanju svog punog potencijala, od pristupa kapitalu, nedostatku obrazovanja i sveopćoj diskriminaciji.

Dobitnica nagrade za zdravlje, znanost i inovacije, Helena Ndume, namibijska oftamologinja koja je besplatno izvela operacije vraćanja vida na desecima tisuća ljudi, rekla je kako se nada da će ovime inspirirati mlade djevojke da krenu njenim stopama.

“Predivno je biti među ovim divnim Afrikankama iz toliko različitih područja”, rekla je. “Nadam se da će naš uspjeh potaknuti djevojke i mlade žene da rade u sektorima poput znanosti, zdravstva, inžinjerstva i tehnologije“.