U fokusu

Povod je bila kazna zbog uriniranja na ulici

Amsterdam: protest zbog nedostatka ženskih toaleta

Amsterdam: protest zbog nedostatka ženskih toaleta

Screenshot at5.nl

U Amsterdamu je održan protesti zbog nedostatka ženskih toaleta. Povod je bila kazna koju je dobila žena koja je urinirala na ulici jer nije željela koristiti muški toalet. 

Naime, Geerte Piening je kažnjena (90 eura kazne) nakon što je uhvaćena kako urinira usred noći na ulici. Klubovi su se zatvorili, nalazila se daleko od doma, a najbliži ženski toalet bio je udaljen nekoliko kilometara. Slučaj je bio povod i raspravi o seksizmu, posebice nakon što je sudac rekao da je unatoč tome što nema ženskog toaleta u blizini, mogla koristiti one dostupne muškarcima. “Možda nije ugodno, ali može se”, rekao je sudac. Također, dodao je da unatoč tome što ima manje toaleta za žene, nije obveza grada da ih ponudi. Uz to, dodao je da žene ionako rjeđe koriste javne toalete. “Vi ste tek druga žena koja je na sudu zbog ovog prekršaja”, rekao je sudac. 

Amsterdam ima 35 toaleta za muškarce i samo tri ženska toaleta. Ovaj je slučaj uzburkao javnost zbog stava prema ženama i muškarcima za vrijeme izlaska i uvijek prisutnog seksizma. “Moja je kazna postala veliko feminističko pitanje, a to mi nije bio cilj. No, s druge strane, vrijeme je da se o tom problemu raspravlja. Sramotno je da žene nemaju kamo otići”, kazala je Piening. 

Protest je planiran na mjestu gdje je Piening kažnjena, no on je otkazan od strane policije zbog prevelikog interesa ljudi i prevelikog broja onih koji su planirali doći, čak nekoliko tisuća ljudi. Stoga su se u petak, 22. rujna žene okupile ispred muških toaleta u Amsterdamu kako bi pokazale svoje neslaganje i otpor takvoj odluci suda. Stavile su ispisanu odluku suda na pločnik te su čučnule i urinirale na odluku.

{slika} Tijekom akcije na društvenim su mrežama objavljivale slike sa heštegom #wildplassen, nizozemskom riječi za kazneno djelo koje je počinila Piening. Video s prosvjeda pogledajte ovdje.

Osim ovog protesta, do kraja mjeseca planira se još nekoliko manjih protesta diljem grada. Cilj im je svima isti, upozoriti na ovaj problem, skupiti fotografije i poslati ih ministrici Jet Bussemaker.