U fokusu

Oganizatori se pozivaju na 'umjetničke kriterije'

Glazbenik koji je ubio djevojku ipak će nastupiti na festivalu

Glazbenik koji je ubio djevojku ipak će nastupiti na festivalu

Yann Orhan

Unatoč pritiscima, organizacijski tim glazbenog festivala u sjevernoj Francuskoj nisu otkazali nastup nekad obožavanog francuskog glazbenika koji je odslužio zatvorsku kaznu zbog ubojstva djevojke premlaćivanjem.

Više od 65 tisuća ljudi potpisalo je peticiju da se Bertrandu Cantatu, bivšem frontmanu benda Noir Desir, zabrani nastup na festivalu Papillons de Nuit koji će se u svibnju održati u gradu Saint-Laurent-de-Cuves u francuskoj pokrajini Normandiji.

Pridavanjem pažnje Bertrandu Cantatu normalizirate i opravdavate nasilje nad ženama”, tvrdi peticija koju je na internetskoj stranici Change.org pokrenuo “građanin_ka feminist_kinja”.

Organizacijski tim festivala, koji je 2017. godine privukao 68 tisuća obožavatelja_ica rock glazbe, odbili su apel, navodeći u izjavi: “Smatramo da se trebamo voditi isključivo umjetničkim kriterijima”.

Profil glazbenika na internetskoj stranici festivala Cantata (53) opisuje kao “mračnog, bijesnog i sklonog kritičkom razmišljanju kao uvijek”.

Cantat, čiji je bend u devedesetima uživao kultni status u Francuskoj, ubio je Marie Trintignant u hotelskoj sobi tijekom turneje u Litvi 2003. godine. Glumica Trintignant umrla je zbog teških povreda mozga kao posljedica premlaćivanja.

Ubojstvo je šokiralo cijelu Francusku, koja je Cantata poznavala kao borca za društvene ciljeve.

Bertrand Cantat osuđen je 2003. na osam godina zatvora. Na slobodu je pušten 2007. godine.

Njegov povratak na pozornicu 2013. godine, s novim bendom Detroit, zaprepastio je obitelj Marie Trintigant.

Ovih dana Cantat u gradu La Rochelle kreće na turneju sa svojim prvim solo albumom Amor Fati (lat. “ljubav prema sudbini”).

Organizatori koncerta u četvrtak su obavijestili javnost o primitku “nekolicine neodobravajućih e-mailova”.

U idućih nekoliko mjeseci Cantat je najavio više koncerata, od kojih je samo jedan otkazan zbog protivljenja javnosti.

Prošle je godine, dok se u SAD-u nakupljao bijes zbog seksualnog nasilja Harveya Weinsteina, glazbeni časopis Les Inrockuptibles ispričao se nakon naslovnice s Bertrandom Cantatom.