U fokusu

utjecaj patrijarhata i izraelske okupacije

Palestinke u Izraelu među najobrazovanijima, ali i najteže zapošljivima

Palestinke u Izraelu među najobrazovanijima, ali i najteže zapošljivima

Birzeit University/Facebook

Usprkos činjenici da su u globalu obrazovanije od Palestinaca, Palestinke stečenom diplomom neke visokoobrazovne ustanove na okupiranim teritorijima pod upravom Izraela i dalje se susreću s poteškoćama pri pronalaženju posla.

Jedna od najprestižnijih visokoobrazovnih ustanova na okupiranim palestinskim teritorijima jest i sveučilište Birzeit, koje uključuje sveukupno 9 fakulteta te svojim polaznicima/ama nudi mogućnost upisa na 47 programa preddiplomskih i 26 različitih programa diplomskih studija, obuhvaćajući mnoga humanistička, društvena i STEM područja.

Ovo sveučilište također ima jednu od najvećih upisnih kvota (trenutno broji oko 14 000 polaznika/ica), a velik broj studenata/ica čine upravo Palestinke. Kako prenosi Al Jazeera, čak 62 posto svih polaznika/ca čine žene.

No, usprkos velikom broju visokoobrazovanih žena, tek 19 posto Palestinki s fakultetskom diplomom je zaposleno, što uvelike zaostaje za svjetskim prosjekom od 51 posto zaposlenih visokoobrazovanih žena.

Razlog koji stoji iza ovako malog broja zaposlenih Palestinki leži u činjenici da je palestinsko društvo i dalje nadasve patrijarhalno te se žene vrlo često obeshrabruje od traženja posla kako bi se mogle posvetiti ulozi supruge i majke, iako su u prosjeku obrazovanije od muškaraca koje se podstiče na ostvarenje karijere.

No, prema riječima Samie Al-Botmeh, stručnjakinje za ekonomiju rada u arapskom svijetu, problem u velikoj mjeri perpetuira i izraelska okupacija koja nastoji potkopati ekonomski razvitak Palestine putem sprječavanja razvoja proizvodnog i poljoprivrednog sektora – koji u Palestini primarno čine žene.