U fokusu

'Implicirani pristanak' krši tjelesnu autonomiju

Hoće li Indija konačno kriminalizirati silovanje u braku?

Hoće li Indija konačno kriminalizirati silovanje u braku?

Zbog nepostojanja zakona o silovanju u braku, visoki je sud u Gujaratu u ponedjeljak oslobodio muškarca optuženog za silovanje supruge. Sud, međutim, zastupa stav da bi silovanje u braku trebalo biti kazneno djelo.

“Uvođenje silovanja u braku kao kaznenog djela prvi je i nužan korak u svakom društvu ka nultoj toleranciji dehumanizirajućeg ponašanja prema ženama, uz poruku da bračni silovanje nije privilegija muža, nego nasilni čin i nepravda koja se mora kriminalizirati”, izjava je suda.

Raspravljajući o pojmu “implicitne suglasnosti” u braku, visoki je sud izjavio: “Zakon mora podržavati tjelesnu autonomiju svih žena, bez obzira na njihov bračni status”.

Te je opaske sud dao pri donošenju rješenja povodom žalbe koju je podnio muškarac optužen za silovanje.

Sudac JB Pardiwala izjavio je da muškarac ne može biti optužen za silovanje svoje supruge. “Suprug ne može biti optužen za silovanje supruge, budući da zakon propisuje da spolni odnos punoljetnih supružnika nije silovanje”.

“Zakon koji ne pruža udanim i neudanim ženama jednaku zaštitu, stvara uvjete koji omogućuju silovanje u braku i podržava predrasude da je silovanje supruge prihvatljivo”.