Prozor u svijet

 • UN Women: Ima nade, ali ima i posla

  UN Women: Ima nade, ali ima i posla

  Jedna od novijih UN-ovih organizacija, UN Women utemeljena je 2. srpnja 2010. kada je Generalna skupština jednoglasno donijela rezoluciju o osnivanju UN-ovog tijela za ravnopravnost spolova i osnaživanje žena. S operativnim djelovanjem organizacija je startala početkom 2011. godine i postavila si (...)

 • Trijumf radnica u kućanstvu

  Trijumf radnica u kućanstvu

  Prevela Nada Kujundžić Osobe zaposlene u kućanstvu - dadilje, domaćice i njegovateljice, čine jednu od najizrabljivanijih radničkih skupina na svijetu. Nedavno sklopljen međunarodni sporazum (prvi te vrste u povijesti) trebao bi ih zaštiti i osigurati im njihova zakonom zajamčena prava.

 • Priča o dječaku kojeg su "liječili" od homoseksualnosti

  Priča o dječaku kojeg su "liječili" od homoseksualnosti

  Prevela Ljliljana Žegrec Činilo se da Kirk Andrew Murphy ima život vrijedan življenja. Sam je financirao svoje školovanje. Iza njega je bila uspješna osmogodišnja karijera u Air Force-u. Uslijedio je visokopozicionirani položaj u američkoj financijskoj kompaniji u Indiji.

 • Dominique Strauss-Kahn i sindikalna sobarica

  Dominique Strauss-Kahn i sindikalna sobarica

  Prevela: Nada Kujundžić Dominique Strauss-Kahn , bivši čelnik Međunarodnog monetarnog fonda i do nedavno najizgledniji pretendent na mjesto slijedećeg predsjednika Francuske, optužen je za napastovanje hotelske sobarice.

 • Hoće li Mađarska zabraniti pobačaje?

  Hoće li Mađarska zabraniti pobačaje?

  Mađarska je vlada sredstvima koje je dobila iz Progress programa EU ( Program Zajednice za zapošljavanje i socijalnu solidarnost za čija sredstva mogu aplicirati jedinice lokalne samouprave s projektima zapošljavanja, socijalne zaštite i socijalnog uključivanja, poboljšanja radnih (...)

 • Nova sobarica, stara priča

  Nova sobarica, stara priča

  Francuskinje marširaju! Novi val ženskog samoosvještavanja krenuo je lani u Italiji kao posljedica Berlusconijevih skandala, a nastavio se u Francuskoj prošlog mjeseca hapšenjem predsjednika MMF-a Dominiquea Strauss-Kahna u New Yorku. Ulični prosvjedi, feminističke parole, potpisivanje peticija i (...)

 • Protivnici pobačaja savjetuju britansku vladu o seksualnom zdravlju

  Protivnici pobačaja savjetuju britansku vladu o seksualnom zdravlju

  Prevela Ljiljana Žegrec Grupa koja se protivi pobačaju u svim situacijama i zalaže za promoviranje apstinencije u okviru seksualnog obrazovanja odabrana je da savjetuje britansku vladu o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima.

 • UBIJANJE ŽENA U IME ČASTI

  UBIJANJE ŽENA U IME ČASTI

  Izrečena presuda Istkibalu Yetkinu 12. svibnja na kaznu doživotnog zatvora (najveću moguću kaznu prema turskom zakonu) dala je nadu turskim atkivisticama za ženska ljudska prava koje tvrde da policija i sudstvo trebaju učiniti puno više kako bi zaštitili žene od nasilja u obitelji.

 • Nitko ne zaslužuje biti silovan

  Nitko ne zaslužuje biti silovan

  Libela prenosi tekst iz Guardiana u kojem se najavljuju masovni SlutWalks u Velikoj Britaniji u prijevodu i prilagodbi Aline Čabraje te tekst Maje Hrgović objavljen u subotnjem Novom listu na istu temu (i koristeći uratke s Libelinog stupa srama).

 • GVATEMALA: EPICENTAR NASILJA NAD ŽENAMA

  GVATEMALA: EPICENTAR NASILJA NAD ŽENAMA

  Nasilja koja se događaju u Gvatemali zadnjih desetak godina nepoznata su široj javnosti. Od 2001. godine do danas ubijeno je preko 5.000 žena, a silovano ih je preko 10.000. Samo 2010. ubijeno je 685 žena. Mete su mahom mlade žene (između 18 i 30 godina), a ubojstva se uglavnom događaju oko (...)

Stup srama

Iz drugih medija

AEM