Razgovor

Razgovor

Ne treba potcjenjivati prosudbu građana na izborni dan

 Gordana Simonović razgovarala je za Libelu s kandidatkinjom za predsjednicu RH Vesnom Škare Ožbolt.

Gospođo Škare-Ožbolt, vi ste jedna od dviju kandidatkinja za predsjednicu države. Je li došlo vrijeme za ženu na Pantovčaku?

– Mislim da je došlo vrijeme da Hrvatska dobije predsjednicu. Posebno jer su vremena preteška, krizna a žene bolje funkcioniraju u kriznim vremenima. Posebno kad je riječ o politici, pa zato mislim da je došlo vrijeme za prvu predsjednicu RH.

 

S obzirom na iskustva dosadašnjih kandidatkinja jeste li optimistični ili su ove riječi ipak u predizborne svrhe?

– Ne nije za predizborne svrhe. Ja gledam po sebi. Imam iskustva u državnoj politici – sudjelovala sam u vremenima kada se stvarala Hrvatska do obrane Hrvatske, bila sam jedna od glavnih pregovaračica i to uspješnih. Radila sam na reintegraciji Podunavlja, koja je završila uspješno. Nakon toga sam bila i ministrica pravosuđa i bila sam uspješna. Prema tome, doista sam napravila pomake, što ih ljudi vide. Dakle, od onih ratnih vremena do ovih mirnodopskih, imam i iskustva i rezultata u državnoj politici. Radila sam i, na neki način, dobro ispekla i vanjsku i unutarnju politiku. I mislim da se ne trebam bojati, niti se bojim, da bi netko drugi to mogao raditi bolje od mene.

 

Što bi prva predsjednica donijela Hrvatskoj?

– Donijela bi kreativnost, donijela bi jednu mobilizaciju, vraćanje nekakvih vrijednosti koje su totalno nestale i donijela bi puno rada, ali i mogućnost da se živi od takvog rada, pristojno živi od takvog rada.

 

Kakav je vaš stav o pobačaju?

– Smatram da pobačaja treba biti što manje, ali i pravo žene mora ostati. Izbor žene je taj koji je jedini ispravan.

 

Kada mediji predstavljaju pretendente na Pantovčak, da li drugačije tretiraju kandidatkinje od kandidata?

– Ne znam da li drugačije tretiraju na rodnoj osnovi, ali u svakom slučaju favoriziraju određene ljude i to mi se ne sviđa.

 

Da li to može biti problem kod izjašnjavanja građana?

– Može biti problem, iako većina građana već sad vidi da se protežiraju samo neki kandidati, tako da ne treba potcjenjivati ni konzumente medija ni građane na izborni dan.

 

Intervju je izrađen u sklopu projekta Ravnopravnost u eteru kojeg je financijski podržao Grad Zagreb.