Sa stavom

04.03.2009. 17:58:52 - Romana Dugandžija

Zgrožena, zgađena i oduševljena

Kako smo mi novinari uglavnom kritički nastrojeni u želji da budemo maksimalno objektivni i neovisni, osim naravno onih koji su ovisni i nisu objektivni, kad vam novinar/ka kaže da je zgrožen, zgađen i oduševljen znači da ste pogodili G točku.

"Zgrožena, zgađena i oduševljena" uzviknula sam i ja nedavno po povratku u redakciju nakon konferencije za medije jedne političke stranke. Vrhunac! No, da ne bismo radili besplatnu reklamu, reći ću samo svima koji se natječu na predstojećim ili bilo kojim drugim izborima: Svakako želite biti na mjestu baš te stranke!

Pa čime sam ja to, pitate se, bila tako zgrožena, zgađena i oduševeljena.. Odličnim političkim spinom.

Sa stajališta jedne novinarke zato, evo par naputaka svima onima koji pokušavaju postići bilo kakav rezultat na izborima temeljenih upravo na tom spinu. Dakle, nemojte ni mene ni druge novinare pitati zašto medijski nije popraćeno to što je vaš kandidat/kinja dijelio/la cvijeće, svijeće, letke, jabuke, kruške, majice ili bilo što drugo. Ili zašto vas nismo slikali kad ste posjetili vrtić, školu, starački dom ili otvorili javnu rasvjetu. Odgovorit ću protupitanjem: Biste li vi kao čitatelj/ica željeli u novinama čitati takve stvari i gledati takve priloge na televizijama? Ono što vi smatrate važnim ne mora nužno biti važno široj publici i uglavnom i nije.

Dakle, tog dana odigralo se sljedeće, pa preporučam iz čistog altruizma da taj scenarij što je više moguće kopirate. Taj dan odvijala se sjednica predsjedništva te stranke. U dva sata poslijepodne dolazi poziv od glasnogovornika na konferenciju za medije koja će se održati u tri sata poslijepodne. Svi novinare i kamere, naravno, pohrle na presicu jer očekuju da bi netko nešto bitno mogao objaviti (upućeniji znaju da je u pitanju spin ali svejedno poziv na presicu ne smiju ignorirati). Šef stranke koji govori na presici, točno u minutu ulazi u prostoriju. Kaže da je sjednica predsjedništva prekinuta kako bi nam se obratio i počne govoriti. Presica je zajedno s pitanjima i odgovorima trajala 16 minuta i 32 sekunde, znam jer mi je diktafon bio uključen.

Što je govorio, pitat ćete. Odgovaram: zar je bitno? Cilj je postignut. Bez obzira na upućenost i očekivanja, efekt iznenađenja se nikad ne smije ignorirati i novinari su se odazvali jer su uhvaćeni na prepad i nisu se stigli informirati o čemu je riječ. 16 minuta za obavljen zadatak san je svakog novinara tako da bar zbog toga nikome neće zamjeriti gubljenje vremena. Jasne i kratke poruke šefa stranke sutra su vrištale u naslovima svih novina iako je riječ o čistim frazama. Zašto? Zato što su se odnosile na aktualne, goruće teme od životne važnosti za svakog čitatelja/icu.

Dakle, toplo preporučam da svoje aktivnosti u ovoj kampanji pomaknete od dijeljenja cvijeća, sadnje drveća, druženja s mladima što su sve teme koje podržavam jer su nekome od životne važnosti. Ali vodite računa čiju pažnju želite privući. Koje medije želite privući i kome se želite predstaviti.

A nakon što dobijete izbore, sadite drveće, družite se s mladima i starima i otvarajte liftove. Dok traje kampanja radite ono što zanima medije, a medije zanima ono što zanima naše čitatelje, pa zapitajte se što njih zanima ove godine.. I nemojte pitati novinare zašto nisu došli. Učinite svoj nastup zanimljivim, aktualnim i atraktivnim pa ćete vidjeti hoće li se novinari odazvati.

 

Romana Dugandžija, novinarka poslovnih novina Business.hr

Tagovi: mediji, spin

Vezani članci:

Facebook komentari

Stup srama

Iz drugih medija

AEM