Sa stavom

Kako modna i kozmetička industrija diskriminiraju pripadnike drugih rasa

Kako modna i kozmetička industrija diskriminiraju pripadnike drugih rasa

U svakom modernom  modnom katalogu, a posebno katalozima  vjenčanica,  naići ćete na izraz;  “nude look” što bi u slobodnom prijevodu značilo- “goli izgled” ili “odjeća boje kože”, no svi znamo kako to uvijek uključuje boje poput bijele, prljavo bijele ili bež što karakterizira boju  kože bijelaca, dok su ostale rase u tom pogledu potpuno marginalizirane. Mogli bismo reći kako dizajneri/ce pretpostavljaju da su sve žene  na svijetu bjelkinje, blijede puti, što znamo da nije istina. Zasigurno nikad niste naišli na haljinu u modnom katalogu, opisanu kao “flesh- coloured”, a da je bila smeđe, tamno smeđe ili crne boje.

Kako se jedna mulatkinja ili crnkinja može poistovjetiti s “nude” vjenčanicom iz kataloga Vere Wang koja je naravno prljavo bijele ili bijele boje!?  Iz ovoga proizlazi zaključak kako vodeći modni dizajneri i  modne kuće smatraju, svjesno ili nesvjesno, da su bijelci jedina ili bar jedina “prava” rasa na svijetu. Sudeći po kolekcijama vodećih svjetskih dizajnera, nazivajući ovu boju bojom kože;  kao da nas podsjećaju  da su svi ljudi bijele rase “ispravni” dok  pripadnici ostalih rasa trebaju modificirani pridjev. No, usprkos tome poznate crnkinje izabrati će vjenčanicu Vere Wang za šetnju do oltara iz razloga jer je ta odjeća ekvivalent prestižu i društvene prihvaćenosti, odnosno potvrda statusa slavne osobe.

Ovo povlači za sobom mnoga pitanja i potiče na promišljanje  Ljude u demokratskim zemljama koje sve više karakterizira globaliziranost, multikulturalnost i tolerancija  smatraju da su  fašistička i rasistička ideologija daleka prošlost, a  ideja jedne, čiste rase koja je bila popularna za vrijeme Mussolinija i Hitlera smatra se zločinačkom. Čini se da je ta ideja još uvijek itekako živa u modnim katalozima.