Sa stavom

Sve što smeta jednom "Pravom Muškarcu"

Sva ta ženstvenost

Sva ta ženstvenost

Nedavno je na shine.yahoo.com objavljen članak o tome što muškarcima, Pravim Muškarcima (s velikim početnim slovom jer ipak se govori o alfi i omegi života svake heteroseksualne gospođe) smeta na ženama. U uvodu članka govori se o “privlačenju” muškarca i započinje rečenicom kojom nas degradira u bića bez kičme koja bi sve učinila radi malo pažnje. U tom trenutku sve one ideje o jakoj osobnosti, ženi koja zna što želi, onoj koja živi svoj život i ostali feministički momenti koji su se dogodili tijekom povijesti padaju u odstranjivač za nokte jer, eto, tamo neki frajer ne voli kada njegova žena nema profesionalno izmanikirane nokte. A to je tako jako KRIVO i presudno za vezu da mi, obične žene koje se odbijaju prilagoditi, to jednostavno ne shvaćamo. Krenimo redom, u kratkim crtama, i navedimo što to muškarcima smeta:

1. Previše vremena utrošeno na make-up – njezino vrijeme, njezin problem, zar ne?

{slika}

2. Glasno spremanje za posao u pet ujutro – jer, eto, nije dovoljno teško ustati u pet; mora se i na trepavicama hodati. Ovo je jedna od boljih zamjerki. Odlično!

3. Neoprani zubi prije prvog poljupca – što je u redu, ali nije navedeno čini li on to isto, na radost svih uključenih u proces.

4. Lijeganje u krevet mokre kose – mislim stvarno, i onda se on otkotrlja na to vlažno mjesto na jastuku i pati kao veliki radi tog problema. Doista velika stvar, zar ne?

5. Nedovoljno često bojanje kose – jer isto nikako nije trošak vremena i novca. Svaka dva tjedna, makar ćelava ostala, glavno da je boja postojana i izrast nevidljiv.

6. Nepovoljan miris – i pri tome misli na miris vanilije i krastavca. Grozna žena, koja se tako usudi mirisati, a to možda nekome ne odgovara. A bu.

7. Nesavršeno izmanikirani nokti – sumnjam da vadi novčanik kako bi platio da se taj strašan posao profesionalno obavi.

8. Ekstenzije – OK, s time se slažem. Ipak, ako je evidentno da žena ima ekstenzije, nećeš gurati prste u njezinu kosu. Točka.

9. 20 minuta potrošenih na nanošenje losiona – tik-tak, tik-tak! Uvjeren je da je to samo gubljenje vremena. Očito nikada nije imao problema sa suhom kožom.

10. Umjetne trepavice. Jer se vidi razlika. I “normalni ljudi to ne trebaju” – tako je. Normalni ljudi, normalnim danima, u normalno vrijeme, to ne koriste. Dakle, ili se družiš s ekscentričnim ženama ili si malo zaglibio u youtube tutorijalima o šminkanju.

11. Tetovaže. Tetovaže na neprikladnim mjestima su turn-off. I zarazne su – bez obzira kako je lijepa, ako na riti ima krivu tetovažu, on je neće. Uvjerena sam da će ona jako patiti zbog toga. Neće. A što se zaraznosti tiče, svaka ptica svojem jatu leti. Nađi si netetoviranu ženu.

12. Sva ta kosa. Po podu i u odvodima. Kao i zauzimanje prostora radi odlaganja proizvoda za kosu – sigurna sam da nakon brijanja, tuširanja, mazanja, češljanja, sušenja, oblačenja u nešto pripijeno, gospodinu ne padne vilica. Zamisli, sve je to postigla koristeći samo vodu! Sigurno nakon nje ode u kupaonicu i razdvaja svoje od njezinih dlaka kako bi joj mogao prigovarati.

13. Zašto ne zatvaraš zubnu pastu (i ostale proizvode)? – svima se dogodi. Nismo genetski predodređene za nezatvaranje zubne paste, što god dečki iz Hladnog piva rekli.

14. Parfem. Bilo kakav – on voli samo kada gospođa miriši friško kao cvijetak izašao iz tuš-kabine. Zašto bi ona odlučivala slobodno i koristila parfem, kada on to očito ne želi? Mislim stvarno.

15. Ostaci soli za kupanje u kadi – čovječe, operi kadu. Ona uredno pere WC školjku iza tebe.

{slika}

Nezahvalno je prema ikome na ovaj način donositi zaključke, no kako su “Pravi Muškarci” bacili neke kosti, zašto se ne bi poigrale? S gorkim okusom u ustima, ovakvi savjeti potiču osjećaj da se od nas traži da budemo nekakav defaultni primjerak žene, a taj odabranik će nadodati ostalo i podariti nam osobnost. Koja ne lupa u potpeticama. I ne liježe s mokrom kosom. Muškarcima je dozvoljena dlakavost, debljina, mirisi koji se ne mogu usporediti ni s čime što je nedavno bilo na tuširanju, prljava odjeća, ćelavost, neartikuliranost. Ne generaliziram, izvlačim primjere.

Nisam nigdje pročitala “15 najvećih grijeha – svjedoče prave žene”. Ali zato sam u inbox dobila link na članak koji žena piše za žene, naslova “Mali priručnik za razumijevanje muškaraca u vezi“. Dobro je. Sada znamo da i za to postoji priručnik. I mi konja za utrku “najbolji članak za demotiviranje emancipacije” imamo! Ne želimo valjda, kad smo ga već privukle prateći sve savjete koje su nam dali pravi muškarci, izgubiti taj listić za dobitak na lotu. Lajtmotiv članka je – kako udovoljiti muškarcu. Nigdje nema govora o asertivnoj komunikaciji, međusobnom razumijevanju potreba. Prema komentarima, autorica se vodi logikom da je u odnosu muškarca i žene ključno voditi se evolucijskim uzancama, prema kojima su oni lovci, a mi domaćice. Mi se moramo saginjati koliko ide jer oni zarađuju. I “tako su naučili”. Zapravo, imam dojam da autorica nije uzela u obzir da je danas i ona hraniteljica, žena lovac, skrbiteljica, sakupljačica koja ima pravo na svoju “spilju”, na žute dane, crvene dane i zelene dane. Ima pravo na priznanje posla kojeg je izvršila. Ima pravo ostaviti otvorenu zubnu pastu.

{slika}