Sa stavom

Kad se uloge zamjene

Uznemiravanje na javnim mjestima iz suprotne perspektive

Uznemiravanje na javnim mjestima iz suprotne perspektive

Djevojke koje čine simpatičan duo iz Sjedinjenih Američkih Država pod imenom SlamPow! odlučile su se na jedinstven način pozabaviti uznemiravanjem na javnim mjestima. Producirale su video pod jednostavnim nazivom “MEAT” i postavile ga na YouTube. Video je u manje od mjesec dana pregledan tri i pol tisuće puta, iako zaslužuje puno veću pažnju. Radi se naime o uznemiravanju na javnim mjestima prikazanom u obrnutim ulogama. Glavni lik u videu je muškarac, a komentarima, pogledima i gestama ga uznemiravaju žene na ulici. Iz perspektive tako da je gotovo smiješno gledati kako žena na ulici muškarcu dobacuje stvari poput “Pogledaj ti tu guzicu…”, ovaj video ni inicijativa koju podupire nisu nimalo smiješni. Izgleda da smo navikli na obrnuta ponašanja i situacije u kojima je žena žrtva, u kojima se njoj dobacuju uvrede i vulgarni komentari, u kojima je ona ta koja je u opasnosti.

Ako se nasilje događa dovoljno često, više ga ne prepoznajemo kao problem

Žalosna istina, ali što češće svjedočimo nekom događaju to ga smatramo normalnijim, pa tako na uznemiravanje koje se događa na javnim mjestima vrlo malo ljudi zaista i reagira. Većinom je to popraćeno pogledima, a negodovanje se očituje tek ako uznemiravanje eskalira u fizičko nasilje, iako je moguće da i tada reakcija izostane. Sve to pomalo plaši i stvara ženama nelagodu prilikom putovanja javnim prijevozom, ali i ograničava kretanje jer žene nakon doživljenog uznemiravanja osjećaju strah od ponavljanja situacije pa počnu izbjegavati rute za koje smatraju da su potencijalno opasne. U provedenim anketama osim straha, žene su zaokruživale sram i bespomoćnost kao najčešći osjećaj nakon što su bile žrtve uličnog uznemiravanja.

{slika}

Kako bi ti volio…?

Vođenje po principu što ne želiš da se tebi dogodi, ne radi drugome beneficiralo bi ne samo smanjenju maltretiranja i nasilja na javnim mjestima, nego i smanjenju nasilja općenito. Naravno, promjene se ne događaju tako jednostavno i lako, zato i jesu prijeko potrebne međunarodne inicijative poput Hollaback!-a, koja ima svoju podružnicu i u Hrvatskoj, ali i svako djelovanje koje želi smanjiti ovaj problem kao video SlamPow djevojaka. Duo komičarki sa sasvim ozbiljnom temom popraćenom iz suprotnog ugla zaslužuje pozitivan komentar. Podizanje svijesti o važnosti sprječavanja problema koji postoji je prvi korak u iskorjenjivanju uličnog uznemiravanja kao jednog od najčešćih oblika uznemiravanja. Zatvaranje očiju od posljedica koje takvo ponašanje izaziva kod osoba koje su njime pogođene je neodgovorno. Učinimo ulice mjestom gdje ćemo se svi osjećati sigurno, bez obzira na spol i etničku pripadnost.

{slika}