Sa stavom

FRApantna priča

FRApantna priča

Spektakularno, senzacionalno i skandalozno! Još jedna trakavica o svećeniku koji ne hoda u skromnim haljama i ne živi na kruhu i vodi trenutno uzurpira hrvatski (i ne samo hrvatski) medijski prostor. Fra Šime Nimac, bivši župnik župe Basta – Baške Vode, priznao je da je prodao crkveno zemljište u Baškoj Vodi bez odobrenja crkvenih vlasti, a novac podigao i zadržao (oko devet, deset milijuna kuna). U tome mu je navodno pomogla bivša djelatnica Splitske banke Jasmina Bilonić, koju se sumnjiči da je dio novca od prodaje zemljišta (oko dva milijuna) prebacila na osobni račun. On je uhićen i pušten da se brani sa slobode, a spomenutu su ženu, nakon nešto dužeg pritvora, također pustili. Ne propušta se spomenuti ni kako je fra Šimu skrivala Sanaderova poznanica Gordana Friščić u ulici u kojoj živi sam Sanader.

Cijela se sad javnost pita što se krije iza svećenikove krađe novca (za koji se još uvijek ne zna gdje je završio)? Kaže fra Šime da ga nije ukrao, nego sklonio na sigurno. Htio je upozoriti na malverzacije koje su prisutne u Baškoj Vodi. Njegove su namjere bile plemenite. Htio je novac donirati za spas Hajduka. Neki iz njegova reda mole za njega i krive fatalnu ženu biogradskog poduzetnika (koliko sam shvatila, ne radi se ni o Jasmini, ni o Gordani već o nekoj trećoj) koja ga je nagnala da više ne slijedi put skromnosti, odricanja, čistoće, reda i poniznosti, a drugi se ispričavaju zbog njegova “nezasitnog egoizma”.

Ostatak zainteresirane javnosti uglavnom zbija šale na njegov račun po portalima i društvenim mrežama. Naravno, humor je jedan od dobrih načina ophođenja sa svakodnevnim užasima, ali neprestano razvlačenje jednih te istih (užasnih) stvari služeći se humorom dovodi do navikavanja na takve stvari, dovodi do otupljenja naših senzora za kritiku i slabljenja moralne osude. I tako Fra Šime nije postao, primjerice, Fra Shame nego… Fra Jer! Fra Plejboj, Fra Superstar, Fra Legenda, Fra Robin Hood, Fra Heroj a ne zločinac! Fra Lopov koji krade od lopova – kada mogu drugi, može i on! Predlaže ga se za novog gradonačelnika Splita, novog hrvatskog nadbiskupa, kardinala ili možda čak i novog papu! I tako iz dana u dan. Na početku je možda i bilo zabavno, ali sada je već prestalo biti.

{slika}

Priča o fra Nimcu opet nam pokazuje tendenciju istaknutih hrvatskih organizacija da u slučaju srozavanja njihova ugleda posegnu za personificiranjem krivnje. Uvijek je problem u tim devijantnim pojedincima! Budući da ispada kako nitko iz Katoličke crkve ništa nije znao, nije imao veze niti s tim egoističnim, raskalašenim fratrom, niti s tim novcem niti sa zemljištem, a s druge strane, ostali samog fra Šimu više doživljavaju kao simpatičnog, vragolastog fratra koji je uzeo novce bogatima, postavlja se pitanje koga bismo zapravo trebali smatrati najvećim krivcima i negativcima u cijeloj ovoj priči? Čini mi se da bi to trebale biti žene koje su se motale oko atraktivnog fra Šime. Žene, te raspuštenice, te bezbožnice koje su fra Šimu navele da se oda ovozemaljskim iskušenjima i grijesima!

Naposljetku, što će mediji drugo nego povoditi se za pravilima igre moćnih crkvenjaka! Umetnuli su u cijelu priču o fra Šimi i malo politike, nogometa i glamura i sad nas ostavljaju da u neizvjesnosti iščekujemo novu dozu flambojantnog i bestijalnog  koktela o osebujnom fratru koji je upleten u vrtlog kriminala, korupcije, intriga i sirovih strasti. Ostavljaju nas da svakodnevno pratimo senzacionalne detalje iz života fra Šime i njegovih žena koji bi trebali rasvijetliti jedinu spornu stvar u ovom slučaju – je li on zapravo Robin Hood ili je nezasitni egoist u mantiji?