Sa stavom

FAJTERICA DA TI PAMET STANE

Ako je netko zaslužio saborsku penziju, onda je to M.J. Zagorka

Ako je netko zaslužio saborsku penziju, onda je to M.J. Zagorka

Hrvatska demokracija i Hrvatski sabor kao njena krovna udruga, do žena i novinara drže kao do pišljiva boba. Nijanse toga odnosa su ambivalentne, ovisno koja je administracija na vlasti, gdje se politička živa ukopala na “lijevo-centar-desno” skali, ali odnos je prema ove dvije populacije najčešće ignorantski i potcjenjivački. Prosječni priučeni političar ove zemlje strašno strepi i od žena i od novinara. Naročito je u paranoji zbog pametnih, samosvojnih, hrabrih žena i novinarki. Koliko su novinari, sve tamo od 1990., istražili i producirali istinitih storija o najmračnijim stranama hrvatskog društva a da bi se nasukali na sante debelokožačkog oligarhijskog prezira. Isto tako, nebrojeno su puta žene baš u Parlamentu slušale vulgarne vašarske uvrede, pa je Vesni Pusić dobacivano da je “samo za madraca” ili šta se sve naslušala Milanka Opačić kao majka usvojenog djeteta, ili kako su brisali pod Mirelom Holy njeni stranački kolege a prali od nje ruke koalicijski partneri.

Elem, kad se u istoj osobi iskemija pametna žena, spisateljica i novinarka, tu znaci za uzbunu vrište kao da je nuklearni rat počeo. Muško leglo naprosto je obezglavljeno, valjda im se pričinja da je sama Godzila krenula u pohod. Tako je na ovim divljim prostorima otkako je svijeta i vijeka. Zato je od ogromne važnosti zapamtiti datum 28. studenog 2012. jer se, makar na simboličkoj razini, odalo poštovanje jednoj kulterici, legendarnoj Mariji Jurić Zagorki. Pod raskošnim saborskim vitrajima stoljećima se licitiraju prevažni povijesni datumi. Ali ovo zaista jest za povijest. Onu malu, slabu i ljudsku, koja neće osvojiti historijske čitanke, ali trebala bi se nastaniti u svačije normalno srce.

Nakon inicijative Centra za ženske studije da se Novinarska soba u Hrvatskom saboru nazove Zagorkinim imenom, to se u srijedu, 28.11. zaista i dogodilo.

“Marija Jurić Zagorka bila je posebna žena u posebno vrijeme koje je nije razumjelo, ali ona je razumjela buduće vrijeme više nego drugi, zbog toga je imala problema. Zagorka, kao prva hrvatska novinarka, proširila je granice slobode, ne samo žena, nego i muškaraca, jer bez vidika što znače žene, što mogu, muškarci su bili hendikepirani. Obrazovana i pametna žena ima tisuću neprijatelja, ali to su sve glupi muškarci”, rekao je predsjednik Sabora Josip Leko, otkrivajući spomen ploču na ulazu u novinarsku sobu.

Osim ove akcije, Centar za ženske studije, brojnim je aktivnostima ovoga tjedna obilježio Dane Marije Jurić Zagorke. U ime Centra, Sandra Prlenda je podsjetila kako je Zagorka početkom 20. stoljeća bila prva politička novinarka koja je izvještavala iz ugarskog parlamenta u Budimpešti, što je 1906. izazvalo pravu senzaciju.

Lucidna, jezičava, oštroumna, neprikosnovena, samostalna protofeministkinja u ovom zatucanom ćošku Europe, na muške je suvremenike djelovala poput prave vještice. Uostalom, sve njezine junakinje su takve fajterice da ti pamet stane. U najmodernijem smislu. Zato, ako je netko zaslužio saborsku penziju, onda je to M.J. Zagorka.