Sa stavom

i Kurt Cobain je bio feminist

Što želimo od feminista?

Što želimo od feminista?

Prošlog tjedna obilježena je obljetnica rođenja frontmena Nirvane Kurta Cobaina (da je živ, navršio bi 46 godina), tipa koji je bio cool u vezi puno stvari – gitara, boja kose, dobro isfuranih vesti, refrena koji lako ulaze u uho – ali ono po čemu je bio najviše cool bile su žene. Ili bolje rečeno, gorljiva potpora njihovoj apsolutnoj jednakosti. Kurt Cobain bio je deklarirani feminist, ne i jedini u svojoj eri. I druge ikone alternativne glazbe, poput Thurstona Moorea iz Sonic Youtha, također su se pridružile ekipi feminista, a nije odmoglo ni to što su bili u vezama s eksplozivnim buntovnicama Courtney Love i Kim Gordon. Kad sam bila u srednjoj školi, sam pojam toga – muškarca voljnog, u inat ismijavanju, pa čak i fizičkoj šteti, identificiranju s pokretom s kojim se mnogo žena bojalo (i još se boji) poistovjetiti – bio je toliko radikalan da je bio gotovo sumnjiv. I na neke načine još uvijek jest. Zbog toga se pitam: koristeći kao mjerilo otvoreno feministički orijentirane tipove poput Cobaina, što uostalom želimo od muškaraca feminista?

 Da ima smisla za humor

Hajde, nabacite šale o feministkinjama bez imalo smisla za humor. No, čak i navodno nimalo zabavne feministkinje priznaju kako borba protiv seksizma zna biti ekstra suhoparna pa se nadamo da će i muškarci, kad nam se pridruže, biti u stanju se ne shvaćati ozbiljno baš uvijek i biti se u stanju smijati rodnim ulogama i komplikacijama pri nastojanjima da svi imaju jednake šanse za uspjeh.

 Da bude i nadrkan

Unatoč prethodno navedenome, lijepo je kad tip uviđa kako je ovakav način tretiranja žena diljem svijeta apsolutno nepravedam i da katkad bude malo nadrkan zbog toga. Kathleen Hanna, pjevačica benda Bikini Kill, donosi zabavnu priču o tome kako se pridružila Cobainu, svom “ljutitom mladom feminističkom” prijatelju kad je jednom razorio zgradu lažne kliniku za pobačaje i iznjedrio infamne stihove pjesme “Smells Like Teen Spirit.” Ne odobravam vandalizam, ali sviđa mi se spremnost da se malo potrese seksistički svijet.

 Da ne bude opterećen imenom

Ne morate sami sebe nazivati feministom da biste bili dobrodošli u njegov svijet. Neće svaki tip ponosno razviti feministički barjak i to je skroz cool (a da ne spominjemo velik broj zakon žena koje se također ne deklariraju kao feministkinje). Na fakultetu sam poznavala jednog prosvijećenog dečka čija je djevojka bila frustrirana zbog činjenice da se odbijao deklarirati kao feminist. iako je tvrdio da uviđa ogromnu nepravdu zbog koje je ona toliko uzrujana. “Ja sam humanist”, inzistirao je. “Mislim da je svatko diskriminiran.” Ima pravo. Cobain je također bio humanist i, iako bi se mogla voditi zasebna, posve relevantna rasprava o značenju promjene termina, ono što je za muškarce i žene doista bitno jest djelima pokazati u što se vjeruje.

 Da misli ozbiljno

Nije nam bitno kako ste ovamo došli dokle god mislite ozbiljno. To znači bez stava osjećajnog muškarca s konjskim repom kako biste zbarili više trebica. Sigurna sam da je više od jedne žene upoznalo feminista koji se čini malo prezabrinut za našu sigurnost, malo pretjerano spreman uskočiti i spasiti nas, malo previše zagrijan za priču o ranjivoj ženi i muškarcu koji je tu da joj pokaže kako on nije kao “oni drugi”. Odvratno. Žene trebaju muškarce koji žele raditi kao nama jednaki i kao prijatelji spremni pomoći, ne kao naši zaštitnici i čuvari. I pogotovo, nemojte biti jedan od onih tipova koji dobiju kćer i postanu najprosvjećeniji feministi na planeti kad se radi o nepravdi prema ženama. Osim ako je to doista istina i nije da to samo tako govorite i iskustvo je doista promijenilo način na koji tretirate stvarne žene na radnom mjestu i u osobnom životu.

 Ne mora biti savršen

Nitko ne govori kako je Kurt Cobain bio jednorog ili muško savršenstvo. Očito je imao problematičan život i ne možemo točno znati kako je vodio svoj privatni život. Barem jedna biografija oslikala je na manje nego laskav način njegov odnos prema ženama iz njegove prošlosti. No opet, tko smo mi da raspravljamo o tome kako muškarci istinski dolaze do feminizma? Ili žene, što se toga tiče? Betty Friedan u početku je odbijala dopustiti lezbijkama da se pridruže organizaciji NOW. (Kasnije se predomislila.) Bit feminizma je u promjenama i napretku i na rasterećivanju od predrasuda, ne na cjepidlačenju oko pozadinske priče svake osobe koja javno djeluje govoreći dobre stvari. Osim toga, misionari ciljaju na nevjernike, sjećate se? Ne možemo biti licemjerni kad se radi o utjecaju te promjene na stvarne, pojedine muškarce koji uviđaju grešku svog razmišljanja i ponašanja u prošlosti i žele ispraviti pogreške.

 Bilo bi lijepo kad bi progovorio o tome pred drugim dečkima

Ako je feminizam grupa malih izviđačica, njegova poruka su njihovi kolačići i nama je potrebno da idete od vrata do vrata govoreći kako su jako fini. Nemaju svi priliku za izricanje svojih mišljenja kakvu je imala megazvijezda Cobain kad je prozvala seksizam u metalu ili rekla Axlu Roseu da je homofob. No, dečki imaju važan utjecaj na druge dečke kad se radi o mijenjanju toga kako nas rod razdvaja pa se muškarci koji podupiru taj napredak ne bi trebali bojati istaknuti kad primijete da je nešto s čime se susreću potpuni seksizam i sranje.

{slika}

 Da ono što govori podupre djelima

Cobain je jednom rekao da će otići iz Nirvane kako bi svirao gitaru u bendu Courtney Love, Holeu. U svojim je dnevnicima napisao da su žene jedina budućnost rock and rolla. Feministi pokazuju potporu ženama tako da zaista vrednuju njihov rad i podupiru njihov napredak ne samo riječima, nego i djelima. Dokazuju to u svojim obiteljima angažirajući se – po kući, oko podizanja djece, financijski – kako bi nam pomogli da postanemo ravnopravne. I vide da naš rad nije završen danas kad naginjemo tome da vjerujemo da smo postigle ravnopravnost u kompromisu posao-obitelj, a zapravo samo zavaravamo sebe same.

 Podupire napredak pro-feminističkih argumenata u područjima kojima se bavi, posebno u umjetnosti

Nema svatko priliku za iskazivanje svojih stavova, da se razumijemo, ali važno je da žene nisu jedine koje nastoje izokretati, radije nego perpetuirati, iste stare stereotipe u popularnoj umjetnosti. Spot za “Smells Like Teen Spirit” uzima klasičnu figuru zgodnih cura u spotu i umjesto nje donosi anarhističke navijačice. Kao što Amanda Marcotte piše u odličnom tekstu o Nirvaninom “tajnom feminizmu” povodom 20. obljetnice albuma Nevermind 2010.godine, te pankerske navijačice, među velikim brojem slika/poruka iz njihovih pjesama koje su rušile tradicionalne rodne uloge, bile su “brzo, ali brutalno odbacivanje svih slika prihvatljive ženstvenosti s kojima je prosječni tinejdžer iz predgrađa u to vrijeme živio. Zaboravite obožavateljice kosmatih metalaca ili živahne ljepotice navijačice. Za djevojke koje su gledale taj spot on je bio otkrivenje: umjesto toga možete odlučiti biti opasne face.”

 Biti nam prijatelji

Ne, stvarno. Cobain je bio prijatelj velikom broju žena iz Riot Grrl pokreta, uključujući ranije spomenutu Kathleen Hanna. Jedan od prvih rodnih mitova jest da muškarci i žene ne mogu biti prijatelji, bilo zbog seksa, bilo zbog pukog uvjetovanja djeci još od školske dobi. Odvajanjem rodova obeshrabrujemo muško-ženska prijateljstva i perpetuiramo iznimno pretjeranu drugost koja ne postoji. Žene i muškarci trebali bi njegovati prijateljstva u svakoj dobi, otvoreno, kako bi pokazali da svaka interakcija nije preludij udvaranju, nego da, što je puno važnije, razvija razumijevanje, poštovanje i zahvalnost za to da se rodne razlike mogu nadopunjavati.

 Ne boje se izazivati tradicionalni maskulinitet

Cobain je smatrao da je tipično macho ponašanje ugrožavajuće, eksperimentirao sa sređivanjem i sve u svemu ispadao više androgin, nego išta drugo. Kad muškarci pokazuju određenu dozu udobnosti sa širokim spektrom rodova, to drugim muškarcima pokazuje da rod nije binaran te redefinira što uopće znači biti “muškarac”. I to nam pokazuje da ste vi jedan od dobrih dečki, jedan od onih neustrašivih. Ili, kako je Marcotte napisala, da birate da budete opasne face.

Prevela i prilagodila: Ana Stipković