Sa stavom

Zašto je tako malo žena na pozicijama moći?

Zašto je tako malo žena na pozicijama moći?

Sheryl Sandberg je 2012. uvrštena u 100 najutjecajnih ljudi prema izboru časopisa Time. Prije svega ona je iznimna žena koja od 2008. obnaša funkciju  izvršne direktorice Facebooka. Zahvaljujući njezinim sposobnostima i specifičnoj talentiranosti za marketing Facebook je postao jedan od najprofitabilnijih projekata na svijetu.

 Osim što je Sandberg uspješna poslovna žena, ona je ujedno i majka. O usklađivanju posla i karijere te generalno o ženama na vodećim pozicijama Sandberg je u prosincu 2010. održala TED govor na temu: Zašto imamo premalo ženskih liderica.  Slijedivši ideje iznešene tijekom tog govora ove je godine objavljena i njezina knjiga koja se bavi problematikom žena i posla – Lean in.

 Sandberg upozorava kako žene zabrinjavajuće rijetko dolaze do vrha bilo koje struke.  Tome u prilog govori statistika prema kojoj je od 190 čelnika država samo 9 žena na toj poziciji. U parlamentima nalazimo tek 13% žena, a žene u korporativnom sektoru čine skromnih 15%. Brojke se ne pomiču, takve su od 2002. godine do danas.

 Žene teško usklađuju potrebu profesionalnog uspjeha sa zahtjevom za osobnim ispunjenjem. Majke razdire grižnja savjesti kad moraju poći na poslovno putovanje ili izabrati posao pored bolesnog djeteta. Žene nisu te koje su u pozitivnoj korelaciji s uspjehom. Istraživanje provedeno u SAD-u pokazalo je kako 2/3 uspješnih muških menadžera ima djecu, dok samo 1/3 žena menadžerica igra pored poslovne uloge, ulogu majke.

 Sandberg predlaže nekoliko promjena koje bi mogle na individualnoj razini povećati postotak žena na vodećim pozicijama:

Žene, sjednite za stol.

Prvim savjetom Sandberg navodi primjer iz vlastite svakodnevice. Tijekom poslovnog sastanka koji je održala s jednim direktorom pozvala je njegove dvije asistentice da sjednu za stol. Djevojke su to odbile i sjele na drugi kraj sobe. Žene podcjenjuju vlastite mogućnosti i ne znaju se izboriti za sebe na poslu. Svoj uspjeh uglavnom pripisuju vanjskim čimbenicima, za razliku od muškaraca koji postignuti uspjeh pripisuju vlastitim sposobnostima. Statistika podržava ovu pretpostavku. Na razgovoru za posao 57% muškaraca pregovara o plaći, dok to isto čini tek 7% žena.

 Drugi savjet se odnosi na partnera. Sandberg kaže:

Učinite partnera pravim partnerom.

Istraživanja pokazuju kako u kućanstvima gdje partneri rade puno radno vrijeme žene rade dvostruko više kućanskih poslova od muškaraca te 3 puta više vode brigu o djetetu. To znači kako žene imaju 3 posla, dok muškarci obavljaju tek jedan. Sandberg smatra kako je to društveno uvjetovani problem. Muškarci se od malih nogu odgajaju za poslovni uspjeh, dok se djevojčicama nameće mnogo više životnih zahtjeva. Međutim podjela kućanskih poslova, osim na ženinu karijeru, pozitivno utječe i na brak. Istraživanja pokazuju kako u kućanstvima gdje muškarac i žena obavljaju jednaku količinu kućanskih poslova rjeđe dolazi do razvoda.

 Nemojte otići prije nego što odete.

Treći se savjet odnosi na sklonost žena ranom planiranju djeteta i braka. Žene se u razmišljanja o obiteljskom životu upuštaju mnogo ranije nego muškarci. Boje se da neće biti sposobne ostvariti ostvarenje u oba životna izazova pa već unaprijed sa distancom gledaju na promaknuća i poslovne izazove. Godinama prije majčinstva žene podcjenjuju vlastite sposobnosti zbog straha od nemogućnosti usklađivanja posla i obitelji. Sandberg smatra kako je to izrazito pogrešno, jer da bi žena bila uspješna u poslu kao majka taj posao treba održavati potrebnim izazovima, žena treba biti strastvena oko njega. Savjetuje žene da nikad ne ispuštaju nogu s papučice gasa jer one mogu sve, a naročito pridonijeti boljem svijetu u kojima će vodeće pozicije dijeliti muškarci i žene u omjeru 50:50.

Prevela i prilagodila: Marija Matulin