Sa stavom

zdravstveni ili zdrastveni odgoj?

Zahvalili Bogu nepoznavanjem pravopisa

Zahvalili Bogu nepoznavanjem pravopisa

Samo dan nakon što je Ustavni sud pokrenuo postupak za ocjenu ustavnosti i ukinuo Kurikulum zdravstvenog odgoja, koji je stupio na snagu u veljači, na Trgu bana Jelačića osvanula je golema reklama na kojoj je slika Isusa Krista te poruka u kojoj se zahvaljuje Bogu na jučerašnjoj odluci.

“Bogu hvala na odluci Ustavnog suda zbog odluke o zdrastvenom odgoju i Božji blagoslov svim sucima Ustavnog suda i ljubljenom hrvatskom puku”, piše na golemom plakatu.

Takva slika i poruka nakon odluke Ustavnog suda, koja je dodatno podijelila već podijeljenu Hrvatsku, još više probubljuje društveni jaz i stvara neprijateljsko okruženje za sve one koji ne misle kao oni koji pod krinkom demokracije nameću svoje fundamentalne stavove.

Budući da suci Ustavnog suda donose političke odluke, kako je jučer istaknuo Glas razuma – pokret za sekularnu Hrvatsku, valjda su kršćanske udruge i desničari još jednom cijelom ‘hrvatskom puku’ trebali pokazati na čijoj su strani osobe koje odlučuju o školskom kurikulumu, ali i o onome što će pisati u Ustavu.

Osim toga, ako je taj plakat već osvanuo na centralnom zagrebačkom trgu, bilo bi za očekivati da su autori, prije njegova postavljanja, provjerili kako se taj tobože kontroverzni zdraVstveni odgoj pravilno piše i izgovara.

“To sve pokazuje izrazito političku pozadinu ovih inicijativa, kojima je očigledno cilj demonstracija političke moći utjecanjem na sva privatna područja života građana; od braka, obrazovanja do zdravstvenih pitanja (poput pitanja umjetne oplodnje). Mada se radi o korištenju demokratskih mehanizama da bi se ti ciljevi ostvarili, njihov ishod neće biti demokratski niti pluralistički, već vodi u stvarnu dominaciju radikalnih, ali dobro organiziranih i financiranih grupa nad onime za što su se građani ove države već izborili, a to je pluralističko društvo i svjetovna država“, upozorila je danas Platforma 112.

Dakle, riječ je o sprezi Crkve i desnih političkih opcija, koje unatoč golemoj logistici i novcu, ipak nisu većina. Naime, svima nam je jasno tko stoji i tko plaća inicijativu ‘U ime obitelji’. I unatoč tome što raspolažu s ogromnim resursima, što su prikupljali potpise na više od 2.000 lokacija diljem Hrvatske, uspjeli su skupiti tek 380.000 potpisa građana – i to služeći se prevarama, prijetnjama i ucjenama. Sjetimo se samo prislila na radnim mjestima i crkvama da se stavi svoj potpis na zahtjev za raspisivanje referenduma o braku, ili priče tek zaručenog para koji se na Facebooku jadao kako su ih ucjenjivali – potpis ili nećete moći ići na zaručnički tečaj. Nadasve kršćanski.

Stoga, ovakvi plakati, koje će vrlo vjerojatno vjerski radikali htjeti postaviti na svaki trg u zemlji, samo su spin. Marketing kako bi se uplašilo tihu većinu koja voli i želi vjerovati u opće dobro i slobodu izbora pojedinca, a ne nametnuta vjerovanja i ideale koji nas vraćaju stoljećima unatrag.

Kada sam zadnji put provjeravala, odluke u ovoj zemlji su se uglavnom donosile na Markovom trgu, ne na Kaptolu. Pluralističko društvo i građanske slobode nismo dobili, morali smo se za njih izboriti, a ta vrlo bitna činjenica se konstantno zaboravlja.Čini se kako se borba nastavlja…