Sa stavom

Proglašavam 2013. Godinom Vještice

Ženska magija u suvremenom življenju

Ženska magija u suvremenom življenju

Na početku prošle 2012. godine, sa svim uzavrelim metežom oko kraja svijeta povezanoga s majanskim kalendarom, pomislila sam kako bi bilo dobro otkriti nešto čemu bismo se mogli/e veseliti; na kraju krajeva, apokalipsa zna biti tolika gnjavaža. Naravno, svijet bi trebao ugledati svoj kraj, no što nakon toga? Zasigurno mora postojati svjetlost na kraju ispraznoga tunela. Prema tome, prije nekoliko mjeseci, obavijestila sam svoje prijatelje/ice i čitatelje/ice da će 2013. godina biti Godina vještice.

Numerološki simbolizam je, naravno, očigledan: 13 mjeseci (moons) u godini, 13 ciklusa plodnosti, 13 vještica u kovenu. To je broj koji se smatrao nesretnim i nemilim tako dugo vremena, da smo očito zaboravili zašto, iako smo ga nastavili izuzimati iz najviših građevina. Broj 13 je, konačno, broj inherentno povezan sa ženskom magijom, te stoga predstavlja obožavanje nečega zabranjenoga; resakraliziranu, neukaljanu i okrunjenu profanost.

Arhetip vještice jest prezadužen za slavljenje. Kćeri, majke, kraljice, djevice, supruge itd. izvlače značenje iz njihovih odnosa s drugim osobama. Vještice, s druge strane, posjeduju moć prema vlastitim uvjetima. One djeluju. One stvaraju. One slave. One se povezuju s prirodom/Duhom/Bogom/injom/Izaberite-sami-vlastitu-semantiku-naziva, slobodno i bez autoriteta. No, najvažnije: one omogućuju da se stvari dogode. Najbolja definicija magije koju bih vam iznijela jest “simbolička akcija s namjerom” – ‘akcija’ je, u ovome slučaju, ključna riječ. Vještice su primalje metamorfoze. One su magične žene, te poprilično doslovno mijenjaju svijet.

Čudesno, no ne i iznenađujuće – od trenutka kada sam 2013.-tu nazvala Godinom Vještice, počela sam uočavati sinkroničnosti i simpatetičke znakove posvuda oko sebe. Ova godina obilježava četrdesetu obljetnicu sudskoga procesa Roe protiv Wade (sudskoga procesa iz 1973. godine pred američkim Vrhovnim sudom, nakon kojega je u SAD-u legaliziran pobačaj); također, obilježava i pedesetu obljetnicu knjige The Feminine Mystique (Betty Friedan, 1963.), odnosno dvije prošlostoljetne najudarnije objave ženske moći. Obamin inauguracijski ljudsko-pravaški govor “Seneca Falls, Selma, Stonewall”, počeo je imenom jednoga od ključnih žensko-pravaških okupljanja u povijesti. Hillary Clinton, nedvojbeno najmoćnija žena u američkoj povijesti, napustila je svoje mjesto državne tajnice početkom ove godine sljedećim riječima:

Kada bi žene i djevojke svugdje bile tretirane jednako muškarcima u pravima, dostojanstvu i mogućnostima, svjedočili bismo političkom i ekonomskom progresu na svim razinama. Dakle, ovo nije samo moralna stavka, što naravno, i jest. To je stvar ekonomije kao i stvar sigurnosti, te nedovršen posao 21. stoljeća.”

{slika}

Prije nekoliko tjedana, obnove su počele širiti žensku sobu Senata – za, ni više ni manje, 113ti Kongres. Ljudi su putem interneta “podržavali Wendy” dok je gđa Davis izvodila svoju 13-satnu opstrukciju, te uspjela odgađanjem glasanja koje je težilo ukidanju suvereniteta teksaških žena nad vlastitim tijelima.

U prvoj polovici ove godine, svjedočile/i smo jedinstvenoj pojavi snažnih žena, koje su se pokazivale na malim ekranima. Sedamdesetu obljetnicu Zlatnoga Globusa vodile su po prvi put dvije žene – Tina Fey i Amy Poehler cijenjene su zvijezde svojih feminističkih TV-serija, a dvije nagrade dobila je Lena Dunham, redateljica i zvijezda vlastite serije Girls.

I, je li ili nije gesta rukama koju često izvodi Beyonce znak Iluminata, od manje mi je važnosti nego li je činjenica da je trokut također simbol trostruke boginje. Mislim li da je pjevačica na to aludirala? Zasigurno ne. Simboli su varljivi. Ponekad govore u najsuptilnijim šiframa. Ponekad se mućkaju u zajedničkom kotlu i govore svijetu putem poluboginje odjevene u crnu kožu. A vještičje priče pričaju se posvuda oko nas ove godine. Hansel & Gretel: Witch Hunters, Beautiful Creatures, Oz the Great and Powerful, American Horror Story: Salem, Witches of East End samo su neki od filmova i TV-serija koje su izdane 2013. godine. Iako su ove priče stare stoljećima, ipak se čini da svjedočimo vještičjem vrhuncu.

Dugo vremena se smatralo da je jedan od primarnih simbola ženske magije zmija. Svakako tu treba spomenuti Evinu zmiju u Rajskome vrtu, no također su, između ostalih, poznate Minojska božica zmijâ, Meduza, Mami Wata i Ix Chel. Magija zmije odgovara najsvetijemu krugu koji postoji: život, smrt i uskrsnuće. Poput zmije svakoga mjeseca, plodne žene odbacuju svoju unutarnju kožu. Simbolične zmije – ouroboros, kaducej (caduceus), kundalini, Quetzalcoatl, naga, ying-yang – pojavljuju se u ezoteričnim sustavima diljem svijeta te simboliziraju životnu silu (pročitajte The Cosmic Serpent Jeremy Narbyja, ukoliko želite uvidjeti poveznice prethodno navedenoga s DNA). Te zmije se međusobno isprepliću balansirajući između suprotnosti, održavajući ravnotežu svega. Zmije kanaliziraju energije Velike Tajne. Povezane su s podzemljem, mjesecom i drevnom mudrošću. I pogodite što je ova kineska Nova godina objavila 10. veljače: da, Godinu Zmije. Točnije, Zmije Crne Vode. Možete se kladiti da mi je, kada sam čula za ovo, isplivalo treće oko.

Znam da neki od vas misle: no, što je s muškarcima? Zar muškarci ne mogu biti vještice? Nije li matrijarhat jednako loš kao i patrijarhat?

Dakle, u tome je ljepota arhetipova: svatko ih može otjeloviti, bez obzira na dob, spol, izgled i pozadinu. Djevojke su učene kako su rođene da bi suosjećale i s muškim i ženskim karakterima. Kada sam ja odrastala, nisam samo maštala o Davidu Bowie, htjela sam biti David Bowie. Ovo bih mogla povezati s novom generacijom dječjih igračaka, poput crne i srebrne pećnice (Easy-Bake Ovens) i rodno-neutralnih Harrodovih igračaka, koje pomažu jednako kao i roditelji koji vode djecu u kina gledati artemidske heroine poput Meride hrabre ili Katniss Everdeen (lik iz trilogije The Hunger Games), koje neustrašivo odapinju strijele. Jednako tako, zasigurno postoji mnoštvo odraslih muškaraca koji su prigrlili život vještice.

Ne mogu ne primijetiti da svaku radionicu učenja čarolija koju održavam pohađa više muških pojedinaca nego li ženskih. Također, imamo vođe poput Al Gorea i Nicholas Kristofa i Richard Bransona i Princa Charlesa, koji se glasno zauzimaju za čovjekov okoliš i prava žena. Imamo filmske redatelje poput Joss Whedona, koji je nedavno objavio svoje sudjelovanje u karakteru Scarlet Witch u filmu Avengers 2, te Paul Feiga koji je zdušno zagovarao ženske protagonistice u tisku. Ovi muškarci, kao i mnogi drugi, pomažu ostvarivanju doba više svijesti i ženskoga osnaženja.

I, kako godina polako odmiče, predviđam da ćemo svi potpunije kanalizirati duh vještice. Poštujući zemlju i vlastita tijela; odmičući se od globalnih marketa i tržišta te njihovih lijekova i poljoprivrede, prema prirodnom izliječenju i cjelovitoj organskoj prehrani; dijeleći vlastite izvore prije nego fokusirati se na akumulaciju dobara; surađujući i komunicirajući otvorenije; pomažući uzdignuti žensku ravnopravnost diljem svijeta: ovo su velika djela ženske magije koju ostvarujemo zajedno.

Prema tome, u ostatku 2013.-te godine želim vam mnogo vještičarenja, više prilika za pokazivanje vlastite moći, odbacivanje stare kože, želim vam da ritualizirate vlastiti život. Neka vam vaša godina daruje više osjećaja vezanih uz ritmove prirode, više vezanosti jednih za druge, te više uključenosti u život planeta i vlastitu svrhu. Apokalipsa se desila, dragi prijatelji, i još uvijek se dešava. Naša zadaća je omogućiti kraj staroga svijeta, ali i stvoriti nešto vitalno i blistavo novo. Umjesto na četiri konja, jašimo na našim metlama.

Op.prev. Na kraju članka, za one koji/e žele znati više o poganizmu, vještičarenju, magiji, wicci i sl., autorica nudi ‘slideshow’ s nazivima i kratkim prikazima iznimno zanimljivih knjiga. Provjerite!

Prevela i prilagodila Marina Tkalčić