Sa stavom

16 dana aktivizma

#Prekinimošutnju o nasilju pri porodu!

#Prekinimošutnju o nasilju pri porodu!

Udruga Roda od svog osnutka, prije 13 godina, radi na podizanju svijesti o potrebi poboljšanja uvjeta u rodilištima, ponajprije da se svakoj rodilji osigura dostojanstvena skrb u trudnoći i porodu. Nažalost, od korisnica se vrlo često čuju priče koje svjedoče o fizičkom i psihičkom maltretiranju, o emocionalnim ucjenama i, nadasve, o korištenju opasnih intervencija pri porodu, davno napuštenih u drugim zemljama EU (tu ponajprije govorimo o epiziotomijama i Kristellerovom hvatu).

Diskurs u području prava korisnica zdravstvenih usluga u trudnoći i porodu se diljem svijeta sve više okreće na prava u trudnoći i porodu kao o pitanju ljudskih prava što je i Europski sud za ljudska prava u nekoliko sudskih presuda potvrdio. Formirana je i aktivistička mreža Human Rights in Childbirth (Ljudska prava u porodu).

Potaknute inicijativom koja je pokrenuta u Španjolskoj i Britaniji, 2012. sudjelovale smo u akciji ‘Revolucija Ruža’ gdje smo i u Hrvatskoj započele razgovor o nasilju u trudnoći i porodu. Te iste godine smo prvi put, povodom 16 dana aktivizma pokrenule aktivnosti pri osvješćivanju hrvatskih institucija i javnosti o tom vrlo važnom i raširenom problemu. Tim povodom održale smo okrugli stol u Hrvatskom Saboru. Krajem iste godine, provele smo anketu o postupcima u rodilištima i njihovim statistikama, koje smo postavile na stranici http://rodilista.roda.hr. Na toj internetskoj stranici otvorile smo prvu hrvatsku bazu za prijavljivanje kršenja ljudskih prava u trudnoći i porodu.

Nakon sudjelovanja na skupu aktivista i aktivistkinja iz područja trudnoće i poroda iz cijele EU, ali posebice istočnog dijela kontinenta, dogovorili smo se da svaka zemlja pokrene akciju na društvenim medijima s namjerom da se podigne razina svijesti o problemu nasilja u trudnoći i porodu. Tako smo u Rodi, za Hrvatsku odlučile pokrenuti akciju #PrekinimoSutnju, kroz koju pozivamo žene da ukratko napišu svoju priču, slikaju sebe kako drže taj tekst i pošalju nam sliku mailom na porod@roda.hr.

Iako nismo bile sigurne kako će akcija proći  jer se mnoge žene srame tog iskustva i ne žele podijeliti svoje priče, naišle smo na ogroman odaziv i pristizanje tužnih i strašnih priča.

Svaki dan stižu nove slike, barem desetak, a u komentarima ispod njih žene također dijele svoje priče iz hrvatskih rodilišta. Za ekipu koja administrira  Rodinu FB stranicu ovi su dani iznimno teški, kako zbog priča koje primamo, kako zbog neprimjerenih i zlobnih komentara koje ljudi ostavljaju ispod objava priča. Taj nedostatak suosjećanja vrlo je sličan onome koje doživljavaju žene nakon silovanja ili obiteljskog nasilja, i ukazuje na velike probleme u našem društvu u kojemu je nasilje nad ženama  normalizirano i prihvaćeno, posebice kada se dogodi unutar zdravstvene ustanove.

Problem nasilja u trudnoći i porodu je raširen i postoji u rodilištima diljem Hrvatske. Nažalost, nema rodilišta u kojemu se to ne događa. Nema garancije da će žena doživjeti dostojanstvenu trudnoću i porod. Ako dignemo svoj glas i ukažemo na ovaj problem možda će se stvari početi mijenjati. Zato pozivamo žene da s nama podijele svoje priče koje ćemo objavljivati do 10. prosinca 2014. na našim Facebook stranicama. #PrekinimoSutnju poziva žene da podijele svoje loše iskustvo poroda, kao dio procesa izlječenja od traume i kao čin bunta protiv tradicionalno ukorijenjenog stava da se o iskustvu poroda (lošem) ne priča i da je jedino važno da je porod rezultirao zdravim djetetom.

Za Libelu.org o nasilju u trudnoći i pri porodu te o Rodinoj akciji #PrekinimoSutnju u sklopu 16 dana aktivizma piše Daniela Drandić. Pozivamo vas da se priključite akciji i podijelite svoju priču. Album s pričama možete vidjeti na službenim Facebook stranicama Roda, a svoju priču pošaljite na porod@roda.hr.