Sa stavom

neuvjerljivo licemjerje

Recite za novi Pirellijev kalendar što želite, ali nikako da je osnažujući za starije žene poput mene

Recite za novi Pirellijev kalendar što želite, ali nikako da je osnažujući za starije žene poput mene

Pirelli Facebook

Što uopće Pirelli, kompanija koja proizvodi gume, ima s osnaživanjem starijih žena, pita se Sophie Tweedale za Independent. 

Tako je – apsolutno ništa je točan odgovor. Ipak, ovog tjedna bi vam bilo oprošteno da mislite da je Pirelli novopomazani Djed Mraz za žene srednje dobi, sudeći po apsurdnim fanfarama oko njihovog kalendara za 2017 godinu.

Već više od 50 godina, peti po veličini proizvođač guma na svijetu diktirao je što bi ženska ljepota trebala biti nama ženama. Njihov godišnji kalendar prikazivao nam je slike eksploatiranih i objektiviziranih žena, odjevenih u gumu s resama na bradavicama i auto uljem na mjestima za koje sasvim sigurno nije namijenjen.

Ipak, drugu godinu zaredom, rečeno nam je da su oni promijenili pravila onoga što žene čini poželjnima. Evo ih, “minimalno photoshopirane” glumice u showu, uključujući Julianne Moore (55), Robin Wright (50), Helen Mirren (71), i Kate Winslet (41).

Prema marketinškom spinu, ovogodišnji kalendar želi poslati “krik protiv terora savršenstva i mladosti”. To je dovoljno da se brigade sredovječnih žena ove zemlje zagrcnu nad svojim mafinima posutim avokadom.

Kao punopravna žena srednje dobi, iskreno sam iscrpljena licemjerjem koje okružuje ovaj izgovor za umjetnost svake godine.

Govore nam kako Pirellijev kalendar za 2017. godinu “drma stvari”. Kako to? Da li će njegove sjajne stranice biti prepune znanstvenica, političarki ili žena poduzetnica koje utječu na svijet danas? Naravno da ne, jer one nikad ne bi otišle tamo.

Hoće li uključiti i “osnaženu” sekciju starijih žena širom svijeta različitih oblika tijela i boje kože? Naravno da ne, blesava ja, i dalje dominiraju bijele žene iz Europe i SAD.

Ali što s cijelim ovim “prirodnim” stilom? Sjajno, mislim. Idemo raditi s tim. Pomjeranje stvari sigurno znači da nema stilista, frizera, vizažista ili kirurških intervencija, da to uključuje filere i botoks.

Ali ne – ono čime smo počašćene umjesto toga je 14 međunarodno priznatih glumica koje, nemojte me krivo shvatiti, ja im se veoma divim, ali koje su prilijepljene na stranice Pirelli kalendara u varijacijama krupnog plana gdje poziraju u hula-hopkama (da, naravno da je i dalje likra u pitanju). Ovo je samo verzija iz 2010. napola odjevenih modela i ozbiljan slučaj dima i zrcala.

Njemački fotograf Peter Lindbergh koji je uslikao kalendar, oduševljeno objašnjava: “Osjećam da sam odgovoran za oslobađanje žena od ideje o vječnoj mladosti i savršenstvu”. Ono što ja (i bilo koja druga žena srednje dobi) vidim je da je i dalje pritisak da posjedujete nedostižnu ljepotu. Ideja da, čak i kad si “neretuširan” zaista trebaš izgledati ovako dobro, ovako bez nečistoća, ovako mršavo. Što je realistično ili pozivitno u vezi sa svim tim?

Pirelli kalendar, sa svojim stilistima sa A liste i profesionalnim osvjetljenjem govori svakoj ženi preko 40. godine: u redu je biti ti, kao. Onaj bolji dio, u svakom slučaju. Ne cijela ti. To bi bilo odbojno.

Brendovi poput Barbie i Playboya, koji je odnedavno ukinuo golotinju na svojim stranicama, su se prilijepili na želju da budu viđeni kao feministi, što im instant donosi pljesak i pozitivne reakcije u novinskim publikacijama i društvenim medijima. Pirelli se jednostavno dodaje na cijelu tu listu. I to radi prilično neuvjerljivo.

Samo prije dvije godine prikazao je deprimirajuće predvidljiv niz Victoria’s Secret modela uključujući Adrianu Limu i Gigi Hadid, uglavnom u toplesima ili noseći PVC outfite. Sve što su sad uradili su zamijenili tip podražaja.

Iz nekog razloga, Pirelli se nada da im njihova glamurozna prezentacija – mislite zavodljive, moćne crno bijele snimke – daje društvenu prihvatljivost i imunitet na kritike. No, je li to zapravo samo cinični komercijalni nadjev, radije nego stvarna kulturna promjena? Rekla bih da je tako. Nazovite ga kako hoćete ali ne zovite ga sjajnim za starije žene.

Sljedeće godine, Pirelli, učini nama ‘starijim’ ženama svijeta uslugu i prikaži 12 žena sa njihovim stvarnim rezervnim gumama. E, to bi bilo osnažujuće!

Prevela i prilagodila: Jovana Živković