Sa stavom

kampanja #unapologeticself

Skinule smo odjeću kako bi ukazale na važnost pozitivne slike vlastitog tijela

Skinule smo odjeću kako bi ukazale na važnost pozitivne slike vlastitog tijela

Youtube printscreen

“Udružile smo se kako bismo izrazile ideju slobodnih, samosvjesnih i samopouzdanih žena koje ne žale zbog svojih izbora.”

U čemu je riječ? Iako se možda čini kako živimo u vremenu u kojemu je svijest po pitanju ženske seksualnosti na visokom nivou, činjenica jest kako u društvu još uvijek egzistiraju brojni tabui i stigme o ženskoj seksualnosti, kao i fenomen ‘slut-shaminga’ nad ženama.

Zaključile smo to nakon jednostavnog razgovora. Mi smo internacionalni tim žena koje surađuju zajedno na online-aplikaciji za upoznavanje partnera i partnerica nazvanoj SugarDaters te dolazimo iz 12 različitih europskih zemalja, u kojima neovisno o različitim kulturnim okruženja u kojima smo odrasle primjećujemo kako stereotipi koji se tiču ženske seksualnosti – su svugdje isti. Žene koje su odvažnije po pitanju svoga seksualnog izražavanja, kao i one koje djeluju prema svom seksualnom instinktu označene su kao – promiskuitetne, “lake”. Na žalost, to je ono čemu svjedočimo svaki dan. I da ne spominjemo kako u “sugar-dating”* svijetu, žene koje koriste ovaj tip upoznavanja partnera su okarakterizirane kao seksualne radnice samo zato što veze koje uspostavljaju nisu tip veza koje većina smatra “prikladnima”. Međutim, kako je Arielle u svom videu istaknula: “Vrijednost žene ne ovisi o tome kako je netko drugi, u odnosu na njezinu seksualnost, izgled tijela, rodnu ulogu ili vezu, vrednuje.”

Kampanjom koju smo pokrenule – nastojimo utjecati na promjenu pogleda društva po pitanjima sugar-dating veza, po pitanju promicanja pozitivne tjelesne slike, ljubavi prema sebi, poštovanju, i što je najvažnije, po pitanju veza, a ne usluga – koje aplikacijom nudimo. Iz toga razloga, došle smo na ideju da prenesemo poruku u koju sve vjerujemo. Udružile smo se kako bismo izrazile ideju slobodnih, samosvjesnih i samopouzdanih žena koje ne žale zbog svojih izbora. I tako je kampanja “Unapologetic Self” rođena.

Zašto mi (i zašto smo se skinule)

Iza ovog videa krijemo se prave mi: naša tijela, naši glasovi i poruke koje smo samostalno napisale. I moramo priznati kako smo neopisivo sretne što imamo priliku podijeliti video koji smo snimile, s obzirom na to da je video ispao upravo onakav kakvim smo ga zamislile: sirov, beskompromisan i prekrasan. Na videu smo se skinule, no odlučile smo ne prikazati naša lica. Zašto? Zato što poruka nije samo za nas same, nego za sve! Naša tijela predstavljaju tijela i misli različitih tipova žena diljem svijeta. Smatramo kako pričamo priču oko koje smo osobno strastvene, ali opet ta ista priča nadilazi granice nas samih kao osoba.

Prilikom kreiranja kampanje kontaktirale smo Arielle, talentiranu i popularnu blogericu koja podržava LGBT zajednicu s obzirom na to kako i ona sama inspirira ljude istim vrijednostima kao i naš “Unapologetic Self” projekt. Budući da je Arielle strastvena po pitanju onoga što radi, odmah je predložila da se udružimo podupirući našu ideju te kreirajući s nama snažnu poruku koja će, vjerujemo, dotaknuti mnoge ljude koji su osuđivani od strane društva radi svojih odluka i seksualnog života.

Za takvu suradnju nismo mogle reći ne – odmah smo odletjele iz Danske u New York gdje smo zajedničkim snagama kreirale snažnu poruku za koju se nadamo da će inspirirati tisuće, ako ne i milijune ljudi koji se osjećaju nesigurnima u svojim svakodnevnim izborima, da nauče kako da prihvate i zavole sami sebe kakvi god da jesu.

Moramo priznati kako je ideja suradnje bila odlična odluka sudeći prema komentarima koje je Arielle nakon objave videa na svom kanalu primila. Tako da sa sigurnošću možemo ustvrditi kako je naša misija uspjela. #unapologeticself 

Da skratimo priču – naša slobodna volja, naša prekrasna tijela i naša seksualnost trebaju biti slavljena svaki dan. Neovisno o kontroverznosti koju mogu privući time. Ako se tako što i dogodi, to znači da je našu poruku zaista vrijedilo podijeliti. Zato prestanite se ispričavati, prestanite žaliti zbog onoga tko ste i što ste. Ovo je za vas i vaše #unapologeticself.

Prevela i prilagodila: Martina Raos