Sa stavom

 • Kako je feminizam postao tabu?

  Kako je feminizam postao tabu?

  Feministkinja i feminizam danas su termini koji se nerijetko dobacuju kao uvreda. Manje ili više sugerirajući da postoji nešto loše i neprijateljsko u ukazivanju na spolne nejednakosti koje postoje u našoj kulturi i da time žene traže neku vrstu nepoštenih "posebnih privilegija".

 • Bože, čuvaj Jadranku Kosor!

  Bože, čuvaj Jadranku Kosor!

  Ooo svevišnja silo, bože, svemiru, sudbo kleta čuvaj Jadranku Kosor. Ili ako ćemo po ateistički i zdravorazumski, Jadranka, pusti Hrvatsku, čuvaj samu sebe i nastavi redovno davati izjave za svog starog poslodavca – javni medijski servis HRT .

 • Dvoličnost HDZ-a i bezličnost Kukuriku koalicije

  Dvoličnost HDZ-a i bezličnost Kukuriku koalicije

  Kako se približava kraj predizborne kampanje, teško se oteti dojmu da nijedna opcija nema, ili ne želi iznijeti, jasnu ideju o tome na koji će se način nositi s ekonomskom i socijalnom krizom koja zemlju trese već tri godine. Perspektiva produbljenja i produženja krize s obzirom na ekonomske (...)

 • 'Seks i grad' kao feministička TV Biblija?

  'Seks i grad' kao feministička TV Biblija?

  Malo je serija koje su prikovale milijune žena za tv ekrane, izazvale potpunu histeriju i bespogovorna štovanja, postale nekakva vrsta religije. Seks i grad jedna je od tih. Kasnije je priča o četiri njujorške hip žene došla i do kino dvorana, nažalost svih ljubitelja filmske umjetnosti.

 • Starijima nema mjesta u društvu (?)

  Starijima nema mjesta u društvu (?)

  Jedna od stvari koja povezuje sve nas vrle stanovnice i stanovnike Zagreba (ne znam kako stvari stoje s ostatkom Lijepe naše) jest i (žalosna) činjenica da se svi mi s vremena na vrijeme upuštamo u odulje (mahom negativno intonirane) monologe o pripadnicima/cama starije (...)

 • Lista sa 14 žena doprinosi ravnopravnosti jednako kao i lista sa 14 muškaraca

  Lista sa 14 žena doprinosi ravnopravnosti jednako kao i lista sa 14 muškaraca

  Zakon o ravnopravnosti spolova je jasan. Izborne liste trebaju biti rodno uravnotežene. Rodno uravnotežena lista je ona na kojoj je zastupljeno minimalno 40% podzastupljenog spola . U praksi to znači da bi na listama trebalo biti najmanje 40% žena ili muškaraca, dakle ako (...)

 • Šta će mi štikla kad sam žena!

  Šta će mi štikla kad sam žena!

  Mnogo surogata. Svuda oko nas. Mnogo truda da se prirodni zakoni dekodiraju i u novom prenaglašenom kodu se toliko udaljavaju od onog što menjaju, da više ne znaš da li piješ kravlje mleko ili tek uvezeno maslinovo ulje iz Italije? Ambalaže su skoro pa iste? Ali niko ne pita ulje u koju će ga (...)

 • Novinari s iskustvom protiv ex-manekenki i would be pjevačica

  Novinari s iskustvom protiv ex-manekenki i would be pjevačica

  Izbor novog urednika / ce HRT-a i nije tema koja se čini kao prvi izbor za Libelu. No bez brige, neću se baviti zakulisnim igrama, nepotizmom, političkom (ne)podobnošću i sličnim temama koje bilo kakvi izbori u nas nužno povlače.

 • Pa što onda da se nisam rodila?

  Pa što onda da se nisam rodila?

  Prevela Franciska Cettl Uobičajen udarac u debati oko pobačaja glasi: Kako bi se tebi svidjelo da si bio/la abortiran/a? Ovo se pitanje oslanja na činjeničnu pogrešku i upitnu premisu. Prva glasi ovako: Abortirani je fetus imao otkucaje srca i mozak, te ovisno o (...)

 • Patrijarhat na izdisaju i rađanje nove žene i muškarca

  Patrijarhat na izdisaju i rađanje nove žene i muškarca

  Francuska feministkinja i filozofkinja Elizabeth Badinter smatra da današnja statistika, kao i osobna iskustva, pokazuju da se kod muškaraca i žena odvija proces dubokih promjena o slici koju stvaraju o samima sebi kao i o drugima.

Stup srama

Iz drugih medija

AEM