Sa stavom

 • Drugarica majka se propituje

  Drugarica majka se propituje

  Drugarica kćer je napunila 6 mjeseci ovih dana, a u tih 6 mjeseci rodila je još cijela plejada mojih znanica, prijateljica, kolegica, pa se moj svijet doslovno sveo na razgovore o psihofizičkim postignućima malih beba s detaljnim analizama kakice. Neopisivo me to frustrira.

 • Žene koje ne žele imati djecu

  Žene koje ne žele imati djecu

  Društveni fenomen Istražili smo zašto se sve više žena u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, odlučuje ne imati djecu te kako na to reagira njihova okolina "Bi li oženio ženu koja je odlučila da neće postati majka?" Suočena s ovim pitanjem, većina muškaraca instinktivno je u prvi trenutak (...)

 • Žene su prve žrtve krize: kad je gusto, one drže tri kantuna

  Žene su prve žrtve krize: kad je gusto, one drže tri kantuna

  Žene su prve žrtve i ove krize u Hrvatskoj, iako su zadnje na listi krivaca, ne zato što bi bile toliko bolje, plemenitije i mudrije od muškaraca, nego već i zato što ih je razmjerno malo na pozicijama gdje se odlučuje. Jadranka Kosor i neuništiva Marina Matulović Dropulić su iznimke koje (...)

 • Ne smijemo dopustiti da nam država uđe u krevet

  Ne smijemo dopustiti da nam država uđe u krevet

  Svi koji su se ikada bavili ispitivanjima javnog mišljenja ili sličnim empirijskim istraživanjima, prije ili kasnije naišli su na knjigu "Kako lagati pomoću statistike". Svrha te knjige nije obezvrijediti rezultate takve vrste istraživanja, nego stvoriti svijest o čemu sve treba voditi računa (...)

 • Sveprisutni seksizam treba osuditi kao i rasizam

  Sveprisutni seksizam treba osuditi kao i rasizam

  Ograđujući se od odgovornosti za maskulinizaciju informativnog programa na HRT-u, Hloverka Novak Srzić je na okruglom stolu slegnula ramenima i rekla kako je zadatak medija reflektirati društvenu stvarnost. Ona nije jedina koja olako prelazi preko činjenice da mediji konstruiraju stvarnost, osim (...)

 • Trebam li se ispričati Premijerki?

  Trebam li se ispričati Premijerki?

  U nekoliko sam svojih kolumni najdražu nam premijerku gospođu Jadranku Kosor nazvala Jacom. I sad čitam kako to premijerku gospođu Jadranku Kosor vrijeđa te kako smatra da se radi o najobičnijem seksizmu. Oblio me hladan znoj. Zar sam ja, koja sam vrijedno sakupljala priloge za hrvatsku (...)

 • Ah, te vražje sufražetkinje

  Ah, te vražje sufražetkinje

  Sjedim i pijuckam čaj za vrijeme pauze na poslu, kada u jednom trenutku u kafić ulaze dvije žene u srednjim tridesetima. U tome ne bi bilo ništa čudno da odjednom jedna od njih ne kaže: "Ah, te vražje sufražetkinje, da njih nije bilo danas ne bi morale raditi i fino bi bile doma." Njezina (...)

 • Odgoj djevojaka u Hrvatskoj

  U distribuciji sadržaja koji objektificiraju žene, Internet prednjači nad novinama. Što je poražavajuća činjenica, ako se uzme u obzir da oko tri četvrtine tinejdžera u zapadnim zemljama koristi Internet svaki dan i da 80 posto djevojčica većinu informacija radije dobiva s Interneta nego iz (...)

 • Belle de Jour - medijska legenda o sretnoj prostitutki s lošim posljedicama po čitateljice

  Belle de Jour - medijska legenda o sretnoj prostitutki s lošim posljedicama po čitateljice

  Belle de Jour - pod ovim pseudonimom znanstvenica Brooke Magnanti šest je dugih godina anonimno opisivala svoja iskustva kao escort-djevojke. Od 2003 do kraja 2004 radila je kao prostitutka u Londonu kako bi financirala svoje daljnje obrazovanje. Svoja iskustva počela je 2003. (...)

 • Fudbal kao muška stvar

  Fudbal kao muška stvar

  Libela vam donosi godinu dana staru kolumnu srpskog nogometnog reprezentativca te nogometaša švicarskog Basela porijeklom iz Šibenika, Ivana Ergića (1981.). Iako postoji bezbroj uzrečica tipa "jedna lasta ne čini proljeće", "iznimka samo potvrđuje pravilo" i sličnih, ovaj 28godišnji nogometaš (...)

Stup srama

Iz drugih medija

AEM