Članci s tagom: arhitektura

 • Najstarija knjižnica na svijetu: osnovana i obnovljena od strane žene

  Najstarija knjižnica na svijetu: osnovana i obnovljena od strane žene

  Osnovan od strane muslimanske žene, University of Al Qarawiyyin u Fezu u Maroku otvorio je svoja vrata još 859. godine. Knjižnica na sveučilištu obnovljena je u (...)

 • Umrla Zaha Hadid, slavna britanska arhitektica i dizajnerica

  Umrla Zaha Hadid, slavna britanska arhitektica i dizajnerica

  U 65. godini života, od srčanog udara umrla je Zaha Hadid , slavna britanska arhitektica i dizajnerica iračkog podrijetla. Hadid je jedina dobitnica Pritzkerove (...)

 • Kako zaustaviti privatizaciju javnih prostora?

  Kako zaustaviti privatizaciju javnih prostora?

  Devastacija gradskih trgova traje od 90-ih godina i dovela je do toga da su neki trgovi, s jedne strane, izgubili svoju funkciju, npr. Markov trg zbog zabrane okupljanja, a neki veći dio godine nisu prepoznatljivi kao trgovi - primjerice Trg bana Jelačića. Najveći problem pretvaranja tog trga u skoro cjelogodišnji vašar je to što trg - javni prostor - postaje poligon za punjenje gradske blagajne, ali i očito služi nečijim privatnim interesima.

 • Utočište pod oblacima

  Utočište pod oblacima

  Dvojica riječkih arhitekata, Miroslav Rajić i Marin Račić iz studija MR2, autori su idejnog projekta za sasvim neobično Utočište za žene, žrtve nasilja. Sklonište za zlostavljane žene arhitekti su pozicionirali na vrhu 83 metara visokog ciglenog dimnjaka. 450 m2 projektiranog prostora, sastoji se od četiri apartmana i dvorane za predavanja te prostorija za psihologe, socijalne radnike i ostale zaposlenike.

Iz drugih medija

AEM