Članci s tagom: azija

 • Svakoga dana 137 žena diljem svijeta ubije partner ili član obitelji

  Svakoga dana 137 žena diljem svijeta ubije partner ili član obitelji

  Prema podacima UNODC-a (United Nations Office on Drugs and Crime) zaključno s krajem 2018. godine, svakoga dana u prosjeku 137 žena diljem svijeta ubije partner ili (...)

 • Kineska pokrajina uvodi menstrualni dopust

  Kineska pokrajina uvodi menstrualni dopust

  Kineski pokrajina Anhui odobrila je dati plaćeni dopust svakog mjeseca onim ženama koje pate od teških menstrualnih grčeva. Od ožujka ove godine, zaposlene žene u (...)

 • Tsai Ing-Wen izabrana za prvu predsjednicu Tajvana

  Tsai Ing-Wen izabrana za prvu predsjednicu Tajvana

  Čelnica tajvanske oporbene Demokratske napredne stranke (DPP) Tsai Ing-Wen osvojila je uvjerljivu pobjedu na subotnjim predsjedničkim izborima i obećala da će (...)

 • Utjecajne azijske queer osobe

  Utjecajne azijske queer osobe

  Denise Uyehara spisateljica, performerica i dramaturginja u jednom. Ona je i nacionalno i internacionalno prepoznata zbog svog rada koji uključuje istraživanje o (...)

 • Gotovo 40.000 djevojčica godišnje je prisiljeno na brak

  Gotovo 40.000 djevojčica godišnje je prisiljeno na brak

  U je svijetu svakog dana oko 39.000 maloljetnih djevojaka je natjerano udati se za znatno starije muškarce. Prema podacima Fonda Ujedinjenih naroda za populaciju (...)

 • Europa jedini kontinent bez smrtne kazne, prednjače Azija i Bliski istok

  Europa jedini kontinent bez smrtne kazne, prednjače Azija i Bliski istok

  Svjetski dan borbe protiv smrtne kazne obilježen je po osmi put 10. listopada, dok je u zemljama članicama Europske unije ovaj dan obilježen  kao Europski dan borbe protiv smrtne kazne. UN je još 1966. preporučio ukidanje smrtne kazne, a godine koje su uslijedile obilježene su jačanjem međunarodnog pokreta koji se bori protiv ovakvog kažnjavanja ljudi, pa se sve više zemalja odlučuje ne ukidanje smrtne kazne.U deklaraciji o ljudskim pravima Ujedinjenih naroda svim državama članicama izričito je savjetovano da ukinu smrtnu kaznu, ili da ona ostane na snazi za iznimno teške zločine.

 • Položaj žena u Kirgistanu

  Položaj žena u Kirgistanu

  Prevela Ana Begić Kao jedna od pet srednjoazijskih zemalja koja se nakon raspada Sovjetskog Saveza osamostalila i pokrenula svoju integraciju u (...)

Iz drugih medija

AEM