Članci s tagom: global-gender-gap-index

 • Hrvatska pedeseta u ravnopravnosti spolova

  Hrvatska pedeseta u ravnopravnosti spolova

  U izvještaju o globalnoj rodnoj neravnopravnosti kaže se da je za 96 posto smanjena nejednakost u zdravlju i 93 posto u obrazovanju, u usporedbi s ekonomskom nejednakosti koja je manja za dvije trećine i nejednakosti u političkoj participaciji koja je smanjena samo za samo petinu. Na vrhu popisa od 135 zemalja uvjerljivo sjede Island, Norveška, Finska, Švedska i Irska, posljednjih su pet Saudijska Arabija, Mali, Pakistan, Čad i Jemen.

 • Trajno stanje rodne neravnopravnosti

  Trajno stanje rodne neravnopravnosti

  Prošli tjedan izašao je važan izvještaj o stanju rodne (ne)ravnopravnosti u svijetu i u Hrvatskoj o kojima u domaćim medijima nije bilo ni riječi.

 • Afrika - Jaka na političkom osnaživanju, slaba u obrazovanju

  Afrika - Jaka na političkom osnaživanju, slaba u obrazovanju

  Prevela Matija Matea Stojić "Jasno je da postoje velike razlike unutar Sub-Saharske Afrike, ali sve u svemu regija napreduje izrazito dobro (...)

 • Objavljen "Global Gender Gap Index"

  Objavljen "Global Gender Gap Index"

  Svjetski ekonomski forum objavio je svoj izvještaj "Global Gender Gap Index" za 2009. godinu. Usprkos teškoj ekonomskoj krizi koja ga je pogodila, Island je s prvog mjesta svrgnuo Norvešku i prema izvješću postao najravnopravnija zemlja na svijetu. Hrvatska se smjestila na 54. mjestu te je među onim zemljama koje unazad nekoliko godina stagniraju ili čak padaju na rang listi.

Stup srama

Iz drugih medija

AEM