Članci s tagom: hrvatska

 • Hrvatska pedeseta u ravnopravnosti spolova

  Hrvatska pedeseta u ravnopravnosti spolova

  U izvještaju o globalnoj rodnoj neravnopravnosti kaže se da je za 96 posto smanjena nejednakost u zdravlju i 93 posto u obrazovanju, u usporedbi s ekonomskom nejednakosti koja je manja za dvije trećine i nejednakosti u političkoj participaciji koja je smanjena samo za samo petinu. Na vrhu popisa od 135 zemalja uvjerljivo sjede Island, Norveška, Finska, Švedska i Irska, posljednjih su pet Saudijska Arabija, Mali, Pakistan, Čad i Jemen.

 • Istine o psihoterapiji

  Istine o psihoterapiji

  Što je to u svojoj prirodi psihoterapija, tko se može njome baviti, sažeta je inačica problematike koja je na konferenciji Istine o psihoterapiji , u (...)

 • Ulaskom u EU, borba ne staje - čak postaje i teža

  Ulaskom u EU, borba ne staje - čak postaje i teža

  U organizaciji Centra za ženske studije održan je 25. listopada okrugli stol "Rodne politike u kontekstu (...)

 • Tko glača, a tko popravlja sudoper u Sinju?

  Tko glača, a tko popravlja sudoper u Sinju?

  Budući da dolazim iz jedne male sredine gdje se poprilično njeguje subordinirana uloga i viđenje žene prvenstveno kao majke kućanice i odgajateljice te (...)

 • Izglasan novi Zakon o pučkom pravobranitelju

  Izglasan novi Zakon o pučkom pravobranitelju

  Nakon dva tjedna bezuspješnog sakupljanja ruku za kvorum, vladajući HDZ u trećem je pokušaju uspio skupiti 77 zastupnika te izglasati oko 40 zakona i odluka. Podršku je dobio i novi Zakon o pučkom pravobranitelju kojim će se postojeći specijalizirani pravobraniteljski uredi spojiti s uredom pučkog pravobranitelja. No, unatoč izmjenama zakona, vladajuća je većina dnevni red dopunila i točkom imenovanja Višnje Ljubičić novom pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova.

 • Zagrebačka interpretacija globalnih antikapitalističkih prosvjeda

  Zagrebačka interpretacija globalnih antikapitalističkih prosvjeda

  Okupacija, prakticiranje direktne demokracije ili cirkus – teško je razabrati što se od te tri stvari doista dogodilo u subotu na centralnom zagrebačkom trgu.

 • Splitski Pride pokazao je ljudima da ne smiju biti nevidljivi

  Splitski Pride pokazao je ljudima da ne smiju biti nevidljivi

  U splitskoj Kinoteci održana je projekcija dokumentarnog filma o prvom Split prideu koju su pozdravili Edo Bulić iz udruge Iskorak, Mirjana Kučer iz Domina te sam autor, Tomislav Ladišić, student druge godine Filma i videa na UMAS-u. Film je prikazan u sklopu aktivnosti koje se odvijaju dva puta mjesečno nakon samog Pridea, a kojima je cilj okupiti kritičnu masu LGBT osoba u gradu čije je ime danima vrištalo sa naslovnica uz pridjeve poput "homofobni", "nasilni" i "sramotni".

 • Gospođa mademoiselle

  Gospođa mademoiselle

  U Francuskoj, kao uostalom i u Hrvatskoj, žene često moraju ispunjavati obrasce u kojima ih se pita jesu li mademoiselle (gospođica) ili madame (...)

 • Žene na liste, ženske zahtjeve u programe!

  Žene na liste, ženske zahtjeve u programe!

  U Zagrebu 27. rujna 2011. predstavljene su kampanje za unaprjeđenje sudjelovanja žena u izborima koje provode feminističke organizacije Centar za ženske studije te CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje zajedno s partnerskim organizacijama BaBe!, Domine, Delfin i CGI. "Iako se radi o dvije kampanje, cilj obje kampanje je zajednički - povećanje participacije žena u odlučivanju" istaknula je Jasminka Pešut iz Centra za ženske studije

 • Osnovan prvi kuglački klub slijepih žena

  Osnovan prvi kuglački klub slijepih žena

  U Ogulinu je održan prvi međunarodni kuglački turnir za slijepe osobe. Kako napominju organizatori iz Udruge slijepih grada Karlovca i Karlovačke županije, ovo je prvi  takav sportski događaj u Republici Hrvatskoj i široj regiji a na kojem se natjecao najveći broj slijepih žena do sada. USKA je potakla i tehnički podržala osnivanja prvog Kuglačkog kluba slijepih žena u Hrvatskoj KK "Ogulinka".

Stup srama

Iz drugih medija

AEM