Članci s tagom: mima-simic

 • Kome još treba feminizam?

  Kome još treba feminizam?

  Nisu li sve rasprave o položaju žena u društvu već sto puta ponavljane. Nisu li sve bitke već dobivene? Tko se danas još deklarira feministkinjom? I zašto bi itko (...)

 • Markić proglašena krivom za klevetu, Simić: 'Osjećam se kao na dodjeli Oskara'

  Markić proglašena krivom za klevetu, Simić: 'Osjećam se kao na dodjeli Oskara'

  Željka Markić , čelnica ultrakonzervativne udruge U ime obitelji i pokretačica iz nje proizašle političke stranke, danas je pred Općinskim kaznenim sudom u (...)

 • Halo - pa do kad?

  Halo - pa do kad?

  Aktivistička obrada Adelinog hita 'Halo' u izvedbi Drvene Marije u samo dva dana preplavila je društvene mreže te postala svojvrsna himna onima koji/e (...)

 • 'Nikad ne bih ni spominjala da sam lezbijka da se ne radi o društvenom problemu'

  'Nikad ne bih ni spominjala da sam lezbijka da se ne radi o društvenom problemu'

  Filmska kritičarka, književnica i prevoditeljica Mima Simić tokom svog današnjeg gostovanja u emisiji Nedjeljom u 2 priznala je kako 'voli život na rubu' te (...)

 • Trijumf Sanje Sagaste na promociji za koju se tražilo mjesto više

  Trijumf Sanje Sagaste na promociji za koju se tražilo mjesto više

  U minimalističkom prostoru Zagrebačkog plesnog centra Sanja Sagasta pred prepunim je gledalištem predstavila svoju novu zbirku poezije, "Spirale". Autorica se pobrinula da atmosfera bude u grčkom duhu, pa je tako Le Zbor dobio ulogu kora s grčkih kazališnih dasaka, a na električnom violončelu pratio ih je Stanislav Kovačić. S Le Zborom se izmjenjivala glumica Perica Martinović koja je čitala Sagastine pjesme i više puta izmamila gromoglasne aplauze razdragane publike.

 • Život je mučan i težak, ali i lep

  Život je mučan i težak, ali i lep

  Kolika može biti hrabrost i odlučnost jedne žene izrazito vjerodostojno je prikazano na zagrebačkoj premjeri  filma "Jedna žena – jedan vek" u režiji Želimira Žilnika, jednog od najznačajnijih redatelja sa prostora bivše Jugoslavije. Film je prikazan u kinu Tuškanac u sklopu predfestivalskih događanja Human Rights Film Festivala, a zagrebačkoj premjeri nazočili su spomenuti redatelj i 99-godišnja Dragica Srzentić, čiju rekonstrukciju života film prikazuje.

 • Muškarci dominiraju dugometražnim filmom

  Muškarci dominiraju dugometražnim filmom

  Jubilarno peto izdanje ovogodišnjeg Vox Feminae festivala koji se održava u Zagrebu od 3. do. 8. 11. 2011., posvećeno je filmu. U sklopu natjecateljskog (...)

 • Gejevi i lezbijke mogu proživjeti cijeli život nevidljivi

  Gejevi i lezbijke mogu proživjeti cijeli život nevidljivi

  Za razliku od boje kože koju ne možete sakriti, gejevi i lezbijke mogu proživjeti cijeli život nevidljivi, ali politički je problem kada se ne pobunite zato što su druge homoseksualne osobe ugrožene. Problem je što su u Hrvatskoj vidljivi samo LGBT aktivisti. Osobe same sebe čine nevidljivima, jer ne žele izgubiti privilegije koje imaju u društvu. Gay pride je jedan dan vidljivosti u odnosu na ostala 364 dana. Na taj dan se vidi presjek hrvatskog društva. Nisu to samo neki čudaci desničari, nego i drugi ljudi koji stoje sa strane i pljuju. Kad hodaš u povorci i osjetiš tu mržnju, u tom trenutku znaš da problem postoji.

 • Koliko solidarnosti?

  Koliko solidarnosti?

  Grčka, Pride, Gorenje, bagerist Džo...? Kako bi vi nastavili sljedeći niz ? Da li su to riječi koje i vas asociraju na solidarnost, ili vi prvo pomislite na (...)

Iz drugih medija

AEM