Članci s tagom: neva-tolle

 • Podržite ratifikaciju Istanbulske konvencije!

  Podržite ratifikaciju Istanbulske konvencije!

  Skupina aktivistkinja koju čine Sandra Benčić , Rada Borić , Lana Bobić , Bojana Genov , Neva Tölle i Sanja Sarnavka uputila je otvoreno pismo (...)

 • Žene protiv nasilja nad ženama - siguran i tajan smještaj onima čiji su životi ugroženi

  Žene protiv nasilja nad ženama - siguran i tajan smještaj onima čiji su životi ugroženi

  U trenutcima kad svjedo čimo devalviranju društvene odgovornosti po pitanju nasilja u obitelji koje se, nažalost, kod nas još uvijek smatra privatnim a ne (...)

 • '34 posto žena preživjelo je seksualno nasilje'

  '34 posto žena preživjelo je seksualno nasilje'

  U Hrvatskoj je svaka treća žena preživjela neki oblik nasilja od strane sadašnjeg ili bivšeg partnera, a oko 30 žena godišnje biva ubijeno od njihove ruke jer su (...)

 • Nasilničko ponašanje u obitelji ne može biti prekršaj!

  Nasilničko ponašanje u obitelji ne može biti prekršaj!

  Autonomna ženska kuća Zagreb organizirala je 21. ožujka konferenciju za medije radi informiranja javnosti o promjenama u Kaznenom zakonu koji je stupio na snagu 1. (...)

 • 1 lajk - 1 glas protiv nasilja nad ženama

  1 lajk - 1 glas protiv nasilja nad ženama

  Prijetnja zatvaranjem najvećeg zagrebačkog skloništa za zlostavljane žene potaknula je neka od najvećih imena hrvatske glazbene scene da svoj talent usmjere na prikupljanje financijskih sredstava za Autonomnu žensku kuću Zagreb. Njihovoj akciji pridružio se i tportal.

 • Autonomnoj ženskoj kući prijeti zatvaranje?

  Autonomnoj ženskoj kući prijeti zatvaranje?

  Predstavnice Autonomne ženske kuće primio je predsjednik Ivo Josipović kojega su upozorile da se nalaze u nezavidnoj financijskoj situaciji te da novca za funkcioniranje imaju svega do kraja ove kalendarske godine. 'Žalosni događaji iz nedavne prošlosti koji su rezultirali ubojstvima najbolje govore koliko je važno da Autonomna ženske kuća s ovim projektima zaštite bude dobro i kvalitetno financirana', rekao je predsjednik Josipović. Neva Tölle rekla je da je da nisu posuđivale novac već sada više ne bi bile otvorene.

 • Je li država kriva za brutalna ubojstva žena?

  Je li država kriva za brutalna ubojstva žena?

  'Netko mora odgovarati za smrt tih žena i, dok se to ne dogodi, zločina će biti sve više. U 90 posto slučajeva kazne su minimalne ili čak ispod toga. Počinitelj nasilja zna da ga zakon neće oštro sankcionirati. Policija, centri za socijalnu skrb i liječnici znaju da - kada krene interna istraga - nitko neće biti odgovoran', rekla je za tportal Neva Tölle iz Autonomne ženske kuće Zagreb, komentirajući jučerašnji zločin u Glini i nedavni masakr u Benkovcu. "Niti jedan predstavnik institucije ne vjeruje ženi kada ona kaže da se boji nasilnika."

 • U Hrvatskoj svakih 17 dana muškarac ubije ženu

  U Hrvatskoj svakih 17 dana muškarac ubije ženu

  Obiteljski nasilnici nemaju sankcija zbog zlostavljanja i tako dobivaju poruku da to dalje mogu činiti. Tako na koncu ženu i ubiju, objašnjava Neva Tolle, koordinatorica Autonomne ženske kuće. Karike sustava, koje bi trebale prevenirati ovakve tragične ishode, ignoriraju odredbe zakonodavca da u svim slučajevima obiteljskog nasilja moraju žurno postupati. Stoga, primjerice, žene koje prijave nasilje i traže primjenu mjere odstranjivanja nasilnika iz obitelji ili zabrane pristupa, čekaju tri do šest mjeseci provedbu te mjere.

 • Spot promovira seks turizam i, što je najgore, financiran je novcem poreznih obveznika

  Spot promovira seks turizam i, što je najgore, financiran je novcem poreznih obveznika

  Aktivistice su, osim spornog kadra stražnjice, kritizirale cijeli spot tvrdeći da je 'dosadan i nezanimljiv'. 'Turizam traži interakciju sa zajednicom. Bilo bi zanimljivije da su prikazani turisti kako beru masline. Hrvatsku se moglo prikazati kao zemlju osjetljivu na manjine ili osobe s invaliditetom', rekla je Rada Borić. Zapitala se i koliko žena sjedi u Odboru Hrvatske turističke zajednice.

 • Nasilniku samo prekršajna kazna, supruzi 40 dana zatvora

  Nasilniku samo prekršajna kazna, supruzi 40 dana zatvora

  Sudska presuda protiv muža-zlostavljača, kojem je za prijetnju ubojstvom zagrebački prekršajni sud "odrezao" kaznu od 1.000 kuna, dok je 6.000 kuna kazne morala platiti zlostavljana žena jer je nasilnika nazvala senilnim, pokazuju koliko apsurdna može biti reakcija pravosuđa na nasilje u obitelji i na kakvu zaštitu sustava mogu računati žrtve.

1 2 > >>

Iz drugih medija

AEM