Članci s tagom: pjesnikinja

 • 'Klasna nejednakost prvo je mjesto koje moramo popraviti ako želimo sretna djetinjstva'

  'Klasna nejednakost prvo je mjesto koje moramo popraviti ako želimo sretna djetinjstva'

  Intervju s Monikom Herceg povodom njezine prve i odmah nagrađene drame " Gdje se kupuju nježnosti " planiran je i provodi se još od kraja studenog – u (...)

 • Kad napišem pesmu kao da sam makar delom vratila 'milo za drago'

  Kad napišem pesmu kao da sam makar delom vratila 'milo za drago'

  Knjiga mlade srpske pjesnikinje Radmile Petrović "Moja mama zna šta se dešava u gradovima" jedna je od najčitanijih zbirki pjesama ove godine u regiji.

 • Hala Alyan: Izbor iz 'Dvadesetdevete godine'

  Hala Alyan: Izbor iz 'Dvadesetdevete godine'

  Nakon poezije Jehan Bseiso , Ghayatha Almadhouna i Dunye Mikhail , na Libeli smo lani predstavile još jednu pjesnikinju (porijeklom iz) arapskog svijeta, (...)

 • Jehan Bseiso: Gaza, iz dijaspore

  Jehan Bseiso: Gaza, iz dijaspore

  Jehan Bseiso palestinska je pjesnikinja koja je odrasla u Jordanu, u koji je njena obitelj izbjegla prije nekoliko desetljeća. O Bseiso i njenoj poeziji već smo (...)

 • Jehan Bseiso: Ovdje Bagdad

  Jehan Bseiso: Ovdje Bagdad

  Jehan Bseiso palestinska je pjesnikinja koja je odrasla u Jordanu, u koji je njena obitelj izbjegla prije nekoliko desetljeća. O Bseiso i njenoj poeziji već smo (...)

 • Rupi Kaur: Liječenje poezijom

  Rupi Kaur: Liječenje poezijom

  Rupi Kaur šira je javnost upoznala kada je na Instagramu objavila fotografiju na kojoj joj se na hlačama između nogu vidi crvena mrlja menstrualne krvi.

 • Smrt slavne pjesnikinje i aktivistkinje

  Smrt slavne pjesnikinje i aktivistkinje

  Jedna od najpoznatijih figura američke književnosti i aktivizma za građanska prava, nagrađivana autorica Maya Angelou , umrla je danas, 28. svibnja, u 86.-oj godini (...)

 • Odlazak genijalno bezobrazne pjesnikinje

  Odlazak genijalno bezobrazne pjesnikinje

  Njezin je pjesnički izraz bio raznolik i bogat, ponekad nepredvidljiv, a ponekad šokantan, ali najvažnije od svega je što je bio jedinstven i originalan te je bilo nemoguće zamijeniti je ili nadomjestiti bilo kim drugim. 'Zore i vihori', prva zbirka pjesama Vesne Parun, objavljena 1947. godine, jedan je od međaša suvremene hrvatske poezije, nakon kojeg mnogo toga nije moglo biti isto kao prije. Ipak, među superlativima koji idu uz Parun nalazi se i nekoliko koji pripadaju isključivo njoj jer ona je bila i najopasnija hrvatska pjesnikinja, vječito bez dlake na jeziku, što joj je u životu donijelo brojne nedaće. Parun je bila antiprotivna, vulgarna, neprilagodljiva...

Iz drugih medija

AEM