Članci s tagom: popis-stanovnistva

 • Slovenija mora 'izbrisanima' isplatiti 240.000 eura

  Slovenija mora 'izbrisanima' isplatiti 240.000 eura

  Europski sud za ljudska prava (ECHR) u srijedu je donio jednoglasnu odluku po kojoj Slovenija u roku tri mjeseca šestorici tužitelja iz slučaja Kurić i (...)

 • Samo 70 istospolnih zajednica u Hrvatskoj?

  Samo 70 istospolnih zajednica u Hrvatskoj?

  Državni zavod za statistiku danas je objavio treći krug rezultata Popisa stanovništva iz 2011. godine, a među ostalim, poznat je i broj osoba koje su se izjasnile da (...)

 • Muke po popisu

  Muke po popisu

  U Svetoj Nedelji popis stanovništva provodila je osoba osuđena za kaznena djela rasne i druge diskriminacije zbog kreiranja bloga putem kojeg je pozivao na istrebljenje Židova, ističući nadmoć bijele rase, vrijeđao izraelsku naciju i židovstvo, te pozivao na deportaciju gejeva i lezbijki u logore, uključujući i pozive na ubojstvo i istrebljenje. Istovremeno u Smilčiću i Viškovu popisivači su sugerirali osobama da se ne izjašnjavaju kao pravoslavci.

 • I mi smo obitelj!

  I mi smo obitelj!

  Centar za LGBT ravnopravnost uputio je Državnom zavodu za statistiku pismo kako bi upozorio na povredu zakona koja je vidljiva iz Upitnika za predstojeći popis stanovništva, a koji ne prepoznaje članove istospolne zajednice kao članove obitelji. Također navode potrebu da se prilikom obuke anketara/ki, uvrsti i dio edukacije namjenjen za senzibilizaciju prema LGBT osobama.

 • U kakvoj zajednici živite?

  U kakvoj zajednici živite?

  U HRVATSKOJ će se od 1. do 28 travnja ove godine provoditi popis stanovništva. Umjesto JMBG-a, koji se koristio na prošlom popisu stanovništva sada ćete morati reći svoj OIB ili broj osobne iskaznice. Novo pitanje je i ono o "vrsti zajednice u kojoj osoba živi", a u kojoj su vam ponuđeni odgovori bračna zajednica, izvanbračna zajednica, istospolna zajednica ili niti jedno od toga.

Stup srama

Iz drugih medija

AEM