Članci s tagom: samohrane-majke

 • Slučaj demografska obnova: Koliko je državnicima zapravo stalo?

  Slučaj demografska obnova: Koliko je državnicima zapravo stalo?

  Dr. sc. Stjepan Šterc , poznati demograf s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu rekao je tijekom predavanja kojeg je održao na jednom festivalu: Prirodni (...)

 • Hajke na samohrane majke

  Hajke na samohrane majke

  Proteklih dana u medijima odzvanja priča o samohranim mamama koje traže stan. Za to su zaslužna zastrašujuća iskustva Ivane i Marije (imena su izmijenjena, a podatci (...)

 • Zašto u Danskoj nema stigme za samohrane majke?

  Zašto u Danskoj nema stigme za samohrane majke?

  Mišljenje kako svi imaju ili trebaju imati tatu pomalo zastarijeva. Autorica teksta Nema stigme: zašto toliko Dankinja odabire biti samohranim majkama govori (...)

 • Dvostruki standardi o samohranim roditeljima

  Dvostruki standardi o samohranim roditeljima

  Nedavno sam sa susjedom tračala zajedničkog prijatelja čija se supruga odselila, ostavivši ga samog s dvoje djece (stari 2 i 4 godine). "On je zaista sjajan", rekla (...)

 • Stvari koje trebamo prestati govoriti neudanim ženama

  Stvari koje trebamo prestati govoriti neudanim ženama

  Žene koje nemaju ili ne žele dečka u američkom su društvu izložene posebnoj vrsti osude: bilo da se radi o zlobnim šalama , negativnim pretpostavkama ili (...)

 • 'To je moje dijete. Ne, nemamo isto prezime'.

  'To je moje dijete. Ne, nemamo isto prezime'.

  Ulazak u Britaniju s djetetom koje ima različito prezime može biti izvor problema za samohrane majke ili žene koje nisu uzele muževo prezime.

 • Sve je više single mama... i u tome nema ama baš ništa loše!

  Sve je više single mama... i u tome nema ama baš ništa loše!

  Po prvi puta u američkoj povijesti, više od polovice novopečenih majki mlađih od 30 godina je neudato. Vijest je uzburkala vode u konzervativnim krugovima, koji upozoravaju na navodno katastrofalne posljedice izvanbračnih poroda, te potaknula rasprave o (ne)relevantnosti institucije braka u suvremenom svijetu. No usred svih tih rasprava, svađa i polemika, nitko se još nije zapitao koliko single majki se uopće želi udati.

 • Posljedice potresa teško pogađaju žene

  Posljedice potresa teško pogađaju žene

  Prevela Nada Kujundžić Nakon što su 11. ožujka stravični potres i tsunami razorili gradić u kojem su živjele, trogodišnja djevojčica Sakura svake noći plače i (...)

 • EU: osam puta više samohranih majki nego očeva

  EU: osam puta više samohranih majki nego očeva

  U Europskoj uniji ima osam puta više samohranih majki nego očeva, zaposlenost žena opada s brojem djece dok je kod muškaraca trend upravo obrnut, a muškarci su po vlastitom mišljenju uglavnom zdraviji nego žene, neki su od podataka iz studije Eurostata objavljene povodom Međunarodnog dana žena 8. ožujka. U Hrvatskoj od milijun i 639 tisuća kućanstava, 1,8 posto čine samohrane majke i 0,2 posto samohrani očevi.

Iz drugih medija

AEM