Članci s tagom: sanja-ivekovic

 • Sanji Iveković nagrada za životno djelo

  Sanji Iveković nagrada za životno djelo

  Nagrada za životno djelo Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) ove je godine pripala multimedijalnoj umjetnici Sanji Iveković (1949.).

 • 'Umjetnost jedina problematizira tabuizirane teme'

  'Umjetnost jedina problematizira tabuizirane teme'

  Sanja Iveković međunarodno je najpriznatija umjetnica iz Hrvatske. Njezin rad karakterizira društveni aktivizam i kritički diskurs koji se bavi politikom slika i (...)

 • Arhiva feminističkih performansa predstavljena u Zagrebu

  Arhiva feminističkih performansa predstavljena u Zagrebu

  Na putu međunarodnog projekta arhiva performansa re.act.feminism našla se Galerija Miroslav Kraljević u Šubićevoj 29 u Zagrebu, u kojoj je u subotu 5. svibnja otvorena izložba/prezentacija koja sadrži preko 200 radova umjetnica iz cijeloga svijeta. Re.Act.Feminism #2 je rastući, privremeni i živi arhiv performansa koji putujući kroz gradove Europe predstavlja, aktualizira i nadopunjuje feminističke, rodno-kritičke i queer performativne radove umjetnica i umjetničkih kolektiva od 60-ih godina do danas kroz fotografsku, tekstualnu i video dokumentaciju.

 • Kompetitivnost je ubitačna kategorija

  Kompetitivnost je ubitačna kategorija

  Na tribini Umjetnost, žene, društvo - između akcije i nasilja u organizaciji Trećeg programa Hrvatskog radija koja se održala 29. ožujka u Zagrebu oštro se i argumentirano debatiralo. Razgovarajući o društvu općenito i o razvoju društva na ovim prostorima, goste tribine posebno je "razigrala" tema o položaju žena onda i danas. Konceptualna umjetnica Sanja Iveković, antropologinja Svetlana Slapšak, profesorica Snježana Prijić Samaržija te pjesnik i teoretičar Marko Pogačar pokazali su koliko je položaj žene u društvu aktualan i danas.

 • Četiri desetljeća stvaralaštva Sanje Iveković

  Četiri desetljeća stvaralaštva Sanje Iveković

  Sanja Iveković prva je hrvatska umjetnica koja će imati samostalnu izložbu u prestižnom njujorškom Muzeju moderne umjetnosti, MoMA-i. Izložba u MoMA-i smatra se krunom karijere za sve bitne međunarodne umjetnike. Sanja Iveković nastupit će 18. prosinca, a izložba pod nazivom "Slatko nasilje" trajati će puna tri mjeseca, sve do 26. ožujka.

Stup srama

Iz drugih medija

AEM