Članci s tagom: zene-u-businessu

 • I dalje je prisutna diskriminacija žena u poduzetništvu

  I dalje je prisutna diskriminacija žena u poduzetništvu

  U odnosu na zemlje regije, Hrvatska je najrazvijenija po ženskom poduzetništvu. Broj trgovačkih društava u vlasništvu žena u porastu je i približio se četvrtini svih trgovačkih društava u RH, no diskriminacija žena u mnogim područjima, pa tako i u poduzetništvu, i dalje je prisutna, kazala je premijerka Jadranka Kosor na otvaranju Međunarodne konferencije o položaju žena u obrtništvu u organizaciji Hrvatske obrtničke komore, ističući kako se protiv diskriminacije žena treba boriti. HOK je ove godine osnovao i poseban stalni odbor žena obrtnica.

 • U Dubrovniku održan Međunarodni susret žena poduzetnica

  U Dubrovniku održan Međunarodni susret žena poduzetnica

  Međunarodni susret žena poduzetnica održan je u subotu u Dubrovniku u organizaciji Županijske komore Dubrovnik Hrvatske gospodarske komore, a pod pokroviteljstvom Jadransko-jonskih gospodarskih komora. Skup je okupio stotinjak sudionica, a uz dubrovačke poduzetnice na susretu su bile i članice talijanskog ogranka poslovnih profesionalnih žena (BPW) te članice Udruge "Krug" - Hrvatske mreže poslovnih mreža. Cilj susreta je jačanje svijesti o ženskom poduzetništvu te potrebi međunarodnoga umrežavanja i poslovnog lobiranja.

 • Ženu se gura u kuću, a sve je manje na cijeni njezin napredak na poslu

  Ženu se gura u kuću, a sve je manje na cijeni njezin napredak na poslu

  Uspješna poslovna žena koja gradi karijeru, a o obitelji i djeci - ako ih uopće ima - brine uz pomoć supruga ili neke druge osobe bila je idealna žena za većinu Hrvatica i Hrvata 2007. godine. Tri godine kasnije, situacija se bitno promijenila. Jaka i samostalna žena koja očekuje karijeru, dobar posao i ravnopravnost s partnerom u obiteljskom i domaćinskom životu pala je na drugo mjesto. Danas je najpoželjnija ona žena koja zarađuje, ali na nekom manje zahtjevnom radnom mjestu.

 • Žene su muškarci samo s manje novca

  Žene su muškarci samo s manje novca

  Stručnjakinja za ravnopravnost spolova Jane Hailé izjavila je da bi veća ravnopravnost spolova proteklih godina vjerojatno dovela do odgode trenutne ekonomske krize, budući da su neka zanimanja u financijskom i bankarskom sektoru redovito bila rezervirana samo za mušku populaciju. Napuštanje stereotipa o spolovima bi omogućilo i muškarcima i ženama više slobodne u kreiranju profesionalnog i privatnog života. Budući da se institucije pune stereotipa trenutno tresu i proživljavaju krizu, možda je upravo sad vrijeme da se napravi prvi korak preobrazbe.

 • Avon za žene na upravljačkim pozicijama

  Avon za žene na upravljačkim pozicijama

  Kozmetička kuća Avon Products, Inc. proglašena je jednom od top 50 tvrtki u 2010. godini s politikama i praksama koje promiču ženska prava i napredovanje na radnom mjestu, a predanost tom cilju pokazuju i postavljanjem žena na upravljačke pozicije. Na listi koju je objavilo udruženje NAFE (The National Association for Female Executives) uz Avon su, između ostalih, i tvrtke AT&T, Colgate-Palmolive, IBM, Johnson & Johnson, Kellogg Company, PepsiCo i Walmart. Da bi bila uvrštena na popis NAFE-a, organizacija mora imati razvijene korporativne programe i politike posvećene napredovanju žena.

 • Gordana Picek menadžerica godine u upravljanju ljudskim resursima

  Gordana Picek menadžerica godine u upravljanju ljudskim resursima

  Voditeljica ljudskih resursa, nabave i prodaje u zagrebačkoj tvrtki "DrogerieMarkt" (DM) Gordana Picek proglašena je menadžericom godine u Hrvatskoj, po izboru portala posao.hr a nagrada Prometej tog portala predana joj je na svečanosti u sklopu dvodnevnog Human resources summita u hotelu Le Meridien Lav u Splitu. Među finalistkinjama bile su još Dijana Klekar, direktorica ljudskih resursa iz Karlovačke pivovare i Ivana Krajinović, HR menadžerica u 24 sata. Posebna nagrada Prometej za doprinos ljudskim resursima dodijeljena je Petru Ćosiću iz tvrtke "Zrinus" iz Petrinje.

 • Žene u poduzetništvu još uvijek u manjini

  Žene u poduzetništvu još uvijek u manjini

  Iako su žene većina u svjetskoj populaciji, one su u poduzetništvu manjina zbog socijalnog i ekonomski nepovoljnog položaja u odnosu na muškarce. Razlozi manje zastupljenosti žena u poduzetništvu leže, između ostalog, u tradicionalnim pogledima o ulozi žene u društvu, kao i u otežanom pristupu financijskim resursima i nedovoljnim kontaktima. Žene su danas obrazovane, sposobne i pouzdane vlasnice i suradnice, te im na poslu nije potreban poseban tretman, treba im samo dati priliku da se dokažu, te rješavati predrasude koje još postoje.

 • Na upravljačkim pozicijama samo 28% žena

  Na upravljačkim pozicijama samo 28% žena

  U sektoru informacijske i telekomunikacijske tehnologije u Hrvatskoj zaposleno je 34 posto žena, od kojih 64 posto u dobi od 31 do 50 godina, a pritom je 28 posto žena na upravljačkim pozicijama, za razliku od 15 posto na razini ukupnog gospodarstva. Rezultati istraživanja o sudjelovanju žena u hrvatskom ICT sektoru pokazuju da se kao prepreka aktivnijem sudjelovanju žena u ICT sektoru prepoznaje percepcija da su ta zanimanja tradicionalno muška. Da bi te brojke bile veće, potrebno je učiniti dodatne napore na promociji ICT industrije i tehnologije.

 • Obilježavanje Svjetskog dana poduzetnica

  Obilježavanje Svjetskog dana poduzetnica

  Hrvatska udruga poslovnih žena i ove godine tradicionalno već deveti put obilježava Svjetski dan poduzetnica i proslavlja petnaestu obljetnicu svog postojanja pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića i u suorganizaciji s Hrvatskom gospodarskom komorom. Udruga Krug ove godine po drugi puta između svojih članica izabire najbolju poduzetnicu i najbolju menadžericu za rezultate poslovanja ostvarene u 2009. godini. Ovogodišnja će se proslava održati u petak 21. svibnja 2010. u Vijećnici Hrvatske gospodarske komore u Zagrebu.

 • Udruga RODA dobila nagradu Žene u socijalnom poduzetništvu

  Udruga RODA dobila nagradu Žene u socijalnom poduzetništvu

  Nagrada je pokrenuta ove godine kako bi potaknula izvanredne voditeljice u polju socijalnog poduzetništva, te s ciljem priznanja socijalnih poduzeća utjecajnog djelovanja koja stvaraju gospodarske mogućnosti i poboljšavaju kvalitetu življenja skupinama žena na marginama društva.Već niz godina Udruga RODA svoje projekte, poput SOS telefona za dojenje financira iz sredstava ostvarenih i samofinanciranjem.

1 2 > >>

Iz drugih medija

AEM