Članci s tagom: zene-u-sportu

 • Prva žena kao trenerica nogometnog tima u NFL-u

  Prva žena kao trenerica nogometnog tima u NFL-u

  Po prvi put u povijesti, žena će postati trenerica nogometnog tima u National Football Leagueu (NFL), nacionalnoj ligi američkog nogometa, najvećoj i (...)

 • Oprez! Sa svakom Sereninom pobjedom dolazi rasizam i seksizam

  Oprez! Sa svakom Sereninom pobjedom dolazi rasizam i seksizam

  Serena Williams je osvojila Wimbledon. Pobijedila je Garbine Muguruzu . No, njezina nagrada, barem na društvenim mrežama, popraćena je rasističkim i (...)

 • Prva magistrica nogometa: Klubovi me odbijaju jer sam žena

  Prva magistrica nogometa: Klubovi me odbijaju jer sam žena

  Petra Mandić Jelaska kineziološki fakultet završila je s peticama, dobila rektorovu nagradu. Nogomet joj je cijeli život, igrala ga je od najmlađih dana, a s 25 godina je, nakon loma ruke, prestala. Igrala je za Dalmaciju iz Kaštela, potom za Dubrovnik, Slavonski Brod i Dinamo. I nekoliko utakmica za reprezentaciju. Otkako je magistrirala kontaktirala je s nekim klubovima, ali posla za nju nema pa kaže: "U nogometu prema ženama vlada diskriminacija. Da neki muškarac ima moje reference, već bi dobio posao. Pa nisu mi reference pale s neba."

 • Seksistički ispad usred utakmice

  Seksistički ispad usred utakmice

  Eugene Sseppuya, član australskog North Queensland Furyja, potpuno je izgubio živce za vrijeme utakmice sa Central Coast Marinersima, te je linijsku sutkinju nazvao ku*vom nakon što je označila jedno zaleđe. Napadač, rodom iz Ugande, očito se nije mogao pomiriti s takvom odlukom, no izabrao je krivi način i krivo vrijeme za liječenje svojih frustracija.

 • Bjelovarčanka Evelin Frank će biti iduća žena u Formuli 1

  Bjelovarčanka Evelin Frank će biti iduća žena u Formuli 1

  Priča je neobična i jedinstvena. Evelin je rođena je u Zagrebu 8. rujna 1993. Osnovnu školu pohađala je u Bjelovaru, a trenutno je učenica trećeg razreda Sportske gimnazije u Zagrebu. Od djetinjstva se bavila sviranjem violine i konjičkim sportom, ali prije tri godine počela je voziti karting - najprije rekreativno, potom sve ozbiljnije, u okvirima Karting kluba Koprivnica. Većinu natjecanja vozila je u Italiji, u kategoriji EasyKart. Od tada se njezin život okrenuo naglavačke i pošao drugim, strogo fokusiranim smjerom. Nakon sporadičnih i relativno uspješnih nastupa u talijanskim karting utrkama, došlo je vrijeme za veliki skok u pravu stvar.

 • Trebale bi nastupati samo u zaštitnim kapicama

  Trebale bi nastupati samo u zaštitnim kapicama

  Zagreb je nedavno bio domaćin Europskog prvenstva vateroplista i plutajućih sisa , barem ako je suditi prema napisima iz medija. I dok je javna televizija vješto (...)

 • Ženski tenis proslavio 40. rođendan

  Ženski tenis proslavio 40. rođendan

  Ženski profesionalni tenis (WTA Tour), koji je započeo 7500 američkih dolara vrijednim turnirom 1970. godine, u četvrtak je proslavio 40. obljetnicu svojega postojanja. Devet igračica, danas poznatih kao "Prvih 9", predvođene legendarnom Billie Jean King, potpisale su 23. rujna simboličan ugovor na jedan američki dolar s Gladys Heldman, izdavačicom publikacije World Tennis, za natjecanje na novooformljenom Virginia Slims Circuitu. Uz King su, na inauguralnom turniru nastupile Rosemary Casals, Nancy Richey, Kerry Melville...

 • Hope Powell: žena u muškom svijetu nogometa

  Hope Powell: žena u muškom svijetu nogometa

  Hope Powell je trenerica engleske ženske nacionalne nogometne repke. Ona je prva ženska nogometna trenerica, odnosno prva žena, kojoj je UEFA dodijelila Pro licencu (prva kategorija), što ju svrstava u sam vrh nogometnog svijeta. To je najviša trenerska kvalifikacija, a kriteriji procjene sposobnosti vrlo su visoki. Powell je, zbog svojih velikih uspjeha, 2002. godine primila i OBE (Order of the British Empire), a 2003. uvrštena je u Kuću slavnih engleskog Nacionalnog muzeja nogometa.

 • Razgovor s jedriličarkom Tihanom Tadinac

  Razgovor s jedriličarkom Tihanom Tadinac

  Jedina profesionalna posada na ovogodišnjoj Uskršnjoj regati koja danas započinje na Hvaru dolazi iz ženskih redova. Tihana Tadinac ulaže velike napore u projekt nastupa na olimpijskim igrama u Londonu 2012. u dvobojskom jedrenju, a dolazak u Hvar na Uskršnju regatu je ugodniji dio priprema za splitske cure. Plan im je otići na Olimpijadu u London i boriti se za najbolji mogući rezultat.

Stup srama

Iz drugih medija

AEM